2008. december 17., szerda

Malackodjunk :-)

Nem úgy....

Csak együnk egy kis disznótorost. Idén kimaradt a házi sertésfeldolgozás, így a hurkát-kolbászt a környék legmegbízhatóbb hentesétől vettem.

Viszont a köretet azt én csináltam, és azt mondta Cicaanya, hogy régen sikerült így eltalálnom a szája ízét. Szerintem ennél nagyobb dicséret nem is kell.


Párolt piros káposzta:

0,8-1 kg piros/vörös káposzta

2 ek libazsír

2 ek cukor

2 fej lilahagyma

1-2 tk őrölt kömény 

só, bors

2-3 ek bor, sherry, meggybor...stb (ha nincs akkor 1-1,5 ek ecet)

A káposztát vékonyra vágtam, és egy edényben 2 ek sóval lesóztam. Hagytam állni fél-egy órát, de néha átforgattam. A libazsírt felolvasztottam, a cukrot karamellizáltam rajta és a félfőre vágott hagymát megdinszteltem benne. Ráöntöttem a káposztát levesestől mindenestől. Jól összeforgattam és fedő alatt pároltam, tartalékon, de úgy hogy egy fakanalat keresztben rajta hagytam. 3-4 percenként átforgattam, megrázogattam. Így pároltam addig míg össze nem esett. Közben megszórtam a köménnyel és egy kis darált borssal. Amikor teljesen összeesett, levettem a fedőt, ráöntöttem a (meggy)bort, és addig még hagytam, míg a levét teljesen elfőtte.

Isteni lett.



Hagymás tört burgonya:

1 kg burgonya

2 fej vöröshagyma

2-3 ek libazsír

só, bors

A krumplit sós vízben, héjában megfőztem. Leszűrtem és még melegen meghámoztam. A libazsírt megforrósítottam és a nagy darabokra vágott hagymát megdinszteltem benne. A burgonyát összekockáztam, és a forró zsírban megpirítottam. Amíg pirult, addig folyamatosan kevergettem, így össze is tört, és szép rusztikus lett az állaga, és közben be is ízesítettem.

Tudom hogy ezek egyszerű dolgok, de nem mindenki tudja ezeket elkészíteni, és szerettem volna elmenteni magamnak is, mert legközelebb azt fogják mondani, hogy olyat csináljál mint a múltkor.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmmm, de szeretem az ilyesmiket :) Nagy barátja vagyok a hurkának!

Mifelénk van egy cigánykának nevezett téma, nagyon májas, nagyon fűszeres, rizs nélküli, a hurka felé hajaz, és a disznó hártyájába szokták csomagolni. Valami isteni, egyszerűen nem lehet abbahagyni :)

Pannicica

http://ajsa.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=5954

Max írta...

Megnéztem, nagyon finom lehet. És az a kolbászfesztivál is jó lehet.

Névtelen írta...

Igazi népünnepély, 30 km-es körzetben sehol sincs szálláshely már hetekkel előtte, és egész Európából jönnek gyúrni! Kolbászfieszta :)

Egyszer eljöhetnétek kipróbálni!

Garffyka írta...

Max, nálunk ez úgy ment, hogy "olyan zöldlábasos krumplit" :-) Nagyon ínycsiklandó, ahogy elnézem a képeket, csak nyelek nagyokat.

Ottis írta...

Én is nagyon nagyon szeretem a párolt vörös káposztát!Fincsi lehetett!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin