2007. december 16., vasárnap

Gombás-zöldséges szarvas ragu ( tokány? )

Ki kell üríteni a fagyasztót. Jönnek az ünnepek, és nincs benne hely. Erőteljes keresgélés, és találtam egy kb. 80 dkg szarvas comb darabot. Na erre varjak gombot, ebből kellene valamit csinálni, de törjünk ki a pörkölt-vadas-gulyás fogságából. Izgatott szakácskönyv olvasás, keresés, de igazából amit kigondoltam azt egyik sem fedte. Így egy kis gyors fejben főzés, és már össze is állt a gombás-zöldséges szarvas ragu, petrezselymes galuskával ( amit úgy gondolom hogy egy szép marha combból is el lehet készíteni ):

A raguhoz:
80 dkg szarvascomb ( nem kell tisztított, alant részletezem miért ), 1 ek kockázott bacon, 2 fej vöröshagyma, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 paradicsom, 2 tk piros arany, 60 dkg barna/fehér csiperke, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk szárított kakukkfű, 1/2 tk szárított citromhéj, 2 ek tejföl, 1 ek liszt, 1 tk citromlé, só, bors.



Megtisztítom a husit, felkockázom úgy kb 3x3 cm kockákra, és ami lejön róla, in, zsír és egyebek, azt egy kis edényben a baconnal lepirítom, úgy hogy először kisütöm a bacon zsírját, kiszedem a bacont és ebben a zsiradékban lesütöm a nyesedéket, és felöntöm kb 2 dl vízzel. Amíg mindent előkészítek addig szép lassan főzöm.
A hagymát kiskockára, a zöldséget vékony karikákra, a gombát is nagyobb darabokra vágom, a paradicsomot meghámozom és kis kockákra vágom.
Kevés zsiradékon lepirítom a hagymát, beleteszem a húst, azt fehéredésig pirítom. Ha lepirult, bele a répákat, átforgatva pirítom, sózom és borsozom. Bele teszem a paradicsomot, a kisütött bacont, és a piros aranyat. Mehet rá a fokhagyma, a citromhéj, és a kakukkfű. Rászűröm a maradékos levet, és még kb. 1/2 liter vizet, majd lassan forrva főzöm. Ha kevés a lé akkor vízzel pótolom, de ne legyen nagyon híg. 30-35 perc után, megnézem hogy mennyire puhult meg a husi, ha jó akkor beleteszem a gombát. Forralom még 7-8 percet, közben a tejfölt egy kis vízzel és a liszttel kikeverem, és forrás közben behabarom a ragut. Egy kis kanálnyi citromlével pikánsabbá tehetem.


A szarvas egyik kedvenc fűszere a petrezselyem, de azt a galuska tésztájába tettem.
Petrezselymes galuska:
40 dkg liszt, 2 tojás, 1 ek szárított petrezselyem ( lehet friss is, de csak szárított volt otthol ), 1 ek olaj, só, bors, kevéske víz,

Az ismert módon galuskát készítünk, talán csak annyi, hogy egy kicsit keményebb tésztát készítünk ( mert akkor nem lesznek nagyok, hanem olyan kis galuskák ), és azt főzzük ki a lobogó sós vízben.
Hát Tündi Néni ez volt az a tokány? ( igazából elvesztem a dolgok között, nem értem mi a tokány és mi a ragu, de a katonai emlékekre hivatkozva ez ragu ) amit kóstoltál, sikerült összeszedni magamat, és leírni:-))
Jó étvégyat hozzá!

2 megjegyzés:

libra írta...

Köszönöm, kedves Max! Tudtam, hogy rád számíthatok! Cserébe küldtem neked egy karácsonyi mézeskalács receptet fényképpel. Bocs, ha a tokány elnevezéssel kellemetlen emlékeket szaggattam fel benned! ÜDV!

Hobbychef írta...

Guszta. Bár nem írtad, úgy látom nokkedlivel tálaltad.
Ha kivámcsi vagy, nézd meg az én verziómat:
http://eshobbychef.blogspot.com/2012/01/vorosboros-gombas-szarvasragu.html

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin