2010. február 21., vasárnap

Vaddisznó paprikás

Az eredeti, alföldi recept átírva vaddisznóra.  Ettem már birkából, marhából és sertésből készített paprikást, gondoltam, akkor lehet ezt készíteni vadhúsból is.
Lehetett.
Nagyon jól sikerült, bár egy kis csalás volt benne, mert nem volt vaddisznó csontunk, ezért a sima unokatestvér, a malac csontját használtuk.
Pár szót a vadak lelőhelyéről. Bár a Zalai erdők mindig híresek voltak gazdagságukról, de az utóbbi időben eltűntek vadhúst árusító szakboltok, azért jobb henteseknél, igaz fagyasztott kivitelben, de található jó minőségű, magyar vadhús.  


 

Hozzávalók, 6 személyre:

- 50 dkg vaddisznó comb
- 2-3 sertés, húsos csont
- 1 szép fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd, zúzott fokhagyma
- só, bors, fűszerpaprika, borókabogyó, babérlevél,
- 2-2 ek paprikakrém és sűrített paradicsom
- 1-1 tv paprika és paradicsom (szezonjában eltett, mirelit tökéletes erre a célra)



 

A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk és felkockázzuk. A csontokat alaposan leöblítjük (a csontszilánkokra ügyeljünk) és lehetőség szerint feldaraboljuk. A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Rétegezzük egy nagyobb edénybe vagy bográcsba. Alulra tegyünk csontosat, erre egy kis húst. Rá hagyma és fokhagyma, kevés bors, borókabogyó és babér levél. Ismét hús, de ide tegyük bele a paprikát és a paradicsomot. Ide is tegyünk hagymát, fokhagymát és a felső réteg mindenképpen hús legyen. Öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi.


A sóval finoman bánjunk, mert a végén a paprikakrém is sós lesz, nehogy elsózzuk. Nagy lángon forraljuk fel, de közben rázogassuk. Keverni nem szabad, csak rázogatni!
Ha felforrt, vegyük vissza az energiát, időnként megrázogatva, főzzük addig, míg a hús megpuhul. Ha sok folyadék elforrna, időnként pótoljuk vízzel.



Ha megpuhult a hús, adjuk hozzá a fűszer paprikát, paprikakrémet és a sűrített paradicsomot. Forraljuk még 15-20 percet, majd tálalhatjuk is.
Köretnek adhatunk hozzá burgonya vagy zsemle gombócot, de sós vízben főtt burgonyával is nagyon finom.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem rossz recept , gratula.
Azonban illik tisztázni , hogy a paprikás az tejföl illetve tejszín hozzáadásával készül . Ez pörkölt . Üdv

Max Gastro írta...

Kedves Névtelen! Ajánlom a bejegyzés elején található linket, egy korábbi receptemre, ahol leírom az alföldi paprikás receptjét, ami nagyon sokban külömbözik a pörkölttől. Érdemes az alföldön (Szeged, Makó és Hódmezővásárhely) megkóstolni a paprikást, amit ott készítenek. Ez nem pörkölt, hiszen nincs az elején a pirítás (pörkölés), hanem alföldi paprikás.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin