Karlsbadi citromos keksz
Eredeti Karsbaldi keksz/linzer tészta recept. Sajnos arra nem jutott idő hogy mázzal vonjuk be, de így is nagyon finom, omlós keksz készült belőle.
Hozzávalók:
25 dkg hideg vaj
50 dkg liszt
15 dkg (narancsos) cukor vagy 15 cukor és egy narancs héja
2 tk. Vanília kivonat, vagy 2 cs vaníliás cukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 csipet (citromos) só
A fele mennyiségű, szitált lisztet, a sóval, a cukrokkal, a citromhéjjal összekeverem. A késéses aprítóban a vajjal és a tojással összedaráltatom. Kiszedem egy keverő tálba, és a maradék liszttel összedolgozom. Kettéveszem, fóliába vagy frissen tartó dobozba zárom és a hűtőbe teszem 2-2,5 órára.
Kiveszem a hidegről, egy kicsit hagyom, hogy felengedjen.
Kinyújtom 3-4 mm vastagra, majd tetszés szerinti formára vágom vagy szúrom.
Előmelegített sütőben 180 C-on 15-18 perc alatt arany sárgára sütöm.
Tetszés szerint dekorálható, lekvárral összeragasztható, vagy mázzal bevonható.
Jó étvágyat hozzá!
5 megjegyzés:
Nem karlsbadi?
Köszönöm, teljesen jogos, javítva!
Én voltam Karlsbadban :-))) Istenem, de gyönyörű volt!
Ennek emlékére akkor belemarkolok, ha szabad :-)
Látom, szabáshulladék nélkül készültek ;-)
Hülye kérdésem van, ha sütés előtt megszóród cukorral, akkor az nem sok rajta? Mármint nem nyomja el ugye? Szerinted?
Szepy: nem tudom, úgy még nem próbáltuk, de talán nem rontja el. Az eredetin egy cukros-citromos máz van.
Megjegyzés küldése