2009. február 19., csütörtök

Graham lisztes szendvics rúd (lépésenként)

Régóta sütjük otthon a kenyeret, és a gyerekek nagyon szeretik az ilyen péksüteményeket. Ha vékonyabbra vágom formázásnál, akkor tökéletes guba rúd (mákos gubához) vagy vendégvárós mártogatós rudaknak dipekhez. Így viszont elegáns és finom szendvics rúd.

De mi is az a Graham liszt?

Az elnevezése a liszt bevezetését kezdeményező Graham amerikai orvos nevéből származik. A Graham-liszt étkezési búzából őrölt liszt, amely a gabonaszem héjrészeit (korpa) is tartalmazza. Emésztési zavarokban szenvedő betegek részére nagyon ajánlott. A Graham-liszt nagy héjtartalma miatt zsírban, cukorban, enzimekben gazdag, ezért romlandóbb, mint a búzalisztek, de tovább eláll, mint a teljes kiőrlésűek.

A Graham liszt korpás búzaliszt, amiben nincs benne minden része a búzaszemnek, pl. nincs benne a csíra

Több info itt.




12-14 db-hoz

 

2 dkg olaj

2 dkg cukor

2 dkg só

2 dkg élesztő

3,8 dl langyos víz

10 dkg rétes liszt (BFF55)

20 dkg Graham liszt (GL200)

40 dkg sima liszt (BL55)

2 ek (kb. 3 dkg) tejpor (elhagyható)



Bekészítem a kenyérsütő tartályába érkezési sorrendben. Tészta programon indítom, kidagasztatom és kelesztem. Lisztes nyújtó táblára borítom, átgyúrom és két egyforma bucira veszem. 



Megformázom és kinyújtom kb. egy ujj vastagra. Görgős vágóval csíkokra vágom, egy buciból, 6-7 csíkot készítek.Langyos helyen a duplájára kelesztem (1-1,5 óra).



Megkenem a tetejét hideg vízzel és 180 c°-on szép pirosra sütöm ( kb. 15-18 perc). Mikor kiveszem a sütőből, ismét megkenem hideg vízzel, majd rácson hagyom kihűlni.

Használhatjuk mártogatóshoz, vagy szendvics alapnak, vagy csak úgy törni belőle és elrágcsálni.

3 megjegyzés:

trinity írta...

Azt elhiszem, hogy ebből szívesen visznek tízórait.....Bővíteni kell kérem szépen: kell a fagyizó mellé egy sütöde:)))))

trinity írta...

Ja, és még valami: én, ugyebár mint törzsolvasó:) írhatok ilyet: nem degradáljuk saját gyönyörű péksütinket póriasan rúddá, ez kérem BAGETT, egy magasabb kategória:))))

Garffyka írta...

Max, ahogy Trinity írta, remélem nyáron frissen sült pékáruval is kínálsz, nemcsak finomságos fagylaltoddal :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin