2010. február 17., szerda

Befujtott őzragu

Ilyen befujtott ragu (is) készült volna a Nyulacskából, ha nem szaladt volna el.
Apukám egyik kedvenc raguja (szószos húsi), aminek igazából nem tudom az eredeti nevét, mi csak Befujtott húsnak szoktuk szólítani.
Egy jó kis zöldséges pörkölt, amit mos egy kis gombával is kiegészítettem, erősítve az erdei vonalat. Készíthetjük nyúlból, vaddisznóból, szarvasból, de talán még marhából is. Nekünk most őzcomb volt a fagyasztóban, így azt lett a kiválasztott.




Hozzávalók 5-6 személyre:

- 50 dkg őz comb
- 2 ek kockázott, füstölt szalonna
- 2 ek zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl száraz vörösbor
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-1 ek paprika krém és sűrített paradicsom
- 2-2 sárgarépa és gyökér zöldség
- só, bors, boróka, babérlevél, majoránna,


A szalonnát a zsíron egy kicsit megpirítjuk, közben a hagymát apróra vágjuk. A szalonnás zsíron üvegesre pároljuk a hagymát. A húst lehártyázzuk, és szép egyforma, harapható kockákra vágjuk. A hagymás-szalonnás alapon fehéredésig pirítjuk. A fokhagymát összezúzzuk, és a lepirított húshoz adjuk. Sózzuk (finoman a sóval, mert a paprikakrém is sós!), borsozzuk, és felöntjük a borral. Ízesítjük a babérral, a majoránnával és a boróka bogyóval, majd addig főzzük, míg a bor el nem párolog. Ekkor felöntjük, egy kicsit kevesebb vízzel, mint ami ellepné, és gyenge tűzön, lefedve főzzük 25-30 percet.

A zöldségeket felvágjuk, és hozzáadjuk a raguhoz, és addig főzzük, míg megpuhulnak.




A paradicsompürét és a paprika krémet hozzáadjuk, elkeverjük, és megkóstoljuk, ha kell korrigáljuk és ellenőrizzük, hogy a hús megfelelően puha.
Köretnek adhatunk hozzá zsemlegombócot, burgonya gombócot, tócsit vagy rösztit.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nagyot nyelő smiley...

Gyönyörű fotók születtek! Amolyan hívogató-nyálcsorgatósak :-))

Edit (Esc) írta...

Azannyat!
No comment, csak nyelek nagyokat :D

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin