2009. december 11., péntek

Karlsbadi citromos keksz

Karlsbadi citromos keksz

Eredeti Karsbaldi keksz/linzer tészta recept. Sajnos arra nem jutott idő hogy mázzal vonjuk be, de így is nagyon finom, omlós keksz készült belőle.


Hozzávalók:

25 dkg hideg vaj

50 dkg liszt

15 dkg (narancsos) cukor vagy 15 cukor és egy narancs héja

2 tk. Vanília kivonat, vagy 2 cs vaníliás cukor

1 tojás

1 citrom reszelt héja

1 csipet (citromos) só

A fele mennyiségű, szitált lisztet, a sóval, a cukrokkal, a citromhéjjal összekeverem. A késéses aprítóban a vajjal és a tojással összedaráltatom. Kiszedem egy keverő tálba, és a maradék liszttel összedolgozom. Kettéveszem, fóliába vagy frissen tartó dobozba zárom és a hűtőbe teszem 2-2,5 órára.




Kiveszem a hidegről, egy kicsit hagyom, hogy felengedjen.




Kinyújtom 3-4 mm vastagra, majd tetszés szerinti formára vágom vagy szúrom.




Előmelegített sütőben 180 C-on 15-18 perc alatt arany sárgára sütöm.




Tetszés szerint dekorálható, lekvárral összeragasztható, vagy mázzal bevonható.




Jó étvágyat hozzá!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem karlsbadi?

max írta...

Köszönöm, teljesen jogos, javítva!

Chef Viki írta...

Én voltam Karlsbadban :-))) Istenem, de gyönyörű volt!

Ennek emlékére akkor belemarkolok, ha szabad :-)

Látom, szabáshulladék nélkül készültek ;-)

szepyke írta...

Hülye kérdésem van, ha sütés előtt megszóród cukorral, akkor az nem sok rajta? Mármint nem nyomja el ugye? Szerinted?

max írta...

Szepy: nem tudom, úgy még nem próbáltuk, de talán nem rontja el. Az eredetin egy cukros-citromos máz van.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin