2009. december 24., csütörtök

Pár pillanat és....

Pár órácska, perc, rövid pillanat és itt a Szent Este, és a Karácsonyi Vacsora.





De tudjuk e azt hogy mikor, mit és miért? Pár gondolat a Karácsonyról:


A Karácsony története, karácsonyi szokások


A XVIII. században karácsony ünnepének még nem volt akkora jelentősége, mint húsvétnak. A karácsony a millenniumi időkben kezdet szokássá válni. Ma a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Jézus a Megváltó születésének napja: a szeretet, az öröm, a békesség, a család, az otthon ünnepe.
*


Az ünnep egyik fénypontja a karácsonyi lakoma. Az esti vacsoránál mindennek meg volt a maga előírása és jelentése. Például jelentősége volt a szépen hímzett karácsonyi abrosznak is, amelyet kizárólag erre az alkalomra használtak. Karácsonykor piros csíkos terítőt tettek az asztalra, mert karácsonyi abrosznak varázsereje volt: bőséget, egészséget hozott, ezért később sütõ- vagy vetőabrosznak használták Az ünnep fontos kelléke volt az asztalon a kenyér, s valahol a kalács. Jelentősége volt annak is, hogy az asztalra kerülő kenyér egész legyen, hogy a teljes esztendőre bőven legyen.

*

Karácsonykor a főétel a pulyka és a diós-mákos bejgli. Szinte valamennyi karácsonyi ételnek volt mágikus jelentése. A bab, a borsó, a mák bőséget biztosított; a fokhagyma védte az egészséget; a diót használták a rontás elhárítására, sőt jövendöltek is belőle (egészséges dió egészséget, a rossz betegséget jelentett), a méz az életet édessé tette; az alma az egység, egészség, szépség, szerelem szimbóluma volt. Az almának karácsonykor sokféle mágikus szerepet tulajdonítottak. A palócoknál például egy almát annyi felé vágtak, ahányan voltak a családban, s mindenki kapott belőle, hogy összetartson a család vagy ha valaki eltévedne hazataláljon. A karácsonyi dióevés széles hazában elterjedt szokás volt.

*

A karácsonyi asztal elmaradhatatlan étele a hal. Ez városi hagyomány, és bécsi eredetű, hiszen rántva kell fogyasztani, és ez az elkészítési mód onnan terjedt el. Persze ennek az ételnek is van mágikus jelentése, magyar hagyomány szerint a halpénz, halpikkely sok pénzt jelent. Az ünnep idején nem hiányozhatnak az asztalról a sütemények sem. Szinte elmaradhatatlan a bejgli, emellett nagyon elterjedt a mézeskalács is. A mézeskalácsot már hetekkel az ünnepek előtt megsütik. A különbözõ figurákkal a karácsonyfát is szokták díszíteni.

*

Az ilyenkor szokásos ünnepi ételek a teljesség igénye nélkül:

levesek: borleves, halászlé, káposztaleves
sültek: libasült, kacsasült, rántotthal, rántott pulyka, gesztenyével töltött pulyka, héjábansült burgonya
tészták: mákosguba
deszertek: diós-mákos beigli, fatörzs, legényfogó, diós aprósütemények, mézeskalács, vaníliás kifli

*
A téli ünnepi szokások a századok során sokat változtak, de az ajándékozás szokása megmaradt. Karácsonyi fények gyúlnak a fenyőfákon, és az öröm az ajándékozásban is megnyilvánul. Sohasem az ajándék értéke a fontos, hanem a szándék, a figyelmesség, amellyel adják.

Az ajándékozás lényege, hogy gondolunk valakire, örömet akarunk neki szerezni, készülünk rá. Szentestén véget ér karácsony böjtje, és az ünnep fénypontja a karácsonyi lakoma. Az ünnepi asztalnál nem az a lényeg, milyen értékes étkészletet veszünk elő, hanem hogy a hétköznapoktól eltérően az ünnep jellegének megfelelõ ételekkel, virággal, gyertyával vidámítsuk az asztalt és magunkat.

A szeretet ünnepén elfelejtjük mindazt a sok fáradozást, amit az ünnepre való készülődés okozott. A fenyõillatú meleg szobában örülünk egymásnak, az ünnepnek, az ajándékoknak. A nagy rohanásban megállunk egy percre, és egymásra figyelünk. Jó érzés, ha békében, szeretetben együtt a család.
*
Az összefoglaló és a kép innen származik, köszönöm!





És egy rövidke áldás Mindannyiunknak:


Áldd meg Isten a magyart itthon. s a világ minden táján!


Áldd meg Isten a magyart Karácsony éjszakáján!

Engedd, hogy ha a harangszó ha már mindenüvé elért,

Egymáshoz öleljen szülőt, barátot, testvért

És mindazokat, kiket a sors ma idegen fenyő elő állit,

De lélekben itthon vannak mind egy szálig!

Kiket - mint tékozló gyermeket - már elveszettnek hittünk

Ma hazahozza őket az egyszerű jászolba vetett hitünk.

És a magyar röghöz láncoló szeretet,

Mely legyőz minden távot, tengert, gyülöletet,

Hogy öledbe hozza édes szülő a gyermekedet.

Hitvesnek a hitvest, testvérnek a testvért, barátnak a barátot...

Óh színezüstben csillogó karácsonyfa, legyél érte áldott!

Bár ne aludna ki fényed soha, mely lángol karácsony éjszakáján,

Áldd meg Isten a magyart, itthon, és a világ minden táján!

Tiszta szívből ,szívem teljes melegével kívánok




 Áldott Békés Karácsonyt,és sikerekben nagyon gazdag boldog Új Évet kívánok!



Max






3 megjegyzés:

Dóri írta...

Áldott, békés Karácsonyt és jó egészséget kívánok nektek és gratulálok, nagyon jó lett!

Karulino írta...

Minden kedves családtagodnak és barátodnak is Áldott, Békés Karácsonyt, szeretetteli együltlétet kívánok!

Chef Viki írta...

Drága Kepapi, áldott ünnepeket Nektek!

Sok puszi!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin