2010. február 10., szerda

Mini fánk (Bigné/ Choux)

Szeretjük a bigné (choux/profiterol) tésztát. Attól függetlenül hogy az utóbbi pár alkalommal nem sikerült teljesen tökéletesre. De jött ez a recept, és akkor gondoltam újra próbára kellene tennem magam ezen a téren. Valahol van egy GordonR receptem is, össze fogom hasonlítani őket.






Égetett tészta. Sok buktatót rejt a készítése, pl. most már tudom, hogy az utolsó alkalommal, nem hütöttem ki rendesen. Figyelmet igényel a tészta készítése, ezért leírom a tapasztalatainkat. Ha ezeket betartjuk, akkor ilyen kis aranyos puffancsokat kapunk.



Fontos tanácsok:

Liszt: a liszt legyen szobahőmérsékletű, és 2x át kell szitálni.
Tojások: fontos a tojások súlya, héjastól mérjük le. Pár gramm eltérés még nem okoz gondot, de egy deka már sok. A tojás ne legyen hideg, készítsük ki legalább 2-3 órával korábban. Abban a receptben, ami alapján elkészítettem most, Laura azt tanácsolja, hogy az utolsó tojást ne egyben adjuk a tésztához, hanem egy kis tálban verjük fel, és apránként adagoljuk a tésztához. Nálunk 361 g-ra jött ki a tojások súlya, így mindet bele tettük. Nem jó ha nagyon híg a tészta, inkább hasonlítson egy hígabb főzött krémre. A formázáshoz használjunk nyomózsákot, és fontos hogy azt a kis csúcsot formázáskor tartsuk meg, mert így fog szépen megnőni.
Hőmérséklet: a tésztát alaposan hűtsük ki, és csak utána adjuk hozzá a tojásokat. A sütőt melegítsük elő, így sütjük 20 percet, majd vegyük vissza, és úgy süssük még 10 percet. A harmadik lépcső csak akkor kell, ha nem azonnal használjuk fel a tésztát, hanem el akarjuk rakni, akkor érdemes nyitott sütő ajtóval szárítani még 10 percet.



Hozzávalók, kb. 50-55 db-hoz:

- 300 gr forró víz
- 200 gr liszt
- 75 gr olaj
- 6 tojás (lemérve héjastol 359 gr)
- csipet (citromos) só
- csipet cukor


 
A vizet felforralom, hozzáadom az olajat, a sót és a cukrot. Az átszitált lisztet hozzáadom, és határozott mozdulatokkal összekeverem. Addig keverem míg az edény falától elválik a tészta. Lekapcsoljuk az energiát, és még keverjük 4-5 percet.



Hagyjuk kihűlni, érdemes háztartási fóliával letakarni, hogy ne bőrösödjön be a teteje. A tojásokat egyesével adjuk hozzá, és addig keverjük, míg teljesen felveszi a tészta. A hatodik tojást adjuk hozzá apránként, és úgy keverjük el, mert egyik pillanatról a másikra válik szép krémesre. Vigyázzunk, ne legyen nagyon folyós, mert akkor elfekszik a puffancs, nem jön fől szépen.



Nyomózsákkal formázzunk diónyi darabokat egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Előmelegített sütőben 210 C-on, süssük 20 percet, majd vegyük vissza a hőfokot 180 C-ra, és ott süssük még 10 percet.
A harmadik lépcsőt kihagytuk, mert még aznap be töltöttük, de ez már egy másik történet. 


 
Rácson hagyjuk kihűlni, ha szárítjuk sütés után, akkor egy papírtasakban (állítólag) egy hétig eláll.
Ez a tészta semleges, tehát tölthető édesen és sósan is. Kiváló party falatka, de készíthetjük előételnek is, valami izgalmas töltelékkel.

 

Jó étvágyat hozzá!
 
Köszönet Laurának és a 4PL-nek

8 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Alapos leiras. Koszonom. Eddig nem mertem kiprobalni, mert nagyon macerasnak tunt.

Chef Viki írta...

Tényleg nagyon alapos, remek!

Még én se mertem nekiugrani! Esetleg most?

Maimoni írta...

Hasonlóan az előttem szólókhoz, ettől eddig én is féltem. Most már talán neki mernék állni...

Dóri írta...

Szia Max!

Nagyon jó részletes és szemléletes az elkészítés leírása, köszi! Készen nekem jobban tetszik, de megtöltve még jobban szeret/em/ném.

Garffyka írta...

Max, nagyon szépek lettek!
Köszönöm a telefonos segítséget és a tanácsokat :)

Max írta...

Huhh, hát ekkora mumus ez a fánkocska?
Miután az elöző csúfos kudarc volt, rájöttem, fontos szerepe van a precizitásnak. Erre a recepter mondaná a japán, hogy ez bizony pokayoke (azaz "bolondbiztos")
Tessék kipróbálni!
Garffyka: csudás darabok lettek!

Edit (Esc) írta...

Megcsinaltam!!!!
Leszamitva egy par benazast (pl. kihasadt a nyomozsak, el kellett dobnom) iszonyuan finom lett. Fozott csokikremmel toltottem.
Akkora sikere van Imonal, hogy az hihetetlen. :D
Koszonom!

Max írta...

Szuper! Mint mondottam, ez egy jó recept! Én is köszönöm!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin