2019. április 30., kedd

Burgonyás-kukoricás krémleves


Még van a régi burgonyából, így ismét itt egy leves. Ez ismét egy húsmentes, könnyű zöldség leves. Azt gondolom, változatosan is lehet leveseket készíteni, ne csak a húsleves, gulyás  és társaiban gondolkozzunk.



Elkészítési idő: 30-35 perc

50-60 dkg édes csemegekukorica (mirelit)
1 l zöldség alaplé (készülhet kockából is)
4 dl tejszín
3-4 kisebb burgonya, hámozva
1 kisebb piros paprika (chili, kápia, kaliforniai)
1 kisebb fehér hagyma
1-2 evőkanál liszt vagy rizsliszt
2 evőkanál olaj
só, bors, petrezselyem zöldje



1.Forrázzuk le a kukoricát, a hagymát, a paprikát és a burgonyát vágjuk kis kockákra. Kis energián, kevergetve pároljuk üvegesre a hagymát, sózzuk és borsozzuk. Adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, a leszűrt kukoricát, a paprikát, és kevergetve pirítsuk.
2. Hintsük meg a liszttel és pár perc pirítás után öntsük fel a zöldség lével. Ízesítsük tetszés szerint a petrezselyem zöldjével, és főzzük 20-25 percet. Adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk össze, és pár percet főzzük. Tálaláskor hintsük meg aprított petrezselyem zöldjével.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


2019. április 25., csütörtök

Vadas gomba nudlival


Vadas mártás, kicsit átdolgozva, könnyítve. Egy rendezvény kapcsán jött az ötlet, készítsünk ilyet. Ha sült kolbász karikákkal kínáljuk és kenyérpudinggal, akkor ő a Gyenesi Vadóc. Borvacsorákon sokszor kerül az asztalra, jól illik hozzá egy könnyű, gyümölcsös fehérbor.



Elkészítési idő: 25-30 perc,

40-50 dkg barna csiperke, darabolva
3-4 szál sárgarépa
2-3 szál fehérrépa
2 dl tejszín
1-2 evőkanál rizsliszt
1 kis fej fehér hagyma
1-2 teáskanálnyi sómentes ételízesítő
olaj,vaj, só, mustár



1. Melegítsünk kevés olajat egy serpenyőben, az apróra vágott fehér hagymát pár perc alatt pároljuk meg. Keverjük hozzá a kockákra vágott répát, a fehérrépát és az ételízesítőt, pirítsuk le, sózzuk, majd öntsük fel 1 dl vízzel, és főzzük 10-12 percet. Hintsük meg a rizsliszttel, ízesítsük mustárral, öntsük fel a tejszínnel és egy bot mixerrel pürésítsük össze. Kóstoljuk meg, ha kell ízét és állagát korrigáljuk, és főzzük pár percet.
2. A gombát vágjuk nagyobb darabokra, vaj és olaj keverékén 6-8 perc alatt, süssük szép pirosra. Tálaláskor a kifőtt nudlira vagy galuskára halmozzuk a mártást, rá a sült gombát és szórjuk meg vágott petrezselyemmel.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


2019. április 21., vasárnap

Zöldséges Burrito (tortilla tekercs)


Zöldséges Tex-Mex stílusú étel. Jól hasznosítható benne a maradék, akár egy húslevesbe megfőzött zöldségből. A töltelék tetszés szerint módosítható, akár hússal is gazdagítható.



Elkészítési idő: 30-55 perc,

8 db tortilla (25 cm-s)
25 dkg félkemény, reszelt sajt
4-5 evőkanál paradicsomlé
olívaolaj

Sült zöldség:
45-50 dkg zöldség, kockákra vágva (lehet mirelit is)
1 újhagyma, karikára vágva
kevés olaj/zsír a sütéshez, csipet só



1. A zsiradékon a hagymát, kevés sóval meghintve, kis energián pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a darabolt zöldséget, öntsük fel 2 dl vízzel és süssük meg 10-12 perc alatt. Tegyük félre pihenni.
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy sütőedényt olajjal. Töltsük meg a tortilla lapokat a zöldséges raguval, úgy hogy a levét a serpenyőben hagyjuk. Tekerjük fel úgy a tészta korongot, hogy kétoldalt hajtsuk be.
3. Tegyük a tekercseket a sütőedénybe. Keverjük össze a zöldség levét a paradicsommal, és kanállal merjük a tésztára. Hintsük meg reszelt sajttal, és tegyük a forró sütőbe 12-15 percre, míg a sajt megolvad, és szép pirosra sül.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


2019. április 15., hétfő

Segítsüti 2019 tavasz, a 20.!!: Mini kuglóf variációk


Az idei licit tárgya: 60 db mini kuglóf. 

20 db LeMohn, citrom, mák, fehér csokoládé
20 db ChoCoccos, kókusz, tejcsokoládé
20 db ChocOrange, narancs, étcsokoládé


Támogatott a Nyúlcipő Fejlesztési Centrum lesz
Átvétel módja: személyesen Keszthely és környéke, vagy pedig csomagként elpostázva.



Licitálni idén is a meg szokott módon, a Segítsüti hivatalos oldalán, a Segitsuti.hu oldalon lehet. A  Sütiárverés menüpont alatt, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Aki már korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell ismét megtennie, ha netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért április 18-án licitzárásig. Most is megtartjuk a "vigaszág" lehetőségét, ha a második (többedik) helyezett is vállalja az általa felajánlott licitösszeg kifizetését, a sütemény nyertesének hozzájárulásával, Neki is elkészítem a mini kuglóf összeállítást.



Kedves Látogatóm, Barátom ki erre jársz!

Arra kérlek meg, hogy segíts Te is egy kicsit Velünk együtt! Látogass el a Segítsüti 2019 tavasz A 20.!! hivatalos honlapjára, a Segítsüti.hu-ra, nézz körül, licitálj, ha megteheted, (egy gyors és egyszerű regisztráció szükséges, de ha tavaly részt vettél, lépj be az azonosítóddal), vagy válassz magadnak egyet a limitált, csodás Segítsüti relikviákból.
De azzal is sokat segítesz, ha viszed hírünket, hogy minél többen tudjanak arról, hogy a Süti segít!
Az aukció lezárása után, meghatározzuk az átvétel pontos módját (ami lehet akár egy csomag is, amit eljuttatunk a lelkes Felajánlónak, tehát nem kell ezért leautózni Keszthelyre, de ha kedves Adományozó környékbeli, a személyes átadást is meg tudjuk oldani), és ekkor frissen elkészítem a süteményeket. Az eddigi sikeres vigaszágas licitálásból kiindulva, jelzem, ha lesz rá jelentkező, természetesen idén is szívesen elkészítem több példányban is.

Ne feledd! A Süti segít! Kövesd az eseményeket a Segítsüti hivatalos Facebook oldalán.

Licitre fel!

Max


2019. április 13., szombat

Tejszínes tárkonyos színes zöldségleves


Leves. Hetente legalább kétszer, háromszor (többször is lehet) is kell ennem levest. Szeretem. Nem kell egy erős levesnek lenni, elég egy jó zöldséges vagy krémleves.



Elkészítési idő: 25-30 perc,

50 dkg mirelit zöldségkeverék
6-7 dl zöldség alaplé (kockából is készíthető)
2 dl tejszín
1 kis fej fehér hagyma
1-2 teáskanálnyi tárkony
1-2 újhagyma
olaj, só



1. Melegítsünk kevés olajat egy edényben, az apróra vágott fehér hagymát pár perc alatt pároljuk meg. Keverjük hozzá a zöldséget, és a tárkonyt pirítsuk le, sózzuk, majd öntsük fel az alaplével, és főzzük 15 percet. Adjuk hozzá a tejszínt és főzzük még 5-8 percet. Tálaláskor szórjuk meg vágott újhagymával.

Tipp és trükk: zöldség alap levet készíthetünk szárított ételízesítőből is. Válasszunk sómentes keveréket, és főzzük forrásban lévő vízben 15-20 percet, majd szűrjük le.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


2019. április 5., péntek

Krémes polenta, gombával, sonkával


Még azért hűvösek az esték, néha jól esik egy tányér forró étel. A krémes polenta, a sült zöldség együtt nagyon jó páros, és ha a sonka is csatlakozik, egy tartalmas étel készülhet.



Elkészítési idő: 25-30 perc,+ a pihentetés

3,5-4 dl zöldség alap lé
2,5-3 dl zsíros tej (min. 2,8%-s)
15 dkg kukoricaliszt
2-3 evőkanál tejföl
diónyi vaj, só, olívaolaj a tálaláshoz

Sült zöldség:
20-25 dkg barna csiperke, darabolva
10 dkg füstölt sonka csíkokra vágva
1 újhagyma, karikára vágva
kevés olaj/zsír a sütéshez, csipet só



1. A zsiradékon a hagymát, kevés sóval meghintve, kis energián pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a darabolt gombát, a sonkát és süssük meg 10-12 perc alatt.
2. Melegítsük meg a zöldséglevest a tejjel, pici sót, tegyük bele a vajat, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a kukoricalisztet. Kevergetve főzzük 5-6 percet, míg a polenta besűrűsödik. Zárjuk el az energiát, és keverjük hozzá a tejfölt. Hagyjuk pár percet pihenni. Merjük tálkákba, a tetejére halmozzunk a sült gombás raguból, és kevés olívaolajjal csurgassuk meg.

Tipp és trükk: zöldség alap levet készíthetünk szárított ételízesítőből is. Válasszunk sómentes keveréket, és főzzük forrásban lévő vízben 15-20 percet, majd szűrjük le.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.

2019. március 31., vasárnap

Vega répa dog (húsmentes „hot-dog”)


Kalandozás a mentes világba, egy kényszer szülte recept. Egy nagyobb társaság jelentkezett be borkóstolóra, és azt kérték, hogy a társaság hölgy tagjai valami könnyűt ennének. Gondoltam, törjünk ki egy kicsit a párolt/grillezett zöldségek témájából.



Elkészítési idő: 25-30 perc,

8 szál sárgarépa
1 kisebb lilahagyma
1 citrom leve
1-2 evőkanál barnacukor
2 teáskanál szójaszósz
2 teáskanálnyi almaecet vagy vörösborecet
1-2 teáskanálnyi sómentes ételízesítő
olaj, só, majonéz, hot-dog kifli (vagy valami alternatív tészta)




1. Melegítsünk kevés vizet egy serpenyőben, tegyük bele az ételízesítőt, sózzuk meg, tegyük bele a meghámozott répákat. Főzzük 5-8 percet, míg a külseje puha, de belül még kicsit kemény. Zárjuk el az energiát, és szedjük ki a répákat egy tányérra, és hagyjuk langyosra hűlni.
2. A lilahagymát vágjuk apróra, finoman sózzuk meg és keverjük össze a citromlével. Tegyük félre, hogy a citrom átjárja a hagymát.
3. Melegítsük meg az ecetet a szójaszósszal, egy-két kanálnyi vízzel és a cukorral. Tegyük bele a répát és finoman forgatva, pirítsuk meg. Tálaláskor a répákat tegyük a kiflibe, tegyünk rá a lilahagymából, majonézt és szórjuk meg vágott petrezselyemmel.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


2019. március 26., kedd

Kókusztejes csirkeleves


Csirkeleves, keleties ízesítéssel, egyszerűen. Készülhet estére, vagy a dolgozóba egy üvegben (vagy esetleg a mostanában oly népszerű, színes étel boxok valamelyikében) elvinni.



Elkészítési idő: 25-30 perc,

50 dkg csirkecomb filé
6-7 dl zöldség alaplé (kockából is készíthető)
4 dl kókusztej
1 kis fej fehér hagyma
1-2 teáskanálnyi sómentes ételízesítő
1-2 újhagyma
olaj, só, tálaláshoz leves gyöngy




1. Melegítsünk kevés olajat egy edényben, az apróra vágott fehér hagymát pár perc alatt pároljuk meg. Keverjük hozzá a kockákra vágott csirkehúst, és az ételízesítőt, pirítsuk le, sózzuk, majd öntsük fel az alaplével, és főzzük 15 percet. Adjuk hozzá a kókusztejet és főzzük még 5-8 percet. Tálaláskor szórjuk meg vágott újhagymával és leves gyöngyöt adjunk hozzá.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


2019. március 20., szerda

Rántott feta sajt, barackos-mangós salátával


Érett, de még kemény mangó, barack, saláta és rántott sajt? Nem, nincs képzavar, minden rendben van, J érdemes kipróbálni ezt az íz kombinációt. Friss, tavaszias étel, és aki szereti a feta sajtot (ahogy a tehéntejből készült verzióját hívják, a krémfehért), annak mindenképpen ajánlom.



Elkészítési idő: 25-30 perc,

40 dkg feta sajt
2 tojás
5-6 evőkanál, apróra tört kukoricapehely
4 evőkanál tej
4 evőkanál liszt
20-30 dkg paradicsom
1 fej jégsaláta
1-2 kisebb tv paprika
1 kisebb piros kaliforniai paprika
1 kisebb uborka
1 mangó
2 db keményebb őszibarack
só, olívaolaj, vörösborecet




1. Melegítsünk elő a sütőt 180 fokra. A feta sajtot vágjuk 6-8 hasábra. Mártsuk bele a sajtot lisztbe, a tejjel kikevert tojásba, majd hempergessük meg a kukoricapehelyben. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és süssük meg 8-10 perc alatt.  



2. Vágjuk csíkokra a jégsalátát, a paradicsomot, az uborkát és a paprikát. A mangó és a barackok magját vegyük ki, vágjuk darabokra. Keverjük össze, öntsünk rá kevés ecetet és olajat, forgassuk össze. Tálaláskor tegyük mellé a sajtot.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


2019. március 17., vasárnap

Kukoricás burgonyaleves sonkával

Burgonyás receptek sorban, ki kell üríteni a kamrából a télre eltárolt zöldségeket. Egy gyorsan elkészíthető leves, tartalmas és izgalmas. Ha kihagyjuk a sonkát, akkor a húsmentes étrendbe illeszthető.



Elkészítési idő: 25-30 perc,

50 dkg burgonya
2 doboz csemegekukorica konzerv (lehet fagyasztott is)
10-15 dkg füstölt sonka csíkokra vágva,
1-1,2 l zöldség alaplé (kockából is készíthető)
1 kis fej fehér hagyma
1-2 teáskanálnyi sómentes ételízesítő
olaj, só,



1. Melegítsünk kevés olajat egy edényben, az apróra vágott fehér hagymát pár perc alatt pároljuk meg. Keverjük hozzá a kockákra vágott burgonyát, a sonkát és az ételízesítőt, pirítsuk le, sózzuk, majd öntsük fel az alaplével, és főzzük 15-18 percet. Adjuk hozzá a kukoricát és főzzük még 5-8 percet.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.



LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin