Cicaanya régi terve hogy a croissant csináljuk meg kicsi/mini változatban is. Amolyan party falakának, semmi töltelék, csak az ízesített tészta. Fergeteges lett, az Aprónép Trinity-től kapott nutellába mártogatta, vagy azzal kenegette.
Az alap tészta már régi vendég nálunk, így csak a kis méretben való elkészítést kellett csak kidolgozni.
A tészta:
1 ek olaj,
2 tk só,
3 tk cukor,
180 gr joghurt vagy kefír,
100 ml tej,
2 tk só,
3 tk cukor,
180 gr joghurt vagy kefír,
100 ml tej,
100 ml tejszín
100 gr rétes liszt,
450 gr fehér liszt (BL55),
30 gr élesztő
kb. 200 gr margarin a rétegezéshez,
és egy kis tej a kenéshez.
100 gr rétes liszt,
450 gr fehér liszt (BL55),
30 gr élesztő
kb. 200 gr margarin a rétegezéshez,
és egy kis tej a kenéshez.
Minden alkatrész legyen szobahőmérsékletű, ez azt jelenti hogy a kezdés előtt kb. 2 órával készítsük elő.
A margarinon kívül mindent a fenti sorrenedben behelyezem a kenyérsütőben, tészta alap programon elkészítem, vagy kézi robotgéppel összedolgozom.
A kész tésztát 2 felé veszem, abból csinálok 8 kis cipót, és elkezdem darabonként kerekre kinyújtani.
A margarinon kívül mindent a fenti sorrenedben behelyezem a kenyérsütőben, tészta alap programon elkészítem, vagy kézi robotgéppel összedolgozom.
A kész tésztát 2 felé veszem, abból csinálok 8 kis cipót, és elkezdem darabonként kerekre kinyújtani.
Jól lisztezzük meg a lapot, amin nyújtjuk, mert tapad a tészta. A kinyújtott lapot, egy lisztezett tálcára teszem. A margarint felolvasztom, és egy evőkanállal megkenem a tésztát.
Következő réteg, nyújtás kenés. Az utolsó elötti lapnál már kezd megdermedni a margarin, és kiválik belőle a víz. Azt ne kenjük be a rétegek közé!!
Az utolsó rétegnél az egész kupacot tegyük vissza a nyújtó lapra, és egy kicsit nyújtsuk ki.
A nagy mérethez vágjuk fel 16 részre/körcikkre, és darabonként jól összenyomva tekerjük fel.
A kicsi mérethez vágjuk csíkokra, és azt tetszés szerinti kis háromszögekre, és azt tekerjük fel.
Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megkenem a tejjel.
Meleg helyen kelesztem egy fél órát. Sütéshez a hőfokot maximumra(kb 220-225 c°) állítom, ezen sütöm 10-12 percet, majd visszaveszem 200 c-ra és ott sütöm még kb. 22-25 percet.
Rácson hagyom kihűlni.
7 megjegyzés:
Hu Max, hogy ezek milyen csinosak lettek! Nekem a nagyok jobban tetszenek! es azokat is hudehude bele tudnam martogatni a nutellaba :-)
Huhú, de gusztusosak! Bármelyik trendi helyen tündökölhetne! Nyálcsorgató :-)
Ujuj, Max, megint csodásak!
Gratulálok Cicaanyának meg Neked is-mert ha jól értem, közös a projekt:)))
Muszáj lesz kipróbálnom!!!
Max, ugye jól hallottam, hogy aprónépfelvétel van nálatok? Megyünk! :-) (mogyorókrémet viszünk, ami még van az üveg alján)
Hüha! ezek gyönyörüségesek lettek! :) Maradt egy kevéske? Persze aug-ig ugysem tart ki! :(
Mian: azt nem igérem hogy ha jössz sütök ilyet de valami finomság biztosan lesz!
Lilahangya, Trinity és CV: köszönöm!!
Garffyka: sajna betelt a létszám:))
Hú, nagyon tetszik! A Szakácsok könyvében olvastam crossiant receptet, de annak vagy 16 óra az elkészítési ideje mindennel együtt, úgyhogy azt hiszem ez lesz az, amit kipróbálok! :)
Megjegyzés küldése