2008. április 15., kedd

A felelősség kérdése, ami egyben kördés is.

?
Bosszankodom, és úgy döntöttem hogy csinálok belőle egy körkérdést is, kinek mi a véleménye róla?
Bosszankodásom oka a következő, ami most egy kicsit szétszórt lesz, de azért próbálom értelmesen leírni.
Szóval az elmúlt napokban ért pár olyan impulzus, ami miatt felmerült bennem a felelősség kérdése.
Az impulzusok:
.
- Híres? szakács a magyar gasztro tévében, ételkészítés közben, amibe kell egy tojás is, de csak a sárgája. Laza mozdulattal a fehérjét a mosogatóba önti!! (mit csodálkozom, ha valakinek politikai problémája van, elő a 35-40 ft-os tojást, és azt dobáljuk, hmm..jó világ van).
Talán ez verte ki a biztosítékot nálam.
.
-Menő amerikai tv-s szakács, jóval 40 felett és sok tömény után, mexikói túráján látja először hogy is dolgoznak fel egy pulykát, és saját bevallása szerint, most látja először hogyan kopasztanak egy madarat. Később a portugáliai utazása közben először vesz rész disznóvágáson!!
.
- és a Darwin-díjas főző műsorokról, a benne szereplő hírességekről. Nem tudom, azt sem mondom hogy tudok főzni, mert azért attól még messze vagyok, de nem tudnának arra sem rá venni hogy énekeljem el mondjuk a Varázsfuvolát.
.
De talán erről már nem is akarok beszélni vagy írni.
Most hirtelen ennyi, de épp elég.
.
Ezt kell tanítani?
Ezeket a műsorokat azok nézik, akik vagy tanulni akarnak, vagy éppen fejlődni.
.
Ezért vetődött fel bennem a kérdés:
-mekkora a felelősségünk, és tisztában vagyunk-e vele?
.
Meg is válaszolom magamnak.
.
Tisztában vagyok vele.
Komoly dolgok ezek, hiszen a blogot olyanok (is) olvassák akik tanulni akarnak.
Nem mutathatunk olyat ami például nincs kipróbálva. Szeretnék bemutatni olyan dolgokat amit a családom, barátaim, vendégeim részére készítek, és érdemesnek tartok arra hogy közzé tegyem. Olvasom a kedves gasztro-blogger Kollégákat, jegyzem a recepteket, és azonnal elfogadom az általuk leírtakat.
.
Naponta kapok kérdéseket itt, fórumon és privátban is. Ezt hogy csináltad, mit csináljak, hogyan csinálnád?...stb
.
Elértem egy bizonyos látogatottságot, és bízom benne hogy azért látogatnak, mert találnak jó dolgokat, recepteket.
Biztos hogy messze vagyok egy gasztro-kereskedelmi tv nézettségétől, de valahogy azóta nem tudom komolyan venni a tisztelt séf Urakat, és receptjeiket.
.
És mégis ilyen emberek tanítanak (osztják az észt), tartanak bemutatókat, főznek nap mint nap?
Könyörgöm, egy kezdő házi asszonynak ilyet mutatni, hogy kidobom a fehérjét.
Nem tudom hány fórumon beszéltük ki, húsvét után, hogy mire használható a maradék tojás fehérje, mit lehet belőle csinálni, hogyan is kezelje.
És tessék erre ezt látják.
.
Valamit tenni kell, és ennek Mi is részesei vagyunk, mutassuk meg hát.
.
Szeretném megkérdezni kedves Kollégákat, akik most végeztek a mély gondolatokat felvető "Milyen bor lennék?" kérdéssel, hogy mi a véleményül erről?.
Szóval kedves Ízbolygó, Gabojsza és Horasz, légyszíves tiszteljetek meg a véleményetekkel, köszönöm.
?

21 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Köszönöm a labdát, igyekszem válaszolni:-)

Max írta...

Köszönöm, és várom.

Horasz írta...

koszonom a passzot, megprobalok valami ertelmeset valaszolni.

Névtelen írta...

Drága Max, ha megengeded. Nemes egyszerűséggel csak mentoromként szoktalak aposztrofálni, és áradozok Rólad, ahol és akinek csak tudok.
Kéremszépen, ma a média erről szól, itt tartunk agyilag, hogy erre van igény! :( És akkor még sorolhatnám, hogy Mónika-show, meg Fásy-mulató vagy micsoda, Győzike-show, iszonyat! Ezek megrendezett, ki tudja, hányszor felvett jelenetek, amit valszeg az Endemol nevű (nem tudom!) produkciós cégtől vettek át, mondván, majd itthon is siker lesz... És a médiának ma, itthon óriási véleményformáló ereje van, a tv a szem rágógumija :(
Másik példa: Győzike-show beharangozója, reklámszünetben, amikor is a Virág nevű sarj porszívóval kiporszívózza a hörcsögöt az akváriumból!!! Hörcsögtartóként és emberként kikérem magamnak, szégyen-gyalázat, hogy ilyet kell mutogatni kultúrműsorként :(
Nem is hergelem magam tovább...
Puszi: Pannicica

Max írta...

Kedves Alkotó Társam!
Vártam és tudtam, Te reagálni fogsz (bár még várom a többi Morzsika reakcióját is:-)) ), köszönöm, és mint eddig valahányszor, szerintem egyet értünk. Sajnos:-((

Névtelen írta...

hát, mondjuk a vacsoracsata műsorba némimód beleláthattam. az azért elég érdekes, hogy mondjuk szőke maga főzte, sütte az ételeket, gyúrta a kenyeret, kemencében sütött, addig volt, akinek a nagyi segített, volt, aki nem is otthon fogadta a vendégeit, nem sorolom. az azért elég jól látszik, hogy valami ebből a nézőknek is lejött, azóta sokan keresték szőkét, hogy hogyan csinálja a kenyeret, hol süti és miképp...

ami a tévés szakácsműsorokat illeti, nem minden a szakács hibája, van, ami igen, de a többség a szerkesztőké és a stábé, akik mint egy barmot hajtják a műsorban a szakácsot, aki mire felvétel van, örül, ha életben van. persze, lehet mondani, hogy ha ilyen a helyzet, akkor nem kell csinálni. sajna nem csak a főzőműsorokkal ilyen a helyzet, mondjuk egy reggeli tévéműsor behívja a vendégét, aki utazik mondjuk 160 km-t oda, ugyanannyit vissza, aztán 2 percben bevágják, kérdeznek 5 ostobaságot és kész. és ezt nem az ismeretlennel csinálják meg, hanem azzal, aki mondjuk tolja nekik a nézettséget.

A magyar média világa ilyen. mindegy, hogy kertévé, vagy speckó csatorna, vagy köztévé, újság, mindenütt ez a helyzet.

de nem is ezért írok. gratulálunk a közönségdíjhoz!

Max írta...

Köszönöm kedves Pedellus!
Köszönöm, hogy megosztotta(d) velünk, hiszen más belülről, és más kívülröl. Biztos hogy stresszes, és biztos hogy megterhelő, (de mi nem?), de nagyon fontos a kisugárzásaés tanulsága a dolgoknak.
Köszönöm az értesítést, és a díjat.

Névtelen írta...

a szárnyas fejvadászok néhány felvételén ott voltam. talán valami át tudott abból jönni a műsorban, hogy szőke és bede jó hangulatban voltak és nem stresszelték egymást. ha ez stúdióban forog, lehet, hogy nem sikerül úgy. tudod az is érdekes, hogy a paprika fórumán milyen vélemények jöttek, az alkoholistától a nem tud főzni-ig, szóval érdekesek a reakciók is. miközben nem iszik alkoholt, miközben ha nem is mindenféle ételt, de jónéhányat igen ízletesen és nagy szeretettel tud főzni.

ami a felelősséget illeti, igazad van. azért tartottam fontosnak a szerkesztőségét is megemlíteni, mert soha nem a szakácson múlik (itthon), hogy mi kerül adásba és te mit látsz, vagyis hogy a forgatott anyagból mi vágódik össze. nem védésből mondom, csak a tények miatt, mert nem láttam a tojásos esetet.

Max írta...

Kedves Pedellus!
Tudtam én hogy belülről más látni. Tévedés ne essék, nem a Bede Robival vagy a Szöke Kapitánnyal van a probléma, hanem a sok-sok önjelölt "chef-el". Elhiszem hogy nehéz, meg korlátozott munka, de biztos vagyok benne hogy a Bede Robi sem adná a nevét ehhez az ominózus fehérje kidobáshoz, nem úgy mint a kedves kollégája. De nem is a személyeskedés a lényeg, hanem az ahogy ezt az egészet a nézettségi mutató irányítja.
Más: tesztelted a raffaelló szeletet?, vagy ismered?

Garffyka írta...

Kedves Max, találkozásunk óta többé-kevésbé vártam, hogy mikor rukkolsz elő a témával - főzőshow-k, amik nem is a főzésről szólnak, kétbalkezes szakácsok, akik először látnak lábast és a fakanalat is úgy kell bemutatni nekik, ...
Tisztelet az igencsak kevés kivételnek, az önmaguk vagy a média által sztár-séffé nyilvánított emberkék közül, kevesen tudnak amúgy istenigazából főzni :-( Amolyan, aki tudja csinálja, aki nem tudja - tévébe kerül vele ...
Mi, földi halandók tudjuk, hogy a médiának ugyancsak erős a hatása, sokszor úgy tűnik, a média ezzel sajnos egyáltalán nincs tisztában ...
Kicsit Pannicicának is válaszolva - kíváncsi vagyok, vajon nézte-e az ominózus Győzike féle show-t vmelyik állatvédő szervezet ... simán fel lehetne jelenteni állatkínzásért!
Visszatérve a média hatalmára és a főzésre - azt mondják, egy fecske nem csinál tavasz, de hát mind láttunk karón varjút és csodák igenis léteznek, remélem, hogy kezdő/haladó háziasszonyok rátalálnak a Te, Gabojsza, Horasz, és még sorolhatnám az igazán értékes főzős blogokat és "tiszta forrásból" szerzett tudással vérteződnek fel az alattomos média-támadások ellen.
Kitartást - Murphy után szabadon, lehetne rosszabb is.
:-))

Gabojsza írta...

Kedves Garffyka, azért rosszabb már ne legyen:-)
Kedves Max, válaszom itt:
http://href.hu/x/5d03

Horasz írta...

Hmmm, micsoda komment hegy:)

Gabojsza, direkt nem olvastam el az irasod, mikozben a sajatomat gepeltem:) erdekes, hogy ketfeleol kozelitettuk a temat:)

Illetve en a sajat oldalmrol, te meg az olvaso felol. latszik, hogy onzo frater vagyok.

Max, ime a valasz:

http://horasz.blog.hu/2008/04/17/feleloseg_biztosirtas

Horasz írta...

Pedellus bacsinak reagalva,

A szarnyas fejvadaszok abszolulte vallalhato es szorakoztato musor. Kvazi sirva fentregntema rohogestol amikor Andras odaegette a kacsat a tuzon, annyira vicces volt. Marmintahogy reagaltak:) Ki ne egetett volna mar oda kajat. szoval ott jo volt a szerkeszto, mivel bent hagyta a termeszetes emberi reakciokat.

vacsoracsatat es a masik hasonlo musort egyszeruen nem vagyok hajlando megnezni, ahogy a valosagshowk is ki votlatak tiltva a lakasbol anno.

Egyebkent lehet pozitiv peldakat is hozni Pl. Gordon Ramsay recpetjeit tobbszor foztem mar, soha nem volt gond:) Remelem egyszer elerunk odaig, hogy itthon is lesznek ilyen elkotelezett chefek. Szemely szerint kedvelem Bede Robit, de ezt csak titokban vallom be, mert itthon gasztrokorokben sikk ot fikazni.

Névtelen írta...

Nem tudom, nekem Bede ámokfutásai is igen durvák, rendkívül sok hibát és felkészületlenséget vélek felfedezni "munkásságában", ami végtelenül lekezelő arroganciával párosul.

Max írta...

Kedves Lorien!
Valóban van valami a Bede stílusában, de talán még az egyik legnormálisabb (bár az elején az első estiskolás receptversenyen elég keményke volt). Mondjuk sztár allűr azért van rendesen:-))

Névtelen írta...

Az estiiskolás pályafutására nincs rálátásom, mert -részben személye miatt- az érdektelen számomra, pontosan elég, amit A TV Paprikán egyébként már láttam belőle :)
Igaz ott a saját gyártású produkciók túlnyomó többsége egyébként is kritikán aluli. Sajnos. /tehát alulról nem lóg ki a színvonalból/
Lenne is mit beszélni a felelősségről, nem véletlen talán a gondolatindítód sem.

Névtelen írta...

Ha már a felelősségről elmélkedtek, a helyesírást se felejtsétek ki!
Szomorú, mennyi hibát vétetek, és nem elgépelésekre gondolok, hanem pl. írásjelek "random" használatára.
A szövegszerkesztő programok nem alkalmasak helyesírási tanácsadónak, publikálás előtt pedig el kell olvasni figyelmesen az írást.

Horasz írta...

Lorien,

lehet nekem azert nem tunik fel mert /default nem veszem komolyan a tvs recepteket.

H.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Max!
Itt a válasz!

Makka írta...

Tökéletesen egyet tudok érteni azokkal, akik ostrozzák a magyar készítésű gasztroműsorokat. Bede Róbert az állandósult királyi többesével katasztrofális, de aki elkezdte ezt az egész rémületet, a Lázár volt. Aztán jött Stahl Édibédi Judit, aki próbálta magában ötvözni Jamie Oliver és Nigella Lawson egyébként teljesen eltérő stílusát - már magában az elképzelés is teljesen beteg -, a végeredményt tapasztalhattuk.
A TV Paprikán pl. rengeteg a félrefordítás is, amikor nyilvánvalóan rebarbara van a képernyőn, legalábbis ijesztő, ha mángoldot emlegetnek feszt. A példákat sorolhatnánk napestig.



Kedves blany!
Ha már, akkor hibát még véletlenül sem "vétünk", hanem elkövetünk. De egyébként teljesen igazad van a központozást illetően.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin