2007. november 22., csütörtök

Kezdődik a karácsony...1.( módosítva! )




Pannicica gyűjtése a Nők Lapja Cafe oldaláról, Démétér receptje alapján.





Narancsos almalekvár:
Megpucolunk nagyjából két és fél kiló almát, folyamatosan locsolgatjuk közben néhány citrom kinyomkodott levével, hogy ne barnuljon. Folyamatosan, pucolás közben akár három egész citromot használhatunk fel erre. Ezután lereszeljük a meghámozott almát, és még egy citrom levével összekeverjük. Belereszeljük négy nagy narancs héját és belenyomkodjuk a narancsok levét is. Megszórjuk egy púpozott kávéskanálnyi fahéjjal, egy fél kanálnyi őrölt gyömbérrel és ugyanennyi szerecsendióval. Három kanál mézet csorgatunk rá, és egyelőre úgy harmincdekányi kristálycukrot. Feltesszük a tűzre, és lassú tűzön főzögetjük. Amikor már elég forró, hogy összeérjenek az ízek, megkóstoljuk, és kiegészítjük annyi cukorral, amennyit ízlésünknek megfelelően felvesz - attól függ, mennyire volt édes az alma és a méz.Van, aki pürésíti ezt a masszát, miután jó alaposan átforralta - én szeretem benne hagyni az almareszeléket, mert gyönyörűen úszkálnak a fehér almaszeletkék a narancshéjtól megfestett aranyszínű lében. Nagyon szép lekvár egyébként.Amikor jó alaposan átforrt, négy zacskó zseléfixet keverünk hozzá, üvegekbe töltjük (öt-hat üveget szokott megtölteni), és nem dunsztoljuk, csak még forrón megfordítjuk az üvegeket, "rácuppantjuk" a lekvárt a fedőre, és mehetnek is a kamrába. Karácsonyi süteményekhez isteni!



Köszönjük szépen Pannicica!! Izgalmas receptnek tűnik, ki kell próbálni.
Max version: az eredeti mennyiség szerintem óriási, ide írom hogy milyen változatban készíttem el.

5 db közepes alma ( kb. 75 dkg pucolva ), 2 citrom, 2 nagy narancs, 20 dkg cukor, 1 tk almás süti fűszer keverék ( ebben minden benne van amit szeret az alma ), 1/2 zacskó knorr dzsem kocsonyásító/lékötő ( ezzel a mennyiséggel egy kicsit folyós lekvárt kapunk, aki kocsonyásabbat szeretne, az növelje a mennyiségét a zselésítőnek ), 2 ek szőlő cukor ( ha nincs, akkor több mézet, vagy barnacukrot ), 3 ek méz.

Minden az eredeti recept alapján, annyi hogy én a citrom héját is belereszeltem ( nehogy kárba vésszen ). Ebből a mennyiségből lett kb 2 db 350 ml-es üveg, meg a tálkában is hagytam azonnali meo-zásra.

Isteni finom, vajas kaláccsal ettük, de nagyon jó az almás puffancsra kenve is. Szeljük fel, vajazzuk és úgy kenjünk rá a lekvárból. Jó étvágyat.


2 megjegyzés:

Liloocska írta...

kb mennyi ideig áll el így? bár gondolom, ha most készíted karácsonyra, akkor nem lehet ezzel gond :) kedvet kaptam hozzá és most pont van klassz őszi almánk is hozzá.

Max írta...

Lilocska: ez a recept 2007-es, de van a kamrában 2009-es, és semmi baja, kb. 2 hete ettünk akkor készültből. Ha most megcsinálod, és megkóstoljátok, akkor úgy is újra kell csinálni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin