2008. április 3., csütörtök

Virslis-sajtos falatkák



Imádom az ilyen kis falatkás-töltött-kelt tésztás bigyókákat. Mióta a kelt tésztával ilyen nagy barátok lettünk, hiába van mindig a fagyasztóban leveles tészta, valahogy inkább csinálok egy friss kelt tésztát, és azt töltöm meg.
A töltelékek általában improvizációs alapon működnek, nagyon befolyásolja az hogy mi van megkezdve a hűtőben?



Szombatról volt bontott virslis csomagunk, és találtam tömlős sajtot is. Ebből készült egy alap, amit aztán kellőképpen felturbóztam.

De azért szóljunk pár szót arról hogy miért is csomagolt virslink volt?

Szombaton este, öten voltunk vacsorára, és felmerült a virsli evés gondolata. Mivel a vacsora családi alapon történt, így semmi flanc sem kell. Irány az ispar, este 1/2 8, és nincs csak egy féle műbeles, valami iszonyú színű ?virsli?.

Semmi más, kérdés a mosolyogni nem tudó el(ő)adóhoz, hogy esetleg valami roppanós virsli? nincsen sajnos, ingatja a fejét, miközben félhalkan a kolléganője a hűtőkamra ajtóból súg: már ne bontsál meg egészet!! (zárás este kilenckor, tehét még volna kb. 1,5 óra a nyitvatartásból, de már a pultot mossák)

Miért, csak két nap múlva fognak újra kinyitni, és addig megromlik, vagy holnap reggel ismét itt lesznek? kérdem magamban.

Enyhe duzzogással mentünk a szomszédos lidl egységbe, és ott vettünk csomagolt virslit. Szóval ennyit a virsli vásárlásról. Lehet hogy ez is megérdemelne egy GasztroDarwin különdíjat?

De lássuk a receptet.

Virslis-sajtos falatkák (kb. 48 db-hoz):

Tészta (ez a kifli tésztánk): 2 ek olíva olaj, 2 dkg só, 2 dkg cukor, 440 ml tej (1,5%-os), 150 gr rétesliszt, 300 gr kenyérliszt (BL80), 300 gr sima liszt (BL55), 11 gr szárított élesztő (haas)

Kenyérsütőgép, tészta program.


Töltelék: 30 dkg virsli, 2 tömlős sajt, 2 újhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 tk szárított snidling, 1 ek mustár (igen TündiNéni, jól érezted, volt benne mustár), só, bors

a kenéshez: 1 tojás sárgája és 1 ek tej egy csipet sóval kikeverve, pirított szezámmag a szóráshoz.

A virslit és a hagymákat felkockázom, a krémsajtot kikeverem a mustárral és a fűszerekkel, bele a virsli és hagyma kockák, és lazán összekeverem. Ha tudom úgy csinálni, akkor a hűtőben hagyom az ízeket egy kicsit összeérni.



A tésztát két felé veszem, kinyújtom egy akkora körnek, ami elfér a gyúrótáblán. Felvágom 24 cikkre, kis kanálnyi tölteléket teszek rá, és feltekerem, de úgy hogy a vége alulra kerüljön. Megkenem sós-tejes-tojásos önettel, megszórom a szezámmaggal.
Meleg helyen kelesztem 40 percet, majd a sütőbe teszem, 15 percig maximumon, majd 30 percet 190-200 c-on. Rácson hagyom kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin