2007. december 27., csütörtök

A karácsonyi menű lépésenként: 2.

Folytatás: a könnyítés, hogy a számok után tudok menni, így könyebb beazonosítani a képeken az ételeket. Sorban:


1. Oroszos hús saláta: főtt leveszöldség, 2 répa, 1 fehérrépa, 1/2 karalábé, és 20 dkg főtt leves hús, ( jelen esetben sertés ), továbbá: 1 alma hámozva, 3 db kisebb ecetes uborka, ezek a zöldségekkel egyforma kockára vágva. Házi készítésű majonéz 3 tojás sárgájából ( ez az összes majonézes salihoz elég, és a halhoz is jutott, de még van belőle ), óvatosan összekeverve, utána 1/2 óra pihentetés.


2. Rák koktél: 15 dkg fagyasztott garnéla rákfarok ( tisztított és előfőzött ), kiolvasztottam, leöblítettem hideg vízzel, majd egy teáskanál citromlével kikevert vízben pihentettem ( így az esetleges halszagot elveszti ). Alaposan lecsöpögtettem, egy teflonos serpenyőben vaj-olaj keveréket hevítettem, Míg melegszik 3 gerezd fokhagymát apróra vágok 1 tk szárított kaporral. A forró zsiradékon 2 percet pirítom a rákot, ráteszem a fokhagymás-kaprot, jól összeforgatom, 2-3 perc párolás után ráöntök 1 tk citromlét, és lezárom az energiát. ( tovább nem kell párolni, mert megkeményedik a rák. Ez az alap kis fokhagymás bagettel isteni light vacsi ). Kihűtöm a rákot, közben megfőztem 3 tojást, azt megpucolom, és karikára vágom. Hozzá teszek egy hámozott kockázott almát, és belekverem a majonézbe ( 6-8 evőkanálnyi ) , amibe előtte kevertem 1 ek ketchupot. A rákot lecsepegtetem, és óvatosan belekeverem, és ezt is pihentetem 1/2 órát.




3. Mandulás köntösbe bújtatott csirkemellfilé: a zsemlemorzsát és durvára vágott pirított mandulát 1:1 arányban keverjük, és ebbe forgatjuk a csirkemellfilét a panírozás végén.


4. Kék tonhal filé sörtésztában: a kiolvasztott halfilét beszórtam egy angol csoda fűszerrel ( lemon-pepper, McCornick, speciálisan halakhoz készült, sajna vészesen fogy, valahogy utánpótlást kell szereznem, mert ezért kiugrani londonba egy kicsit húzós:-)), a képen látszik, bár keszeg mellett van, de így felismerhető, aki esetleg lát itthol az írjon, hol és mennyiért, és próbálja ki, isteni. ), ezzel, durvára darált színes borssal és sóval meghintem, és állni hagyom kb. 2 órát.
Sörtészta: 2 tojás, 15 dkg liszt, 2,5 dl világos sör, csipetnyi só és bors, ez jól kikeverve, olyan palacsinta állagúra. A halfilét lisztben megforgatom, és utána belemártom a tésztába és mindjárt a forró olajba teszem. Vigyázz gyorsan sül, és forgatni kell.
Azért szertem ezt a halfilét, mert olyan helyes kis darabokban van, mindjárt lehet vele dolgozni, nem kell vagdosni stb.
5. Pangasius ( cápaharcsa ) halfilé: készítettük mandulás bundában is és sörtésztában is. Édes vízi hal, nics mellék íze, és nagyon szép a húsa. Ezt is borsoztam sóztam és a kotányi halak fűszer keverékkel beszórtam, és pihentettem.
Tálaláskor citrom gerezdeket teszek mellé.
A híres fűszerkeverék, nagyon jó.



Sütikről késöbb.

Itóka: mézes barackpálinka aszalt barack ágyon érlelve,
Balatoni Zweigelt 2004, félédes vörösbor ( Varga Pincészet )

3 megjegyzés:

Gabojsza írta...

A csodafűszert én is évek óta használom, Kotányi termék, Citrombors a rendes neve. És halakhoz valóban isteni! :-)

Névtelen írta...

Próbáltam a kotányis verziót is, de ez más, szerintem finomabb, és remélem találok itthol is.

Névtelen írta...

Garffyka: Max, ez a bor az egyik kedvencünk nekünk is :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin