2009. december 5., szombat

Almás lepény friss narancskrémmel

Almás lepény friss narancskrémmel

Különleges tészta, amit egy kicsit vastagabbra sütünk, mint a palacsinta. Ha friss narancsból készítjük a krémet hozzá, annak a héjából pedig készítsünk cukrozott, szárított narancshéjat.


Hozzávalók, 6 db lepényhez:

3 tojás + 2 fehérje

30 dkg liszt

Pár csepp vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor

½ liter tej 1,5%-os

1 tasak vaníliás pudingpor

Egy csipet (lime-os) só

4 db közepes alma

Olaj a sütéshez

Narancskrém:

3 közepes méretű narancs leve, vagy 2-3 dl narancslé

1 tk vanília likőr

2 ek. cukor/méz

1 ek. burgonya keményítő

Tészta:

A tojásokat a vaníliával, a sóval és a tejjel keverjük habosra, majd adjuk hozzá az átszitált lisztet és a pudingport. Keverjük ki csomómentesre, és pihentessük legalább 25-30 percet.

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát egy erre alkalmas eszközzel, és vágjuk fél centis karikákra. A barnulás ellen nem kell kezelni, mert úgy is karamellizáljuk.




A krémhez a narancsok levét a cukorral és a likőrrel forraljuk fel. A keményítőt oldjuk fel pár kanál hideg vízben, majd takaréklángon főzve, állandó keverés mellett adjuk a narancs sziruphoz. Főzzük a besűrűsödés után még pár pillanatot, de keverjük mert könnyen leég, majd zárjuk el az energiát.

Egy lapos serpenyőben melegítsünk egy kis olajat, erre helyezzük rá az almakarikákat, és merjünk rá annyi tésztát, hogy ellepje az almát. Közepes energián süssük, de vigyázzunk, mert ha erős a láng, akkor könnyen megég az alja, a teteje még folyik. Ha megszilárdult a tészta, két lapáttal fordítsuk át a lepényt, és süssük szép pirosra.




Tálalásig tartsuk melegen, majd a narancskrémmel és igény szerint (por)cukorral tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!


3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Oh... Nekem most pont erre volna szükségem!

Lehet?

Max írta...

Persze!

Vigyem, vagy jössz? Bár akkor már Te is össze tudod rakni. Pikk-pakk és meg van.

Chef Viki írta...

Most inkább gyertek Ti :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin