2016. február 27., szombat

Csülök rakottas

Folytatva a házilag készíthető finomságok sorát, most egy csülökből készült rakottast, divatos nevén rilette-t készítettem. Szándékosan nem kötöttem meg jobban, nincs közte zselatinos lé. Azt gondoltam, legyen igazán rusztikus, darabos. Nem zavar, hogy kicsit szétdől szeletelés közben. Jól illik hozzá a pirítós, vagy a puha fehér kenyér.

Elkészítési idő: 70-75 perc + a pihentetés, ebből munka 10-15 perc




1 Gusztahús füstölt csülök
2-3 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2-3 szem feketebors



1. A csülköt megmossuk, a fűszerekkel együtt hideg vízbe tesszük. Felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. Hagyjuk a lében kihűlni.
2. Csepegtessük le, a levet tegyük félre és csontozzuk ki. Vágjuk nagyobb kockákra. Béleljünk ki egy szögletes formát háztartási fóliával.
3. Tegyünk a formába a húsból, alaposan nyomkodjuk le, és tegyünk rá pár kanál levet. A következő réteget is nyomkodjuk rá, és locsoljuk meg a lével. Így készítsük el, majd takarjuk le a fóliával, tegyünk rá súlyt, és hideg helyen, legalább 8-10 órát dermesszük. Tálaláskor éles késsel szeleteljük, és adjunk hozzá, friss, puha kenyeret.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a friss húst Gusztahús biztosította, köszönjük!

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2016. február 25., csütörtök

Kecskét a szakadékba

Kecskét a szakadékba? Önként vagy kényszerrel? Egy rendhagyó bejegyzés következik. Az elmúlt hetekben, sokszor került elő ez a történet (és gondoltam, így könnyebb lesz előszedni, újra és újra). A környezetemben sokaknak került a "kecskéje" a szakadékba. Így vagy úgy, de ott van(nak). Mikor mesélem, van aki ismeri, és sokan nem. Pedig tanulságos. Miről is van szó?

A cégvezetői stratégia tanmeséje

   Volt egyszer egy nagyon gazdag ember. Az ifjú tanítványával járta a világot. Közben mindegyre csak tanította, okította az ifjú tanítványát.
Egy este a hegyekben jártak, és rájuk esteledett. Nem volt hol aludniuk.Nem messze megláttak egy rozzant házat. Odamentek. Bekopogtak. Szállást és vacsorát kértek.
   A gazda mondta nekik, hogy szívesen ad vacsorát, de csak nagyon kevés és szegényes ételük van. Egy kis kecskesajt, egy kis tejföl, meg egy kis túró. Szállást is csak a pajtában, a szénán tud adni nekik, a kecske mellett.
A gazdag ember azt mondta, hogy nem baj, örömmel veszik ezt is, és nagyon köszönik.
   Vacsora közben a gazdag ember megkérdezte a gazdát, hogy miből élnek, mit csinálnak. “Van nekünk ez az egy szem kecskénk. Abból élünk. Az asszony minden nap megfeji. A tejből túrót, tejfölt és sajtot készít. Én meg minden nap lemegyek a városba, és a vásárban eladom őket a piacon.”
   “Jól meg lehet ebből élni?” − kérdezte a gazdag ember.
   “Hát nem igazán. Rettentő szegények vagyunk. Nincs semmink, csak a kecske, meg ez az egy helyiségből álló viskónk a pajtával.”

 


   Vacsora után nyugovóra tértek. A gazdag ember az ifjú tanítványával a pajtában aludt, a kecske mellett. Hajnalban nagyon korán felébresztette a tanítványát, és mondta neki:”Keljél gyorsan, és lökd bele a kecskét a szakadékba!”
   “De mester! Hát hogy lökném már azt a szegény kecskét a szakadékba? Ez mindenük. Semmi másuk nincsen. Ebből élnek.”
   “Na vitatkozz velem! Amikor a  tanítványom lettél, megfogadtad, hogy mindig azt csinálod, amit én mondok Neked.”
   Mit volt mit tenni. Felkelt az ifjú tanítvány. Kivezette a kecskét a pajtából. Aztán belelökte a szakadékba.
Ezután csendben elmentek.
   Sok év telt el azóta.


   A gazdag ember tanításainak köszönhetően mára az ifjú tanítványból is nagyon módos ember lett. De egész életében lelkiismeret furdalása volt amiatt, hogy annak idején titokban a szakadékba lökte azt a szegény kecskét.
   Így hát, egyszer csak gondolt egyet. Fogott egy nagy szekeret. Telis-tele pakolta mindenféle földi jóval, ennivalóval, ajándékokkal, meg még pénzzel is. Befogott elé két gyönyörű lovat. Aztán felszekerezett vele a hegyekbe, hogy megkeresse a szegény embert, akinek a kecskéjét annak idején a szakadékba lökte. Gondolta, hogy ezzel a szekérnyi ajándékkal jóváteszi, amit annak idején tett.
   Hát, alig ismerte meg azt a helyet, ahol annak idején a szegény ember viskója állt. Mert a viskó helyén most egy gyönyörű, hatalmas ház állt, gazdag birtokkal, szép kerttel és istállókkal. Nem győzött csodálkozni.
Megy föl a lépcsőn, ott áll a gazda. Ugyanaz az ember volt, akinek a kecskéjét annak idején a szakadékba lökte. Mondja neki szégyenkezve-csodálkozva: “Biztos nem emlékszik már rám. A mesteremmel jártam maguknál sok évvel ezelőtt. Vacsorát és szállást kértünk és kaptunk maguktól.”
   “Dehogynem emlékszem, − mondja a gazda − amikor itt voltak, másnap reggelre eltűnt a kecskénk.”
   “A mesterem parancsára én löktem bele a szakadékba. Azóta is rettentően szégyellem magam érte. Jóvátételként hoztam maguknak ezt a szekeret.”
   “Ne szégyellje magát. Örökre hálás vagyok érte.”
   “De miért?”
   “Nem volt kecske, ezért aztán valami más megélhetés után kellett néznem. És ez sokkal jobb, mint a kecske volt. Magának köszönhetően gazdag ember lettem.
Rájöttem arra, hogy mivel volt egy kecském, az foglalta le minden gondolatomat, időmet és energiámat. Amiatt a kecske miatt beértem az ínséggel, az éhséggel és a szegénységgel. Pedig nem ez a méltó az emberhez.”

Hát eddig a történet, eddig a mese.Köszönet érte Piroska Gyulának

Talán annyit, hogy azóta, mióta mesélem ezt a története, érdekes módon mindenki érti, mit és miről mesélek. Sok, de tényleg sok kecske van már a szakadék alján, és kaptam már én is üzenetet: belöktem vagy belökték a kecskét/kecskémet. 

Az elején mindig kemény, de végeredmény mindig igazol.

Max
A képekért köszönet: A kőszáli kecskeKecske rézkarc,

2016. február 23., kedd

Mozaikos csirke sonka

Házilag készíthető szalámi, felvágott vagy szendvicsalap. Nincsen sonkaprésünk, ez egy kicsit a közepén látszik is, kicsit tömörebbre kellett volna tekerni, de ez az élvezeti értékéből nem ront. A külsejét, ha lekenjük fűszeres olajjal, nem szárad ki könnyen. Ízesítése jól variálható,ha csirkemellből készül,  mindenképpen adjunk hozzá kevés zsiradékot, vagy zsírosabb húst, mert nagyon száraz lesz.


Elkészítési idő: 50-55 perc + a pihentetés, ebből munka 10-15 perc


1 db Gusztahús csontos csirkemell (~70-75 dkg)
3-4 db Gusztahús csirke felsőcomb (~30-35 dkg)
10-12 dkg Gusztahús füstölt húsos szalonna
2-3 teáskanálnyi Max Gastro citrusos fűszerkeverék (vagy szárnyas fűszerkeverék)
só, kevés olaj a fólia lekenéséhez



1. A csirkemellet és a combot kicsontozom, lebőrözöm, és kockákra vágom. A csontból és a bőrből kevés Max Gastro leves fűszerkeverékkel, alaplevet főzök, amit később hasznosíthatok. A húst meghintem a fűszerrel, kevés sóval, és összekeverem.
2. A szalonnát kis kockákra vágom, és a csirkehússal keverve, egy késes aprítóval összedarálom.  Egy nagyobb tálba összekeverem a darált húst. Ha szeretnénk, itt még gazdagíthatjuk zöldfűszerekkel.
3. Egy nagyobb alufólia darabot vékonyan megkenek olajjal, és arra halmozom a hús felét. Összetekerem, a két végét szorosra, mint a szaloncukrot. Elkészítem a másik hengert is.
4. Sütőtálba helyezem, alá öntök 1 dl vizet. Előmelegített sütőben, 170 fokon 40-45 percet párolom, közben legalább egyszer átforgatom a csomagokat. Sütés után az edényben hagyom langyosra hűlni, ekkor veszem ki a fólia burokból, és rácsra teszem, hogy kiszáradjon.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recepthez a friss húst Gusztahús biztosította, köszönjük!

2016. február 16., kedd

Tavaszi csirkesült

Pár nap szürkeség és eső után vágyakozás a tavasz iránt. Könnyű, zöldséges egytálétel, egyben a sült zöldséges körettel. A zöldségek tetszés szerint variálhatóak, akár a kamra téli készleteit is felhasználva.

Elkészítési idő: 50-55 perc



4-6 db Gusztahús csirkecomb
1-2 dl száraz fehér bor (pl Cserszegi Fűszeres)
2-3 sárgarépa
1-2 fehérrépa
2 kisebb fehérhagyma
1 kisebb padlizsán
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanálnyi citromlé
2-3 teáskanálnyi grill fűszerkeverék
olaj, só és bors

1. A zöldséget megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Kenjünk ki olajjal vékonyan egy 20x30 cm-s sütőedényt olajjal, terítsük el az aljába a zöldséget.
2. A csirkecombokat dörzsöljük be a grill fűszerrel, és helyezzük rá a zöldségekre. Sózzuk és borsozzuk meg, öntsük alá a bort és a citromlét.
3. Fedjük le alufóliával, és előmelegített sütőben 180 fokon, süssük 20-25 percet.
4. Vegyük le a fóliát, keverjük át a zöldséget, tegyük vissza és süssük még 20-25 percet.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a friss húst Gusztahús biztosította, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


2016. február 8., hétfő

Hagymás lepény

Egy klasszikus, francia étel feldolgozása. A közepének kicsit remegősnek kell lennie, akkor jó. Tökéletes falat borozáshoz, vagy egy beszélgetős estéhez. Ha több féle hagymát keverünk össze, még ízletesebb lehet az étel.


Elkészítési idő: 35-40 perc, 4 db 12 cm-s tortaformához (vagy egy 22 cm-s formához)


1 csomag konyhakész, gyúrt, omlós tészta
2 fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
3 tojás
7-8 evőkanál tejföl
2 teáskanálnyi mustár
2 teáskanálnyi aprított rozmaring levél



1. A hagymákat szeleteljük fel, sózzuk meg, és tegyük félre, míg összeállítjuk a krémet.
2. A tojást kevés sóval keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tejfölt. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
3. Béleljünk ki négy 12 cm-s piteformát (vagy egy 22 cm-s kerek formát) a tésztával. Nyomkodjuk ki a hagymát és keverjük bele a tojásos krémbe.
4. Öntsük a krémet egyenletesen elosztva a formákba, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 20-25 percet, majd vegyük ki, és rácson hagyjuk langyosra hűlni.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2016. február 2., kedd

Gombás-fehérboros tészta

Sok gondolatot lehetne elmondani miért is egészséges a durumlisztből készített tészta. Az általam választott márkánál, ami számomra döntő volt, hogy a minőségi vizsgálatok során, nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy kiszűrjék a génmódosított anyagokat. A másik, és igazán nyomós ok pedig a prémium minősége volt. Ha megveszek egy tasak óriás kagylót, akkor nagy öröm a számomra, ha nincs benne törött, sérült. Minőség és finom íz.


Elkészítési idő: 40-45 perc


1 doboz kockázott paradicsom konzerv (40 dkg-s)
3-4 dl paradicsomlé
30-35 dkg pastaZara durum, száraz tészta
25-30 dkg csiperkegomba
2 kisebb fej fehér hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál étolaj
2-3 teáskanálnyi cukor
1-2 teáskanálnyi mediterrán fűszerkeverék
só és bors




1. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre. Öntsük fel a borral, a kockázott paradicsommal és a paradicsomlével, és főzzük 8-10 percet.
2. A gombát vágjuk negyedekre, adjuk a paradicsomos alaphoz, a cukorral, a fokhagymával, a fűszerrel, és sózzuk, borsozzuk. Forraljuk össze, és kis lángon főzzük még 8-10 percet.
3. Közben főzzük ki a száraz tésztát, és arra kanalazzuk a mártást.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a tésztát a PastaZara magyarországi forgalmazója biztosította.

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2016. január 25., hétfő

Burgonyás, paradicsomos rakott tészta

Titka van, az itáliai Mammák titka. Nem főzik ki a tésztát előtte, hanem a sütőben/kemencében párolódik a paradicsom levében. Nehéz túlfőzni a tésztát, és a zamatos paradicsomlétől csodás íze lesz.

Elkészítési idő: 40-45 perc


20-25 dkg PastaZara durum száraz tészta (rövidcső, szarvacska)
1 doboz darabolt paradicsom (40 dkg-s)
20-25 dkg Balatoni Rózsa burgonya (hámozva, apró kockákra vágva)
2-3 dl paradicsomlé
2 szál újhagyma
10-12 dkg reszelt félkemény sajt
só, olaj, bazsalikom, petrezselyem

1. Kenjünk ki egy 30 cm-s kerek sütőedényt vékonyan olajjal. Tegyük bele a tészta felét, öntsük rá a kockázott paradicsom és a burgonya felét. Szórjuk meg egy teáskanálnyi sóval.
2. Hintsük meg kevés bazsalikommal, a sajt felével és az apróra vágott hagymával. Halmozzuk rá a maradék tésztát, burgonyát.
3. Öntsük rá a maradék kockázott paradicsomot, a paradicsomlével, szórjuk meg egy teáskanálnyi sóval. Terítsük rá a maradék reszelt sajtot, és előmelegített sütőben 160-170 fokon süssük 30-35 percet. Tálaláskor hintsük meg aprított petrezselyemmel.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a burgonyát a keszthelyi Burgonyakutató Intézet segített kiválasztani, a tésztát a magyarországi forgalmazó biztosította.

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2016. január 11., hétfő

Kapros-mustáros harcsafilé

A statisztikák szerint (ugyan lassan) növekszik a hazai halfogyasztás. Egyre több kereskedőnél elérhetőek a hazai előállítású, friss halak. Ezek elkészítéséhez próbálunk segítséget nyújtani. A megbízható, ellenőrizhető helyről származó, friss halak elkészítése könnyű és izgalmas feladat. A kapor és hal biztos párosítás, de bátran játszhatunk az ízekkel. Válasszunk tömör húsú halat ehhez a recepthez, az szépen megtartja magát a sütőben.


Elkészítési idő: 30-35 perc


1 kg Szarvasfish  harcsafilé
1 kisebb fehér hagyma, darálva
1 dl tejföl
3-4 evőkanál magos mustár
2 evőkanál olaj
só, bors




1. Vágjuk a halfilét kétujjnyi csíkokra. Keverjünk ki 2 evőkanál mustárt kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, és kenjük be vele a halszeleteket. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük.
2. A maradék olajat felhevítjük, és a darált hagymát üvegesre pároljuk. Keverjük hozzá a maradék mustárt, a tejfölt és egy-két kanálnyi meleg vizet. Forraljuk össze és tálaláskor csurgassuk a halak tetejére. Jól illik hozzá a párolt rizs vagy zöldsaláta.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a friss halat Szarvasfish biztosította, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


2016. január 6., szerda

Barna sörben párolt csülök

Jellemzően ünnepi étel, de megállja a helyét egy vasárnapi ebédnél is. Jól illik hozzá a knédli vagy a szalvétagombóc, de egy szelet puha, fehér kenyérrel is vállalható.

Elkészítési idő: 220-225 perc
(Csehországi ünnepi étel)


 1-1,2 kg GusztaHús csontnélküli csülök
0,5 liter barna sör
2-3 szál répa
1-2 szál gyökér zöldség
3-4 fej barna csiperke
1 kisebb fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fél fej karalábé
2-3 teáskanálnyi sertés sült fűszerkeverék
só és bors



1. Egy fedeles sütőtálba terítsük el a csülköket, bőrös felével lefelé. Sózzuk, borsozzuk és hintsük meg a fűszerkeverékkel.
2. Pucoljuk, meg a zöldségeket vágjuk nagyobb darabokra és borítsuk be a csülköt. Öntsük fel a sörrel, fedjük le és 165-170 fokos sütőben, pároljuk 180-200 percet. Egy óra után fordítsuk meg a húst, a zöldségeket igazgassuk bele a sörbe. Az utolsó 20-25 percben vegyük le a tetejét az edényről, és úgy pirítsuk. Sütés után hagyjuk az edényben kihűlni, és langyosan szeleteljük. Jól illik hozzá a hagymás tört burgonya vagy a knédli.
(Cseh ünnepi étel, egy kicsit átalakítva a magyar ízlésre)

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. december 30., szerda

Fűszeres lencseleves (gyors verzió)

Az utóbbi idők kedvenc téli levese. Tartalmas, kicsit krémes, de kellőképpen rusztikus. Forrón akár egy hétköznapi ebéd is lehet, pár pogácsával kiegészítve vagy hideg estén, hazaérve, közben beszélgetve.


Elkészítési idő: 15-20 perc


2 doboz lencse konzerv (40 dkg-s)
3 dl krémjoghurt
1-2 evőkanál mustár
1-2 teáskanálnyi vega fűszerkeverék (sómentes)
1-2 teáskanálnyi paprika krém
só és bors, a tálaláshoz pár kanál joghurt és aprított petrezselyem zöldje



1. Öntsük egy lábosba a lencsét, a joghurtot, a mustárt, a fűszerkeveréket, a paprikakrémet és 2-3 dl vizet. Sózzuk és borsozzuk, majd forraljuk össze,
2. Főzzük 10-12 percet, és forrón tálaljuk. Kanalazzunk a tetejére joghurtot és hintsük meg a petrezselyem zöldjével.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin