De mi is az a BBQ?
Az egyik elmélet szerint a francia „barbe á queue” kifejezés, melynek jelentése „a pofaszakálltól a farokig”, arra a gyakorlatra utal, hogy a megenni kívánt állatot egészben sütötték meg. Ám lehet, hogy a spanyol nyelvben létező „barbacoa”, ami eredetileg a Karib- szigeteken élő népek „barbacot” szavának változata lehet a megfejtés, hiszen például Nyugat-Indiában a taino nép nyelvén ez a kifejezés rudakból készített, levelekkel lefedet állvány megnevezésére használatos, amin lassú tűzön készült a hal.
Mások szerint állítólag volt egy 19. századi kultusz sertéshús sütöde Angliában, aminek cégtábláján a BAR-BEER-CUE-PIG vonatkozott a sörözőre, biliárdszobára és sült malacra. Minden esetre a „barbecue”, vagy amerikaiasan BBQ az angolszász kultúrában a grillsütő szett, a sütés aktusa, az ételek és maga a grillparti összefoglaló neve.
Nos ennyit a történelmi áttekintésről, az infó innen származik.
Az időjárás viszont nem akarta, ezért maradt a lakótelepi megoldás, a teflon serpenyő.
Egy fél kilónyi jó minőségű juhbeles virslit négy részre vágtam, majd egy olíva olajon átsütöttem.
Elővettem a hét elején készített szószokat, és azzal tálaltam. Hát a füstös mellékíz hiányzott, de azért finom volt.
3 megjegyzés:
látom, profi grillezővel állok szemben. ;-)
én is épp gondolokodom, hogy vegyek. tudnál ajánlani valami jóféle grillezőt? és mi kellene még hozzá? szóval szívesen veszek bármi jó tanácsot :-)
kösziiiii!:-)
Hát a profitól messze vagyok, de imádom, és mindig megesszük amit sütök:-)
Összeszedem magam, most elmegyek, csinálok egy kis fagyit, aztán este írok privátban, leírom nekünk milyenek vannak, és hogyan használom.
köszönöm! :-)
Megjegyzés küldése