Kefires kifli, hidegen kelesztve
Hidegen kelesztett: az összetevők hidegek, úgy dolgozzuk össze, és hideg helyen hagyjuk kelni (hűtőszekrény), ez az ún. késleltetett kelesztés. Előnye hogy el lehet készíteni előző este a tésztát, és reggel csak megformázni, keleszteni és sütni. Mikor felkelek, kiveszem a hűtőből, és pihentetem szobahőmérsékleten, majd átgyúrom, és megformázom. Egy napot hűthetjük így, tehát akár másnap délutánra is előkészülhetünk.
Hozzávalók, 16 db-hoz:
2 tk. Cukor
3,5 dkg friss élesztő
32 dkg kefir/joghurt
10 dkg rétes liszt
38 dkg sima liszt
2 tk. Só
A kenéséhez egy tojás sárgája és egy kanál tej keveréke
A kenyérsütő gépet tészta programon elindítom (így az előmelegítés nem melegíti fel az üstöt). Érkezési sorrendben a tartályba helyezem, és a tartályt a helyére teszem, lehajtom a tetejét. Dagasztás közben rápillantok, és ha kell, korrigálom az állagát.
Dagasztás közben figyelem a tészta hangját. Ha keményen kopog, és hozzáverődik, a tartály falához akkor kemény a tészta kell hozzá egy kis folyadék, ezt kanalanként adagolom, és megvárom, míg bedolgozza.
Ha a lapát körül, ahogy kering és egy kis farkincát húz akkor lágy a tészta, és akkor kanalanként lisztet adagolok hozzá.
(segítség a kelt tésztához itt található)
Ha végzett a dagasztással, lekapcsolom a gépet, a tésztát kiveszem. Egy kicsit átgyúrom, majd egy lisztezett, fedeles tálba, a tésztát is megszórom liszttel, és a hűtőbe teszem.
Másnap reggel/délután előveszem, átgyúrom. Kettéveszem, kinyújtom, és nyolc cikkelyre vágom. Szorosan feltekerem, majd a tenyeremmel megsodrom. Kifli formára igazgatom, majd meleg helyen kelesztem még egy fél órát.
Megkenem a tetejét a tojásos-tejjel, majd előmelegített sütőben 160 C-on, 18-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, és jó étvágyat hozzá!
10 megjegyzés:
Jooooo, biztos maradt egy szamomra is?
Max, nagyon szépek lettek! (biztosan nagyon finomak:-))
Kaphatok belőle reggelire? :-)
Nekem ez a Nagymamám receptjét juttatja eszembe, amit úgy a 60-as évek elején sokszor ettem náluk, Ő aludt tejjel csinálta, és nem hűtőbe rakta hanem a hideg spájzba, nyáron meg a kútba engedte le. Már sokszor csináltam, de az enyém soha nem olyan finom mint az övé volt. A lisztet Ők a saját búzájukból őröltették - na ez a különbség :)
http://4.bp.blogspot.com/_P7jkjWSh2As/Sm8zUCHaR4I/AAAAAAAABjk/7Rdv-DZfLOA/s1600-h/csodakifli.JPG
Max, ez remek! Nagyon szépek lettek :) Én meg tudom, mire fogom elhasználni a kefírt a hűtőből :)
Mariska - szerintem nagymamád kiflijét a mindent megszépítő idő még finomabbá teszi :)
Teljesen igazad van Garffyka!
Maxé még szép is, biztos hamarabb elfogyott mint ameddig készült :)
Az úgy volt, hogy....
csináltam szomabton reggelre, és már mikor ette a család, megrendelte a következőt, az vasárnapra, és akkor mivel vitt a Soma is, ezért még este is sütöttem, amit hétfőn ettünk.
Kedves Jelentkezők: sajna elfogyott, és nem vettemn joghurtot:-((
Max, le lehet tekerni őket, mint régen a kiflit, vagy összesül?
Szepyke: le ám, ki is lehet teríteni:-)
Ó, ezek szerint én már lemaradtam, mint a borravaló :-)
Így jártam :-) Kénytelen leszek megcsinálni magamnak, ha ki akarom tekerni őket :-)
Gyerekkoromban mindig kitekertem a kifliket:))) Ez is tök jó lehet....
Gratula a szép nagy számhoz, ott oldalt!!
Megjegyzés küldése