2009. december 14., hétfő

Sajtvulkán

Sajtvulkán:




Egy mutatós parti étel, ami lehet akár karácsonykor, szilveszterkor, vendégvárós falatnak vagy csak úgy. Ebből a mennyiségből 20 db vulkán jön ki, a szabászati hulladékból (☺), és a maradék töltelékből pedig két szép lepény.




Tészta:

- 3 dl tej, 1,5 %-os
- 2 ek. növényi olaj
- 2 tk cukor
- 4 csésze (kb. 56 dkg) sima liszt
- 2,5-3 dkg élesztő
- 2 tk só

A kenéséhez 2 tojás sárgája, a szóráshoz 8-10 dkg reszelt félkemény sajt




Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, amit langyos helyen 35-40 percet kelesztünk. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket:




Magyaros:

- 12,5 dkg juhtúró
- 5-6 dkg kemény szalámi, kis kockákra vágva (téli, Rákóczi, paprikás..)
- ½ tk gulyáskrém
- 1 tk édes paprikakrém
- 1-2 tk puha vaj

A szalámi kivételével habosra keverek mindent, majd a végén teszem bele a szalámi kockákat.

Mediterrán:

- 10 dkg feta/ krém fehér sajt
- 10 dkg krémsajt
- 1 tk provanszi fűszerkeverék
- 1 tk petrezselyem zöldje (szárított)
- 4-5 dkg reszelt, félkemény sajt

Szintén összekeverem, és mindkettő krémet hideg helyen érlelem.


A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, és kettévesszük. Kinyújtjuk egy akkora lapnak, hogy 20 db, kb. 6 cm átmérőjű kört tudjunk belőle kiszúrni. A sikeres szabászati gyakorlat után, minden második kör közepét egy kis virágmintával vagy karikával kiszúrom.




A hideg töltelékből kis halmokat képezünk a teli korong közepén, körbe kenjük tojássárgájával. A lyukasztott koronggal óvatosan betakarjuk, és egy villa hegyével alaposan lenyomkodjuk.
15-20 percet kelesztjük, megkenjük tojássárgájával körbe, és 160 C-on, szép pirosra sütjük.





A szabászati hulladékot újra összegyúrom, kettéveszem, és vékony lapra kinyújtom. A felét körbe kenem tojássárgájával, a maradék tölteléket rá halmozom, és a másik felét visszahajtva letakarom.
Megkenem tojássárgájával, és a maradék sajttal megszórva, szép pirosra sütöm.




Jó étvágyat hozzá!

Inspiráció innen és Paula, Paulina és Paul segítségével..

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

:-DDD

Megvettem! Szilveszterre elrakva ötletként az agyamba! Pusz!

VOKinga írta...

Fantasztikusan néz ki!

Edit (Esc) írta...

Akkor Viki nalad szilveszterezunk! Ugye? :D
Szuperul nez ki es annyira jo, hogy barmivel toltheto...
Mar el is kepzeltem valami pizzas toltelekkel.

Berry írta...

Nagyon szeretek kelt tésztát készíteni, mert finom és ilyenkor megoldódik a gyerekek másnap reggelije is. Nagyon köszönjük a receptet, ki is próbáljuk rövidesen! :D

Névtelen írta...

Írtam neked a kekszes kókuszos sütihez, olvasd el légy szíves.

Mézigörl írta...

Fantasztikusan néznek ki! El is teszem magamnak a recepted! Köszönöm! :-DDD

Nagyon boldog és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Neked és a családodnak! :-DDD

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin