2010. december 19., vasárnap

Magvas csemegék

Vendégváró falatkák saját kezűleg. Sokféle ízesítési lehetőség, és pompás gasztro ajándék is lehet. Nem kell hozzá sok minden, inkább egy kis türelem. Használhatunk: diót, mogyorót, kesudiót, mandulát, paradiót vagy bármilyen nekünk tetsző olajos magvat. A mogyorót és a mandulát érdemes a héjától megfosztani. Ennek a legjobb módszere, hogy forró vízbe tesszük pár percre, majd leszűrjük, és 3-4 percet pihentetjük. Ekkorra a gőz felpuhítja a vékony héjat, és az könnyedén leválik róla. Ha nem, akkor öntsük bele egy egy konyharuhába, és azzal dörzsöljük meg egy kicsit, azzal biztosan lejön.



Hozzávalók:

- 20 dkg magkeverék
- 1 ek (szőlőmag) olaj
- 1 ek méz
- 1 ek víz

Az olajat, a vizet és a mézet forraljuk össze, és adjuk hozzá a magokat. Kevergetve főzzük 4-5 percet, és addigra minden magot szép fényes bevonat vesz körül. Ekkor öntsük rá egy sütőpapírral bélelt tálcára, amire előtte tegyük rá a kiválasztott ízesítő keveréket.



Bevonat variációk:

Én két félét készítettem most:

- citromos és narancsos cukor keverékét
- sweet Vic cukor keverék


De lehet például:

- cukor, fahéj, só
- cukor, gyömbér, rózsabors
- cukor, levendula őrlemény

Hempergessük meg alaposan a cukorban, majd hagyjuk kihűlni. Fedeles dobozkában sokáig eltartható, de ha ajándéknak szánjuk, tegyük helyes kis celofán zacskóba, és masnival díszítsük.



Tökéletes egy kis baráti beszélgetéshez, vagy egy bögre karácsonyi puncs mellé.

Jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádom, épp most rágcsálom.
Voltunk a Pólusba és nem bírtam ki, hogy ne vegyek az árusnál :)))
Fahéjas mandulát

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin