2015. szeptember 18., péntek

Sült körte krémleves, édes pirítóssal

Csodás körtéket kaptam, jó kemény hússal, ízletest. Elrakni kevéske, de főzéshez pont elég. Elsőként mártásban gondolkoztam, de aztán inkább leves lett belőle. Jót tesz a körtének (is) a karamellizálás, a pirítás, és a vajtól kellemesen selymes lesz a levesünk. Ha édes körtét kapunk, a cukor mennyiségét csökkentsük, vagy akár el is hagyhatjuk.


Elkészítési idő: 35-40 perc + a pihentetés


4-5 db kemény húsú körte
5 dkg vaj
2-3 evőkanál cukor
4 dkg étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
5-6 szelet kalács
1-2 teáskanálnyi citromlé

kevés vaj a pirított kalácshoz


1. A körtéket meghámozzuk és vágjuk apró kockákra. Olvasszuk meg a vajat és közepes hőfokon pirítsuk le a körtét.
2. Hintsük meg a cukorral, és gyakran, óvatosan átkeverve, süssük a gyümölcsöt 5-6 percet.
3. Keverjük ki a keményítőt/pudingport 3 dl vízzel. Öntsük fel a körtét 7-8 dl hideg vízzel, keverjük bele a pudingos vizet is.
4. Kevergetve, kis lángon főzzük össze a levest, adjuk hozzá a citromlét, és kóstoljuk meg, ha kell, kevés cukorral korrigáljuk. Főzzük pár percet és utána hagyjuk kihűlni.
5. A kalácsokat kenjük meg mindkét oldalán vajjal, és pirítsuk meg. Tálaláskor adjuk a leves mellé.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. szeptember 13., vasárnap

Sült, húsos spagetti fészkek

Biztosan többen jártatok már úgy, hogy a tésztás tasak szétszakadt a forró víz felett, és az egész adag, zutty bele a sós vízbe. Pedig nekem csak a fele kellett volna. Igaz, így megfőtt az ebédhez szükséges tészta, de maradt is. Nos, ez az alkalom szülte ezt az ételt. Azóta már előre megfontolt szándékkal is, de itt megmentette a tésztát, és megoldotta a másnapi ebédet is.

Elkészítési idő: 55-60 perc

6 db, 10 cm-s kerámia edénykéhez


30-35 dkg Gusztahús darált sertéshús
20-25 dkg spagetti
6 db kisebb tojás
4-5 evőkanálnyi mirelit zöldségkeverék (mexikói, francia)
2 evőkanálnyi olaj
2 evőkanálnyi csemege paprikakrém

só és bors



1. Kenjünk ki 6 db porcelán vagy fém kis tálkát vékonyan olajjal. A maradék olajat melegítsük fel, és pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát.
2. Adjuk hozzá a zöldség keveréket, sózzuk és borsozzuk, és pároljuk pár percet.
3. Keverjük bele a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Főzzük ki a tésztát, forrásban lévő sós vízben a tasakon szereplő, utasítás szerint. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
4. Keverjük össze a paprikakrémmel a zöldséges húst. Szűrjük le a kifőtt tésztát és keverjük össze a hússal.
5. Kanalazzuk a kikent formákba a tésztát. Tegyük a forró sütőbe, és süssük, 15-20percet. Vegyük ki, tegyünk minden tészta tetejére egy felütött tojást, és tegyük vissza még 6-8 percre, míg a tojás is megsül. Hagyjuk a formában pár percet hűlni, és utána egy villa segítségével emeljük ki a tésztát.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. szeptember 9., szerda

Vagdalttal töltött mini cipó

Maradt a hűtőben egy kis házi húskenyér (hasonló, csak most sertés dagadóból), amit már senki sem akart elfogyasztani. Kicsit sokat sikerült csinálni, így érthető. Kicsit átalakítva, új formát nyert, és persze nem kell mondanom, így hamar elfogyott. Vacsorára gondoltam, de a programváltozások miatt, másnap ebéd lett belőle. Meg kell állapítani, jót tett neki az egy éjszaka pihenés. Megsütöttem, de csak addig, míg a sajt következett volna. Kihűtöttem, hidegre tettem, majd másnap a sütőben rásütöttem a sajtot, így át is melegedett.


Elkészítési idő: 45-50 perc, ebből munka 8-10 perc


40 dkg házi húskenyér vagy vagdalt hús (konzerv)
4 db óriás császárzsemle
10 dkg reszelt, félkemény sajt
10 dkg krémsajt
1 tojás
1 teáskanálnyi édes paprikakrém




1. A zsemlék tetejét vágjuk le, és egy kiskanállal vájjuk ki a belsejét. A kikapart tésztát szárítsuk meg, és tegyük el, tökéletes sütőben sütött húsok panírozásához. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
2. A tojást keverjük egy villával habosra, majd adjuk hozzá a krémsajtot. A vagdaltat vágjuk darabokra, majd a paprikakrémmel és a tojásos masszával dolgozzuk össze.
3. Töltsük meg a zsemléket a húsos keverékkel. Tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és süssük a forró sütőben 20-25 percet.
4. Vegyük ki, és fedjük be a tetejét a reszelt sajttal, tegyük mellé a kalapokat és süssük még 5-6 percet, míg a sajt megpirul. Vegyük ki, és hagyjuk pár percet pihenni. Óvatosan, a közepe nagyon forró!

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. augusztus 29., szombat

Harcsa halkrém-leves, sült paradicsommal

Krémes, tartalmas leves, ízletes halból, hozzá a (házi) sült paradicsom édeskés íze. Ismét egy igazán egyszerű alternatíva a friss halfogyasztására. Azt gondolom, érdemes kilépni a halászlé, rántott hal és halpaprikás aranyháromszögből. Szerencsére, egyre több helyen elérhetőek a friss halfilék és ebből könnyedén készíthetünk remek fogásokat. Készíthetjük pontyfiléből, balinból vagy éppen nagyobb keszegből is.


Elkészítési idő: 45-50 perc


50 dkg Szarvasfish afrikai harcsafilé
2 kisebb sárgarépa
1 kis fej hagyma
3 evőkanál étolaj
1-2 evőkanál rizsliszt
2-3 teáskanálnyi hal fűszerkeverék
8-10 db koktél paradicsom

só és bors


1. Két evőkanál olajon fonnyasszuk meg üvegesre a kockákra vágott hagymát. Adjuk hozzá a kockákra vágott répát és pár percig pirítsuk együtt.
2. Öntsük fel 1 liter hideg vízzel, sózzuk és borsozzuk, fedő alatt kis lángon főzzük 8-10 percet. A halat öblítsük le, töröljük szárazra, és dörzsöljük be a fűszerkeverékkel.
3. Vágjuk kockákra a halhúst. Hintsük meg a levest a rizsliszttel, forraljuk be, közepes lángon.
4. Tegyük bele a halhúst 3-4 részletben, úgy hogy mindig várjuk meg, hogy újra felforrjon.
5. A félbevágott koktélparadicsomokat, a maradék olajon, süssük 5-6 percet, közben fordítsuk meg. Tálaláskor tegyük a leves tetejére, és csorgassunk rá az olajból is, amiben sült.


Jó étvágyat hozzá!
Max

A recepthez a friss halat Szarvasfish biztosította, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


2015. augusztus 10., hétfő

Töltött csillagtök és a töksaláta

Töltött csillagtök és a töksaláta

Elkészítési idő: 50-55 perc, ebből munka 10-15 perc


4 kisebb csillagtök (patisszon)
35-40 dkg füstölt kolbász
25-30 dkg krémsajt
15-20 dkg reszelt félkemény sajt
2-3 felvert tojás
1-2 evőkanál Maxgastro pörkölt fűszerkeverék (apróra őrölve)




1. A tökök tetejét levágjuk (a tetejét ne dobjuk el, hámozzuk meg, felkockázva, fűszeres vízben főzzük meg, és készítsünk belőle salátát), magjait kaparjuk ki egy kanállal, sóval meghintjük.
2. Keverjük ki a krémsajtot a tojásokkal, és a fűszerrel. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott kolbászt. Töltsük be a tökökbe, tegyük sütőpapírral bélelt lemezre, előmelegített sütőben, 165-170 fokon süssük 20-25 percet.
3. Vegyük ki a tököket, a reszelt sajtot halmozzuk a tetejére, és tegyük vissza még 10-15 percre.



Töksaláta

Elkészítési idő: 20-25 perc + a pihentetés, ebből munka 5-10 perc

A tökök teteje, hámozva kockákra vágva
1-2 evőkanál Maxgastro leves zöldség keverék, apróra darálva
1-2 teáskanálnyi Maxgastro hagymás fűszer só

1. Forraljunk fel 1-1,2 liter vizet, a fűszerekkel és a hagymás sóval. Tegyük bele a tök kockákat, és lefedve 10-12 perc alatt főzzük puhára.
2. Szűrjük le, és melegen keverjük bele a mártásba, hagyjuk kihűlni, és tálalás előtt pihentessük 2-3 órát, hideg helyen.

Mártások:

Paprikás:

2 dl tejföl
1 dl joghurt
2-3 evőkanál édes paprikakrém
1-2 teáskanál Maxgastro pörkölt fűszerkeverék (apróra darálva)

Mustáros:

2 dl tejföl
2-3 teáskanál Maxgastro narancsos-magos mustárkrém
2-3 teáskanál Maxgastro leves zöldség fűszerkeverék, apróra darálva

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez az alapanyagot a Tulipán - Helyi Termék és Magyar Áruk Boltja  biztosította, köszönjük!
A recept, a fotó és a videó a Monitor Magazin segítségével jött létre.


2015. július 29., szerda

Citromos sajttorta

Nagyon népszerűek azok a sütemények, mikor nincs külön tésztaalap, hanem a töltelék adja meg a testét. Meleg időben, szinte üdítően friss tud lenni egy citromos sajttorta. Egyszerűen csak keverjük össze, öntsük formába és süthetjük is.

Elkészítési idő: 40-45 perc + a pihentetés



40 dkg krémsajt
2 közepes tojás
2 dl habtejszín
15 dkg cukor
1 citrom

3 dkg süteményliszt



1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyünk egy 20 cm-s kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt, az oldalát kenjük ki vékonyan olajjal.
2. Keverjük habosra a tojást a cukorral, és a tejszínnel. Reszeljük bele a citrom héját.
3. Keverjük hozzá a krémsajtot és a lisztet, majd facsarjuk bele a citrom levét is. Dolgozzuk össze, és öntsük bele a masszát a formába.
4. Süssük 30-35 percet, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. július 19., vasárnap

Töltött, sült paprika

Töltött paprika, kicsit megint másképpen. Sütőben sütve, tojással és marhahússal. A húst ízesíthetjük fűszerkeverékkel, zöldfűszerrel, de érdemes kipróbálni így is, milyen íze van ha nincs túlkomplikálva.

Elkészítési idő: 60-65 perc




5 darab kaliforniai paprika
40 dkg darált GusztaHús marhahús
1 kisebb fej fehérhagyma
8 db kisebb tojás
1 evőkanál olaj
1 evőkanál csemege paprikakrém
só és bors




1. A hagymát kisebb kockára vágjuk, az olajat felhevítjük, és üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a marhahúst és fehéredésig pirítjuk.
2. Egy paprikát kicsumázunk, és kisebb kockákra vágjuk.  A paprikakrémmel a húshoz adjuk, és pár percig pároljuk. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
3. A maradék paprikát félbevágjuk, a magházát kiemeljük, úgy, hogy a paprika csutkáját meghagyjuk. Egy sütőedényt kibéleljük sütőpapírral.
4. Töltsük meg a paprikákat a raguval, a közepébe nyomjuk bele a kanál hátát, egy mélyedést képezve, ebbe kerül bele a tojás majd. Tegyük a sütőbe és süssük 20-25 percet.
5. Vegyük ki és minden mélyedésbe töltsünk egy-egy tojást. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 8-10 percet. 

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


2015. július 11., szombat

Nyári gyümölcskrém leves

Ennék levest, de be nem gyújtom a tűzhelyt! Ugye milyen ismerős? Akkor melegebb napokon készítsünk hideg gyümölcs krémlevest. Tetszés szerint variálható, adott időszak gyümölcseivel, vagy befőttekkel. Én a puncsos krémport választottam, csodás alapszint adott a levesnek. Természetesen jó sűrű, tartalmas, utána egy adag palacsinta, és biztosan kibírjuk a strandon estig.


Elkészítési idő: 10-15 perc + pihentetés


50 dkg vegyes gyümölcs, vagy befőtt (gyümölcs koktél)
1 tasak, főzés nélkül készítendő pudingpor, puncs ízesítésű
3-4 dl hideg tej (+2-3 dl, ha friss gyümölccsel dolgozunk)


1/a. Hámozzuk meg és kockázzuk fel a gyümölcsöket. Alma, körte, meggy, keményebb barack, körte, ananász.


1/b. Szűrjük le a befőttet, a levét öntsük bele egy tálba. Ha kell, a gyümölcsöt vágjuk kisebb kockákra.
2. Keverjük hozzá a befőtt levéhez a tejet és a pudingport. Ha friss gyümölcsből dolgozunk, adjunk még 2-3 dl tejet a pudingporhoz. Dolgozzuk simára, és keverjük bele a befőttet is.
3. Tálalás előtt legalább 2-3 órára tegyük hideg helyre.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


2015. július 5., vasárnap

Lecsónyárs

Csodás (igaz még fóliás) hazai paprikák és paradicsomok kaphatóak már a zöldségesnél. Készülhet simán lecsó is, ami az egyik igazán csodás nyári ételünk, de vihetünk bele egy kis fantáziát is. Jó kis parázs vagy egy öntöttvas grill lap felett elkészíthetjük ezt a mutatós és izgalmas ételt. Nem kell sokáig sütnünk, a különböző textúrák teszik izgalmassá az ételt.

Elkészítési idő: 25-30 perc

8 db bambusz pálcikához


1 zöldpaprika
1-1 kisebb fej lila és vöröshagyma
10 dkg Gusztahús füstölt szalonna
10-15 dkg Gusztahús füstölt kolbász
2 fej kemény paradicsom
2-3 evőkanálnyi tejföl
1 teáskanálnyi paprikakrém
kevés zsír a sütéshez




1. A paprikát kimagozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, a paradicsommal együtt. A hagymákat 6-8 gerezdre, a szalonnát kockákra, a kolbászt vastagabb karikákra vágjuk. 
2. Szúrjunk a nyársakra az alapanyagokból változatosan. Forró serpenyőben, vagy faszénen, közepes hőfokon, oldalanként 2-3 perc alatt süssük meg a nyársakat. A megmaradt alapanyagokat is süssük meg, és egy tálkában tálalhatjuk.

3. Keverjük ki a tejfölt a paprikakrémmel, és kenjük a nyársakra tálaláskor. 


Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a kolbászt és a szalonnát a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


2015. június 28., vasárnap

Paradicsomban sült húsgolyók

Kicsit mediterrán, kicsit a töltött paprika könnyed változata. Töltött paprika, egy kedvenc, de mégis megosztó étel. Sokan szeretik, de a paprikát nem kérik. Kieszik belőle a húst, és a mártást. Természetesen ez ízében nem pótolja azt, de a nyári melegben, vagy egy hűvösebb napon jól esik. Előre fűszerezett húst használunk, és zamatos paradicsomot.

Elkészítési idő: 55-60 perc



30-35 dkg GusztaHús sütőkolbász
8 db közepes paradicsom
5-6 dkg reszelt sajt
1 közepes répa
1-2 szál újhagyma
1-2 evőkanál tejföl

só, bors és kevés olaj az edény kikenéséhez


1. A paradicsomok tetejét vágjuk le, egy teáskanállal vájjuk ki a belsejét. Amit kikaparunk belőle és a tetejét, vágjuk össze. A répát hámozzuk meg és vágjuk kockákra.
2. A paradicsomok aljába tegyünk egy kis tejfölt. A kolbászhúst vegyük ki a bélből, készítsünk belőle golyókat. Tegyük bele a paradicsomba a húsgolyót, ha marad, hús abból csináljunk kisebb golyókat.
3. Kenjünk ki egy sütőedényt olajjal. Terítsük el benne a répát, a paradicsomhúst, sózzuk és borsozzuk meg. Ültessük bele a töltött paradicsomokat, ha maradt húsgolyó, azt tegyük mellé.
4. Előmelegített sütőben, 165 fokon süssük 25 percet. Vegyük ki, tegyünk a tetejére reszelt sajtot, és süssük még 5-8 percet.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin