2007. december 26., szerda

A karácsonyi menű lépésenként: 1.

Mivel bevalottan eldumáltam az időt a karácsonyi evéskor, és nem nagyon archíváltam, megpróbálok részletesen leírni mindent ( már amire emlékszem:-)) ), és bővítem a beszámolómat azzal is hogy mit ittunk. Ez légyen egy fajta egyszerű italajánló ( lásd az itókák címszó alatt ), bár szorosan a mi izlésünket fogja tükrözni, elfogulatalan lesz, hiszen egyik italgyártó sem támogatja, és remélem azért mindenki talál benne neki való-hozzá illő itókát.

Leves:

Gyöngytyúk leves Újházy módra ( by Cicaanya ):

1 gyöngytyúk ( szponzorunk az Anyukámék, tőlük származik, kb 85-90 dkg, mosva, tisztítva, szétbontva ), 4 db csirke mell csont, 6 db sárgarépa, 4 db fehér/gyökér répa, 1 közepes karalábé, 1 kis darabka zellergumó, 1 paradicsom, 2 fejvöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 db édes fűszerpaprika ( szárított, füzérről ), 10 szem fekete bors, só, a tálaláshoz ( fagyasztott ) borsó és csigatészta.





Az alaposan leöblített szárnyas alkatrészeket felkészítem, hozzá teszem a megpucolt, kb. egyforma hasábokra vágott zöldségeket. A vöröshagymán a legutolsó barna levelet rajta hagyom, ha kell, akkor inkább megmosom, ez szép színt ad a levesnek. Melléteszem a fűszerpaprikát, a paradicsomot, sózom, és felöntöm vízzel. Ehhez a mennyiséghez kb. 4 liter vizet tettünk, ( 9 literes fazékban főztük ). Lassú tűzön felforraltuk, a tetejét lehaboztuk, és ha már nem habzott, akkor rakjuk bele a fokhagymát, és a szemes borsot ( így nem kell vadászni szűrés közben).
Lassú főzéssel úgy 3-3,5 órát főzzük, és akkor megnézzük, hogy a zöldség és a hús mennyire puha. A zöldséget és a csontokat kiszedjük, a levest leszűrjük, veszünk ki belőle a tésztát és a borsót befőzni. A húst letisztítjuk a csontról, felvágjuk csíkokra, a zöldséget ( a karalábéból egy darabkát, a zellert nem, de ez is ízlés dolga ) julienre ( zsüliennre, gyufa formára ) vágom.
Közben befőzöm a borsót, ha puha, szűrő kanállal kiszedem, hozzá teszem a zöldségekhez, felengedem a maradék leszűrt ( nagyobbik mennyiségű ) levessel. A visszamaradt befőző lében befőzöm a csigatésztát, ez újra forrás után kb. 8-10 perc.

Tálaláskor figyelek arra hogy minden tányérba jusson bőven a leves minden alkatrészéből. Tartalmas, igazi ünnepi leves.



Csabai töltött sertéskaraj:

A karajt egy hosszú vékony pengéjű késsel felszúrom, a kolbászt egy kis vajjal megkenem, és így betolom a nyílásba. Sóval és darált borssal bedörzsölöm a husit kívűlről ( átolvastam több receptet, találtam sokféle fűszerezést, de úgy gondolom, és ez be is jött, hogy a kolbászban van annyi fűszer, ami megadja a kellő ízesítést a sültnek ). Egy kis sütőedny aljába olajat teszek, erre fektetem a husit, a tetejére is egy kis olaj, és lefóliázva, be a sütőbe 200 c-ra, úgy 50 percre. Ha letelt az idő, kiveszem a husit, lebontom a takarót, meglocsolom a saját szaftjával, és vissza teszem a sütőbe, és közben gyakran ( 4X vagy 5X ) locsolgatva még sütöm kb. 40 percet.

Ha kész kiveszem a sütőböl, és tányérra teszem, ott hagyom hűlni.

Nagyon finom akár hidegen is egy kis salátával.



Itókák:

Szent este, vacsora a Szüleimnél: mazsolán érlelt gyümölcs pálinka ( kb. 13 éves, Anyukám rejtett tartaléka ),

és a vacsorához pedig badacsonyi jégbor ( Németh Pince ).

Családi ebéd Nálunk: 3 éves makói szilvapálinka, ami egy éve aszalt szilva ágyon pihent,

japán szilvabor ( Shunji ),

Nagy-somlói cuvée 2006 ( Pincemester slection, by spar és badacsonyi pincegazdaság ), valamint a Tesóm ( tőle kaptuk ) egyik nagy kedvence:

Fetasca Negra/Fekete Leányka Special reserve 2003 Barrique ( Prahova Valley, Romania ) ( köszönjük!!! )


Folyt. köv.......( talán végzünk szilveszterig )

1 megjegyzés:

Gabojsza írta...

A Prahova waley borok nálunk is nagy kedvencek! Most is éppen van készleten egy Merlot és egy Pinot Noir-juk :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin