2009. december 3., csütörtök

Kefires kifli, hidegen kelesztve




Kefires kifli, hidegen kelesztve

Hidegen kelesztett: az összetevők hidegek, úgy dolgozzuk össze, és hideg helyen hagyjuk kelni (hűtőszekrény), ez az ún. késleltetett kelesztés. Előnye hogy el lehet készíteni előző este a tésztát, és reggel csak megformázni, keleszteni és sütni. Mikor felkelek, kiveszem a hűtőből, és pihentetem szobahőmérsékleten, majd átgyúrom, és megformázom. Egy napot hűthetjük így, tehát akár másnap délutánra is előkészülhetünk.

Hozzávalók, 16 db-hoz:

2 tk. Cukor

3,5 dkg friss élesztő

32 dkg kefir/joghurt

10 dkg rétes liszt

38 dkg sima liszt

2 tk. Só

A kenéséhez egy tojás sárgája és egy kanál tej keveréke

A kenyérsütő gépet tészta programon elindítom (így az előmelegítés nem melegíti fel az üstöt). Érkezési sorrendben a tartályba helyezem, és a tartályt a helyére teszem, lehajtom a tetejét. Dagasztás közben rápillantok, és ha kell, korrigálom az állagát.

Dagasztás közben figyelem a tészta hangját. Ha keményen kopog, és hozzáverődik, a tartály falához akkor kemény a tészta kell hozzá egy kis folyadék, ezt kanalanként adagolom, és megvárom, míg bedolgozza.
Ha a lapát körül, ahogy kering és egy kis farkincát húz akkor lágy a tészta, és akkor kanalanként lisztet adagolok hozzá.
(segítség a kelt tésztához itt található)







Ha végzett a dagasztással, lekapcsolom a gépet, a tésztát kiveszem. Egy kicsit átgyúrom, majd egy lisztezett, fedeles tálba, a tésztát is megszórom liszttel, és a hűtőbe teszem.

Másnap reggel/délután előveszem, átgyúrom. Kettéveszem, kinyújtom, és nyolc cikkelyre vágom. Szorosan feltekerem, majd a tenyeremmel megsodrom. Kifli formára igazgatom, majd meleg helyen kelesztem még egy fél órát.




Megkenem a tetejét a tojásos-tejjel, majd előmelegített sütőben 160 C-on, 18-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni, és jó étvágyat hozzá!

10 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Jooooo, biztos maradt egy szamomra is?

Gabojsza írta...

Max, nagyon szépek lettek! (biztosan nagyon finomak:-))
Kaphatok belőle reggelire? :-)

Mariska írta...

Nekem ez a Nagymamám receptjét juttatja eszembe, amit úgy a 60-as évek elején sokszor ettem náluk, Ő aludt tejjel csinálta, és nem hűtőbe rakta hanem a hideg spájzba, nyáron meg a kútba engedte le. Már sokszor csináltam, de az enyém soha nem olyan finom mint az övé volt. A lisztet Ők a saját búzájukból őröltették - na ez a különbség :)



http://4.bp.blogspot.com/_P7jkjWSh2As/Sm8zUCHaR4I/AAAAAAAABjk/7Rdv-DZfLOA/s1600-h/csodakifli.JPG

Garffyka írta...

Max, ez remek! Nagyon szépek lettek :) Én meg tudom, mire fogom elhasználni a kefírt a hűtőből :)

Mariska - szerintem nagymamád kiflijét a mindent megszépítő idő még finomabbá teszi :)

Mariska írta...

Teljesen igazad van Garffyka!
Maxé még szép is, biztos hamarabb elfogyott mint ameddig készült :)

Max írta...

Az úgy volt, hogy....

csináltam szomabton reggelre, és már mikor ette a család, megrendelte a következőt, az vasárnapra, és akkor mivel vitt a Soma is, ezért még este is sütöttem, amit hétfőn ettünk.

Kedves Jelentkezők: sajna elfogyott, és nem vettemn joghurtot:-((

szepyke írta...

Max, le lehet tekerni őket, mint régen a kiflit, vagy összesül?

Max írta...

Szepyke: le ám, ki is lehet teríteni:-)

Chef Viki írta...

Ó, ezek szerint én már lemaradtam, mint a borravaló :-)

Így jártam :-) Kénytelen leszek megcsinálni magamnak, ha ki akarom tekerni őket :-)

trinity írta...

Gyerekkoromban mindig kitekertem a kifliket:))) Ez is tök jó lehet....

Gratula a szép nagy számhoz, ott oldalt!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin