Csokoládé:
50 dkg cukor
Ebből főzünk egy szirupot.
10 dkg vaj/margarin
5 dkg keserű kakaópor
Alaposan elkeverjük, és utána ebbe dolgozzunk bele:
25 dkg tejport
Kivajazott formába terítjük (sütőlap), és vizes késsel bejelöljük a kívánt méretre, vagy papírkapszliba.
Egyaránt készíthetjük sovány illetve zsíros tejporból, Ha soványból akkor ez a zsiradék mennyiség maradhat, ha zsírosból, akkor 2 dkg-l kevesebb zsiradékot tegyünk.
Próbálgassuk a kakaópor mennyiséggel a csokoládé minőségét változtatni.
Más ízt és állagot kapunk, ha margarinból, vagy ha vajból csináljuk. Érdemes jó minőségű anyagokat használni, a teavaj és a gazdaságos margarin erre alkalmatlan.
Ízesítés:
gyömbér
kardamóm
chilli
levendula
narancs, citrom kivonat
rum
mogyoró, mandula...stb
5 megjegyzés:
A teavaj miért nem jó?Mit ajánlasz helyette?
Szia Szazala:
Teavaj: magasabb a víztartalma, és másképp viselkedik. Kásás lesz tőle a csoki.
Márkázott vajat ajánlom a kereskedelmi forgalomban kaphatók között, de szigorúan a sózatlan változatot!
Köszi!
Ajaj...megint rosszra csábítasz minket:) Ha megint beindul a nagy csokigyár, mint karácsony előtt-mi lesz velem????
Máris eszembe jutott néhány verzió, amit akkor nem örökítettem még meg :)
Ez a levendula-ez nagggyon izgalmas!
Ezt kipróbálom :-)
Megjegyzés küldése