Húsgombócok tejszínes mártásban „kisróka” módra, avagy egy próbálkozás a Heimann Fuchsli 2006-hoz.
Részlet a Heimann borászat, Borhozételt receptversenyre készített étel leírásból és receptből.
Sokáig gondolkoztam hogy illik egyáltalán olyan borhoz receptet írni, ami már „kifutó” tétel. Húztam az időt, de sajna nem jött ki az új „kisróka”, ezért maradtam a 2006-os verziónál.
Most azt kellene leírnom, hogy miért is harmonizál az elkészített étel és a választott bor.
Hát igazábol az étel és az ital nem harmonizál, hanem kiegészítik egymást.
Kiegészítik egymást mint a
férfi és a nő,
a föld és a víz,
és nem utolsó sorban az üveg és a dugója.
Miért a Fuchsli?
Mert a neve miatt emeltem le a polcról.
Nem ezt akartam, de Ő választott ki.
Aztán elolvastam a cimkén lévő kis írást, és teljesen biztos voltam abban hogy nekünk találkoznunk kellett.
Hát találkoztunk. Sajnos szerelmes lettem. Belé!
„Egy jó estéhez kell:
Több palack Heimann Fuchsli, rókarőt,
Borospohár,
Emberes ember aki állja
Minden más jön magától.
Az emberek, a jókedv és a hajnal..”
Álljon itt e kis vers után Heimann Zoltán (Cervaes), levele, amit azután írt, miután Ízbolygó-nál egy postban, helytelenül írtam le a bor nevét:-( , na ez is jól kezdődik...
"Kedves levelezőtársak!
Itt az öreg Heimann beszél.
Kedves Max!
A név helyesen a Fuchsli, a rókácska színére utaló sváb szavunk. A 2006-os már elindult a korosodás felé, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy veszít a frissességéből, üdeségéből, és egy letisztuló harmónia felé halad. Szeretem, de a friss Fuchsli mindig több izgalmat ad. A 2007-es cimkéjét Ági éppen hétfőn hozta meg, így most kezdjük cimkézni, és első lehetőséggel szállítjuk a Bortársaságnak. (Tudom, hogy részrehajló vagyok, de szerintem nagyon finom.)"
(Kedves Cervaes/Zoltán, mégegyszer elnézést!!)
Sajnálom hogy a 2007-es „kisróka” még nem ért ide, de mihelyt hozzájutok, ahhoz is meg fogom főzni ezt az ételt, és biztos vagyok benne, hogy illeni fog
Húsgombócok tejszínes mártásban „kisróka” módra:
Hozzávalók (4 főre):
Húsgolyókhoz:
50 dkg darát sertés lapocka
2 szál újhagyma,
1 gerezd fokhagyma
1 ek bazsalikom levél,
Só, bors
Mártáshoz:
2 ek sertés zsír
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma,
½ kaliforniai paprika
15 dkg zöldborsó,
10 dkg erdei (szegfű) gomba
½ L húslé
2 dl főző tejszín
1 ek petrezselyem levél
½ kg kifőzött szélesmetélt
Parmezán forgácsok a szóráshoz
Elkészítése:
A lapockát 2x átdarálom, a másodiknál beledarálom a hagymákat is. Az apróra vágott bazsalikom levéllel összegyúrom, ízesítem, majd kis gombócokká formálom, és úgy rakom be a hűtőbe 30 percre.
A mártáshoz a szalonnát kockára vágom, és a zsíron elkezdem pirítani. Bele a hagyma, üvegesre párolom, majd beleteszem a kis kockákra vágott paprikát. Megpirítom az alapot, beleteszem a borsót és párolom 5-6 percet. Ráteszem a gombát, és azzal is párolom egy kicsit. Felöntöm húslével, felforralom, majd beleültem a golyókat.
Lefedve főzőm, kis lángon, kb. 10-12 percet. Néha óvatosan megrázogatom, vagy egy villával megforgatom a golyókat. Ha megfőtt a gombóc, óvatosan keverve felöntöm a tejszínnel, és petrezselyem levéllel. Pár pillanatot forralom
Kifőtt szélesmetélttel tálalom, és megszórom parmezán forgáccsal.
Jóízűen elfogyasztom és hozzá kóstolom a Heimann Fuchslit.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése