2009. december 29., kedd

Csirke töltve, egyben, göngyölve


Töltött csirke. Nem egy különlegesség, hiszen a magyar konyhákban sokszor és sokféleképpen készített étel. Ez most egy kicsit másabb, mert a csirke csontja egyben van kivéve, és úgy megtöltve, feltekerve és finom ropogósra sütve.

Mi is nagyon szeretjük a töltött verziókat, de ezt mindig Cicaanya szokta készíteni, és ezt a fajta csontozást is Ő akarta kipróbálni, így én lettem a fotós.




Hozzávalók:

- 1 db, kb. 1,5 kg-os csirke
- mustár, só, bors, olaj, (provanszi) fűszerkeverék
- hagyma
- szalonna
- gomba
- kolozsvári vagy füstölt sonka
- sárgarépa
- csemege uborka
- reszelt sajt
- a gönygöléshez sonkaháló vagy alufólia




A csirke, mellével felfele lefektetve.



Egyik oldal lebontva.



A combok csontja is kifordítva.



A másik oldal is ugyanúgy lebontva, a szárnyak tőben levágva. A húsokat igazgassuk el, a mellét és a combhúsát terítsük ki.



Vigyázzunk a bőrére, abba lesz az egész rolád beletekerve. A csontból, és a szárnyakból főzzünk egy jó alaplét, jó lesz az késöbb a konyhában.



Sózzuk meg, kenjük be mustárral, és amíg a töltelék készül, addig pihentessük.



Kevés olajon a hagyma megfuttat, erre a szalonna, sonka és a répa, mindegyik lepirítva.



Hozzáadjuk a gombát, uborkát, közben a csirkét megszórjuk reszelt sajttal.




A ragut ráterítjük,



és megszórjuk reszelt sajttal.



Szorosan feltekerjük, fóliába vagy sonkahálóba igazítjuk, és sütőben 50-55 percet sütjük 170 C-on



Vegyük ki a fóliából, és süssük a bőrét szép pirosra, ropogósra.





Köretnek adjunk hozzá rozmaringos burgonyát, vagy párolt rizst.





Jó étvágyat hozzá!

Cicaanya és Max

Az inspiráció innen származik (remek fázis fotókkal), és a 3PL-től, köszönjük!

7 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Gratulalok Cicaanyanak!
Ilyen hosiesen kicsontozni... nem kis dolog.
Az eredmeny: beindult a nyalkivalasztasom. Csak nekem marad a szaraz kalacs ragcsalasa...

sedith írta...

Hű, de jól néz ki! Szerintem szebb, mint az "eredeti"! Gratulálok hozzá!
Az a jó benne, hogy hidegen is kitűnő, nem? Tavaly karácsonyra én is ilyesmit csináltam kacsából, darálthúsos-májas töltelékkel. :)

szepyke írta...

Jesszusom, de groteszk, ahogy ki van csontozva szerencsétlen állat.

Viszont igazán finom eledel lett belőle, és ezért tartják, vagy mi, hő!:)

Garffyka írta...

Gratulálok, csodaszép, kívánatos, és nagyon jók a fázisfotók!
Max, Cicaanya leköröz :D

jeeka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
jeeka írta...

egy egész madarat kicsontozni az már elég szép meló :-)

max írta...

Esc: egyél egy kis kekszet, az felszívja:-)
Sedith: köszike
Szepy: képzeld el amikor az egész csontváz csücsül a húson:-DD
Garffy: Köszike
Jeeka: inkább 2x mint egyszer sem:-))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin