2009. december 24., csütörtök

Kalász kenyérke

Karácsonyi kalász kenyérke:




Az ünnepi asztalon jelképezi a búzát, a búza kalászt.


Luca-búza
Ismert szokás volt a következő évi termést is jelképező Luca-búza kelesztése . Az asszonyok egy lapos tálban búzát csíráztattak a kemence mellett,és ha az szentestére szépen kihajtott, bő termés volt várható. A zöld búzával aztán egyes tájakon a karácsonyi oltárt, máshol az ünnepi asztalt díszítették, de volt, ahol az állatokkal etették meg, tej és tojásrontás ellen.
Az infó innen származik, köszönöm!


Ennek helyettesítésére szokták készíteni, ajándékozni a kalász kenyérkét.

Készíthetjük hidegen kelesztve, előző nap este megdagasztva a tésztát, és hideg helyen kelesztve, vagy akár frissiben. A tésztája hasonlít Chef Viki fokhagymás-tejfölös kiflijére, némi kis változtatással.


Hozzávalók 4 db-hoz:

- 2 tk cukor
- 20 dkg víz
- 10 dkg tejföl (20%-os, jó minőségű)
- 3 dkg friss élesztő
- 50 dkg sima liszt
- 1 tk (citromos) só

A kenéséhez tej.

Rugalmas tésztát készítünk, és legalább a duplájára kelesztjük.

Gyúrjuk át, és vegyük négy felé. Sodorjunk mindegyikből kb. 5 cm átmérőjű hengert. Egy konyhai ollóval az oldalát vagdossuk be, de nem túl sűrűn.




Tegyük sütőlemezre, és kelesszük 15-20 percet. Kenjük meg tejjel, majd süssük 165-170 C-on, szép pirosra, kb. 25-30 perc alatt. Mielőtt teljesen megsülne, vegyük ki egy pillanatra, kenjük meg ismét tejjel, és így süssük készre.




Díszíthetjük vele az asztalt, vagy celofánba csomagolva, adhatjuk ajándékba is.




Jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Békés, boldog karácsonyt :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin