2008. április 8., kedd

A főzési renszerekről ( Zepter/AMC ): burgonya főzelék

Folytatnám a fémedényekkel/főzési rendszerekkel készíthető ételek bemutatását, mégpedig a burgonyafőzelékkel.
Készítése zsiradék nélkül, tejfölös-teljes kiőrlésű lisztes habarással.
Bemutatom mind a két készítési lehetőséget, az első a sima fedővel történő készítés, a második pedig a gyorsfőző/kukta fedővel történő készítést.


Burgonyafőzelék (tejfölös, zsiradék nélkül):

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 babérlevél, 1 pohár tejföl (12%-os), 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, bors (őrölt), ételízesítő (só), pár csepp ecet.




A burgonyát meghámozzuk, és nem túl vékony karikára szeleteljük. Annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Babérlevelet teszünk bele, és fűszerezzük (bors, ételízesítő. Rátesszük a fedőt, és a tűzhely legkisebb lángján a zöld jelzés végéig melegítjük.


Közben a lisztet a tejföllel csomómentesre elkeverjük, és az fedő levétele után lassan belekeverjük a főzelékbe. Nyitva még pár percig együtt melegítjük, kevés ecettel igény szerint savanyíthatjuk.


Burgonyafőzelék (gyorsfőző fedős változat, tejfölös, zsiradék nélkül):


Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 babérlevél, 1 pohár tejföl (12%-os), 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, bors (őrölt), ételízesítő (só), pár csepp ecet.

Elkészítési idő: kb. 15 perc.

A burgonyát meghámozzuk, és nem túl vékony karikára szeleteljük. Annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Babérlevelet teszünk bele. Fűszerezzük (bors, ételizesítő), majd zárjuk az edényt. Normál lángon melegítjük a pálca kiemelkedéséig, ha közben eléri a termokontroll a zöld közepét akkor tartalékra teszem energiát. A jelzőpálca kiemelkedésétől számított 10 percig hagyjuk dolgozni az edényt.

Közben a lisztet a fejföllel csomómentesre elkeverjük, és az edény bontása után lassan belekeverjük a főzelékbe. Nyitva még pár percig együtt melegítjük, kevés ecettel igény szerint savanyíthatjuk.




Tudom hogy a sült lecsókolbász egy kicsit illúzió romboló, de sajnos a főzeléket ha kenyér nélkül eszem akkor szükségem van a feltétre.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin