2008. április 1., kedd

A habos-almás süti

Már írtam a Sógoroméktól kapott almáról, és az eltüntetős hadműveletről. Egész jól sikerült, de miután húsvétkor itt voltak nálunk, hoztak magukkal megint egy nagy dobozra való fincsi almát. Így tehát a hadművelet folytatódik...

A mai készítmény a Habos-almás pite.
Érdekes recept, egy kalsszikusnak nem mondható élesztős tésztával, és nagy mennyiségű tojásfehérje habbal. Tehát elő a húsvétkor elraktározott fehérjékkel.

Még annyit a receptről, hogy az eredetije F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve című alapműben található, és ezt alakítottam át mai és az én ízlés világomnak.


Habos-almás pite by max:

Hozzávalók (egy 20x30 cm-es tepsihez):

tészta: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 2 ek tej (1,5%-os), 1 tojássárgája, 2 ek méz, 1 tk só, 7 g szárított élesztő (vagy 2 dkg friss élesztő, de azt a mézzel futassuk fel a langyos tejben)

töltelék: 1,5 kg alma (hámozva, magozva), 10 dkg méz, 1 cs vaniliás cukor, 1/2 citrom leve és héja, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék, 3 tk barack lekvár,

hab: 5 tojásfehérje, 4 tk cukor, 1/2 citrom leve, egy csipet só


A tésztához a kenyérsütőgép üstjébe teszem a tejet, mézet, sót, a tojás sárgáját, és a margarint, de azt egy kicsit megolvasztva. Rászitálom a lisztet, és a tetejére az élesztőt.

Elindítom a tészta programon, de amikor végez a dagsztással (kb. 1 óra múlva), akkor kiveszem, és a tepsibe igazítom, elsimítom és az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt elősütöm (vakrasütés). Kiveszem és hagyom a tepsiben egy kicsit hűlni.


Közben míg a tészta készül, addig elkészítem a tölteléket. Az almát felszelem, és a citrom levével összekevert vízbe teszem. A mézet a vaniliás cukorral egy lábosba teszem, ráöntöm a leszűrt almát. Fedő alatt félpuhára párolom, majd a tetőt levéve addig párolom míg a leve elfő. Ráteszem a fűszer keveréket és a reszelt citrom héját, és összekeverem.


A tojáshabot a citromlével és a sóval kemény habbá verem, és a végén belekverem a cukrot is, azzal habosítom ki keményre.

Az elősütött tésztára kenem a lekvárt, arra ráterítem a leszűrt almát. Elegyengetem és rákenem a habot. Kis lángon addig sütöm míg a tojáshab szép piros lesz.



A sütőböl kivéve hagyom teljesen kihűlni, és akkor vágom fel egy vizes, éles késsel, mert akkor nem törik meg a hab.

3 megjegyzés:

Horasz írta...

Te, Max.

csereljunk en hozom a froccsot mega hust, te pedig hozol sutit:)

Névtelen írta...

a habos alamás AZ ALMÁS! az almás sütik királynője! csak azt sajnálom, hogy az öreg rétesalmafát ki kellett vágni az építkezés miatt :( és csemetét meg nem kapok helyette :((

Max írta...

Horasz!

Küld-fény-post-most!!!
Ez Neked való, úgy vettem észre kerülöd a sütiket:-)), próbáld ki, imádom (enni és csinálni is)!

Chilii!
Ha erre jársz, adok annyit amennyi ehhez kell:-))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin