2008. április 6., vasárnap

VKF!XIV/4: A Madártej

Azt gondoltam hogy a VKF!XIV-re elkészítjük ezt a pompás desszertet.
Szerepelt már nálunk is, és nemrégiben láttam a blogroll-on is, de úgy gondoltam, nem baj ha több félét is megismerhetünk.

Miért a madártej?

Mert bizonyítottan 1771!-től szerepel magyar nyelvű szakácskönyvekben.

Egy kis történelmi kalandozás:
Nánási István szakácskönyve a „Szakátskönyv, avagy minden féle meleg és hideg leves és sült étkeknek tálban főtteknek és tésztaneműeknek pástétomoknak draga izű vizeknek és italoknak külömbféle rosolioknak, és festékeknek készítésének módja és mestersége. Nyomtatott Bolyában Ezer Hét Száz Hetven Égygyedik Esztendőben. Szent András Havának Első Napján”.
(megtalálható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban), említi először, hogy „Tíz tojásnak fejérjit tedd egy mázas fazékba, habard fel jól. Egy kupa tejet forralj meg parányig….meg, azután melegen töltsd a fejérjihez. Tégy annyi törött nádmézet belé, amennyit gondolsz, hogy elég lesz….”

Oly annyira népszerű lett hogy már a következő években is több szakácskönyv említi: Wesselényi Kata (1772), Babós Gábor (1777), A.J. (1779), Jó Gazda Asszony (18. század vége), de Zilahy Ágnes 1892-ben írt szakácskönyvében (Valódi magyar szakácskönyv) szerepelő recept már teljesen hasonló a ma használatos receptekkel (természetesn nem a pudingporos változattal).


Miért a madártej?

Az egyik igazi hungarikumnak, az „ország tortájának” az ötletadója.
Tavaly a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a Magyar Cukrászok Ipartestülete, Zila László cukrászmester ihletése/tervezése alapján megalkotta az „Ország Tortáját”, az ország 1007. születésnapjára.

Ez a torta a Madártej-torta.

Hát ezért a madártej.



Madártej (alaprecept, könnyen sokszorozható mennyiségi egységekkel):

A húsvétkor lefagyasztott nagy mennyiségű tojásfehérje felhasználásával készült (természetesen felolvasztva!).

Sodó: 1 l tej, 4 db tojás sárgája, 8 ek cukor, 4 cs vaníliás cukor, 4 tk liszt

A tejet felforraljuk, egy hideg vízzel kiöblített lábosban (akkor nem fog leégni). A tojás sárgáját kikeverjük a cukrokkal és lisztekkel. A felforralt tejet takarékra tesszük és folyamatos keverés mellett, csorgatjuk bele a cukros tojást. Addig főzzük kevergetve, míg be nem sűrüsödik, majd elzárjuk az energiát, de még keverjük egy kis ideig, hogy a meleg edény aljára le ne kapjon. Alkalmanként átkeverve kihűtjük.


Habgaluska: 4 tojás fehérjéhez számoljunk, 3 ek cukrot,
Ezt keményre verem, és forró, gyöngyöző vízben kifőzöm, majd ha megforgattam és megfőtt, akkor egy szűrőkanálra szedem és lecsepgtetem.



Egy nagy tál aljába merek a kihűlt sodóból, és arra ráhelyezem a habgaluskákat.

Jó étvágyat ehhez a finom, méltán híres történelmi desszerthez.

A történelmi kalandozáshoz az információkat Füreder Balázs a PKM 08/3 számában jelentette meg, köszönjük.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Max,
gratula a felső képhez, naggggyon szép fotó a pillekönnyű habgaluskákról!!!Művészi gasztrofoto!!Légyszi sok-sok ilyen ínycsiklandozó képet!!!!!!
(a recit már nem is dícsérgetem, megszoktuk, hogy elsőosztályú....)

Lilian

Max írta...

Köszönöm!!

Talán látszik, hogy megpróbálok javítani egykicsit a képek minőségén, és kezdem felfedezni a fényképezőnket.

Névtelen írta...

Max drága, a habgaluskák fürdővizét nem kell beízesíteni valamivel? A barátnémmal két hete a forró tejben főztük ki a madarakat, de menet közben jelentékeny része el is tűnt a tejnek, alaposan pótolnunk kellett! Csak hogy hétvégén villoghassak mások előtt, azért kérdezem :))

Pusz: Pannicica

Max írta...

Pannicica!
Csak sima vízben szoktuk kifőzni,, de halottam már párolásos módszerről is. Ha így csinálod, akkor a sodóval kezdve, mire végzel a galuskákkal, már szinte kihült a sodó.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin