2007. december 28., péntek

Kicsit könnyebben: mézes-mákos guba

Lassan elfogyott a maradék, ezért kellett valamit főzni, valami könnyűt. Előkerült a régi bevált kicsit retró étel/desszert, a mákos guba amit megtuningoltunk mézzel.
Végül is készültünk rá, mert vettünk hozzá kiflit, de azt még szombaton ( ez csak szikkadt kifliből vagy guba rúdból az igazi ), és azért vettünk, ( hiszen lehetne sütni is guba rudat,) mert ezzel sem akartunk most foglalkozni, legyen egy kis pihi.

Mézes-mákos guba:
8 db szikkadt ( ún. vizes kifli ) kifli, 6 dl tej, 5 dkg vaj, 10 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, késhegynyi darált vagy őrölt szegfüszeg, 1 citrom héja reszelve, 4 ek méz,
a tetjére: 3 tojás fehérje habbá verve 1 cs vaníliás cukorral.



A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük. A tejet a vajjal felforralom, utána ráöntöm a kiflikre, és óvatosan összerázom. A darált mákot a cukorral, a citromhéjjal, és a szegfűszeggel összekeverem, és a folyadékot teljesen felszívott kiflikre ( ha még nem szívta fel, addig rázogatom, míg teljesen felitta ) öntöm. Óvatosan átkeverem, és egy tűzálló tálba halmozom.



A mézzel meglocsolom, majd a kemény habbá vert fehérjéből aranyos kis sapkákat teszek a tetejére. Előmelegített sütőben pirosra sütöm a hab tetejét, ez kb 15 perc, lekapcsolom a sütőt, de a gubát bent hagyom még egy kicsit ( ha kell akkor résnyire kinyitom a sütő ajtót, nehogy a fehérje megégjen ) pihenni.

Isteni étek, nagyon szeretjük, nyami-nyami.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin