2010. február 1., hétfő

Aludttejes prósza torta, Zila formában

Aludttejes prósza torta, Zila formában. A Zila teszt (egyik) végső produktuma.



Autentikus sütemény, a gyermekkor ízeivel. A Dunántúlon, sok helyen készítik, tájegységenként eltérően, hol sütőporral, hol pedig élesztővel. Azért választottam ezt a tésztát a végső tesztelésre, mert ez egy olyan semleges tészta, ami tölthető édes és sós töltelékkel egyaránt. 



Egy újra gondolt tészta, amit két féle töltelékkel töltöttem.
A sós töltelék egy szalonnás-juhtúrós krém, az édes pedig kakukkfüves szilva krém.



Hozzávalók:

Tészta

- 10 dkg sima liszt
- 30 dkg kukoricaliszt
- 5 dl aludttej (ezt helyettesíthetjük joghurttal, csak annak savanykásabb az íze)
- 2,5 dl tejföl (12%-os)
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 csipet (citromos) só



Juhtúrós töltelék, 6 szelethez:

- 20 dkg juhtúró
- 10-15 dkg tejszínes krémsajt
- 3-4 ek tejföl
- pirított, húsos szalonna kockák



Szilvás töltelék, 6 szelethez

- 20 dkg (mirelit) szilva
- 15-20 dkg szilvalekvár
- 2-3 ek méz
- 1 tk vanília kivonat
- 1 csipet (citromos) só
- friss kakukkfű



Készítése:

Tészta:

A liszteket átszitálom és összekeverem a sóval és a szódabikarbónával. Az aludttejet kikeverem a tejföllel, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztes keveréket. Alaposan kikeverem, és a leválasztóval kifújt formába simítom. Közben néha az asztalhoz ütögetem, hogy a levegő kijöjjön belőle. A formát nem töltöttem tele teljesen, kb. 1 cm-t elhagytam, így sülés közben nem fog nagyon kilógni a formából.
Előmelegített sütőben 170 C-on, alsó sütésen sütöttem 30-35 percet, majd alsó-felső sütésen 10 percet.
Tűpróbával ellenőriztem, és miután megsült, kivettem, rácsra fordítottam, és levettem róla szilikon formát, és a fém gyűrűt is, és kihűtöttem.



Juhtúrós krém:

A szalonnát felkockázva üvegesre pirítottam, majd egy papírtörlőre teszem a felesleges zsírt leitatni.
A juhtúrót villával összetöröm, majd a krémsajttal és a tejföllel habosra keverem. Sózni nem sózom, mert a juhtúró is és a szalonna is sós.



A kihűtött tésztába habzsákkal nyomok a juhtúrós krémből, majd szalonnával rétegezem, és a tetejét habbal megdíszítem, és sült szalonna szeletekkel dekorálom.

Szilvás krém:

A mézet karamellizálom, hozzáadom a mirelit vagy friss szilvát, a vanília kivonatot és a sót. Kis energián megfőzöm a szilvát, majd hozzáadom a lekvárt és a friss kakukkfüvet és készre főzöm. 



Pár kanálnyit félre teszek, a többit pedig pürésítem egy merülő mixerrel. A lekvárt kihűtöm, de betölteni közvetlenül csak tálalás előtt kell, elkerülendő azt, hogy a krém leve eláztassa a tésztát.



Jó étvágyat hozzá!

Max / Somogyi Zoltán

9 megjegyzés:

egycsipet írta...

Mindkettő nagyon tetszik! Szerintem nagyon kreatív lett mindegyik Zila recepted, gratulálok!

Dóri írta...

Szia Max!
Mindegyik Zila recepted nagyon tetszik, szívesen végig kóstolnám.

Chef Viki írta...

Jól gondolom ugye, hogy ez kimeríti a közösség elleni izgatás fogalmát?

Most a juhtúrósból szeretnék egy szeletet, sósra vágyom :-))

Ms. Poppy írta...

Kukoricaprósza, szilvalekvárral... Mennyei! Én egy kefirt is szoktam beletenni, meg egy almát, reszelve. Gyermekkorom boldog napjait idézi (amik nem is voltak olyan régen:P), köszi, hogy eszembe juttattad.:)
Nagyon szép lett, akárcsak a többi Zilah formás megoldásod.

Cukroskata írta...

Egyik jobb, mint a másik :-)

Edit (Esc) írta...

Valasztani nem tudnek. Mindegyik tetszik!

Max írta...

Egy csipet: köszike!, szerencsére ösztönöz a forma.
Dóri: meg lesz az még, hamarosan
CV: vágom, csomagolom és küldöm
Poppy: nekem kefirrel savanykás.
Kata: köszönöm szépen!!

Millie írta...

Remélem találkozunk 20.-án!
Millie

Max írta...

Köszike Millie!

És elméletileg ott leszek!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin