2008. április 11., péntek

A kókuszos-keksz tekercs története

Milyen története van egy kókuszos tekercsnek?
Háát olyan, hogy kalandos volt a recept keresése.
Az aprónéppel szerettünk volna olyan kókuszos tekercset csinálni, amilyet Anyukám szokott. Volt otthol minden, ezért elindult a recept keresése. Ayával keresgéltünk, átnéztünk kb. 10 szakácskönyvet és gyüjteményt (tudom egyszerűbb lett volna felhívni az Anyut:-)), de nem találtunk. Eszembe jutott, hogy vettem egy nagyon jó kis könyvet a Vaterán, abban kellene megnézni.


Pár szó a könyvről: 203 recept cukrászmesterektől, köztük a mi Benke Laci bácsink-tól is. Az 1990-ben kiadott könyvben, Laci bácsi ilyen receptekkel vonul fel: mentakrém, earl gray teakrém, zöldborsótorta, sütőtök torta!! Már akkor 1990-ben!!

De a rövidke kitérő után térjünk vissza a kekszes recepthez. A cukrász mesterek ezt az édességet nem szerepeltették, sajna. Ahogy lapozgattam, ezt a használtan, de szép állapotban lévő könyvecskét, a végén kézzel írt recepteket találtam.

És mi volt az utolsó kézzel írt recept?

A keksztekercs:-))


Imádom az ilyen kézzel írt recepteket, mert biztos vagyok benne hogy olyan recept, amit sokan és sokszor kipróbáltak, és csak az után archíválták. Anyukámnak is van egy olyan füzete, amiben a Nagymamám írta le a kedvenc receptjeit (hmm, lehet hogy be kellene szeknnelnem?).

Nos ezután a hosszú bevezető után lássuk a receptet:


Kókuszos-keksz tekercs

Hozzávalók:

tészta: 50 dkg darát háztartási keksz, 21 dkg porcukor, 2 dkg keserű kakaópor, 1 cs vaníliás cukor, tej

A darát kekszet összedolgozom a kakóporral és a cukrokkal, majd szépen adagolva hozzá a tejet, könnyen gyúrható tésztát készítek belőle. Folpackkal letakarom a gyúró táblát és azon kinyújtom egy nagy lapnak.



Krém: 10 dkg puha vaj (nem margarin, vaj!), 15 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 10 dkg kókuszreszelék

A vajat a cukorral kihabosítom, majd apránként hozzáadom a kókuszreszeléket. A kész krémmel megkenem a kekszes tésztát, majd a fólia segítségével szorosan feltekerem. A két végét jól betekerem, és azzal szorítom össze.

3-4 órát, de lehet egy egész éjszakára is, a hűtőben dermesztem.

Éles késsel szeletelem. Vigyázat függőséget okozhat!:-))

Itt szeretném megköszönni annak az Ismeretlen recept írónak, aki ezt a pompás receptet megosztotta velünk, és üzenném, találtam a kézzel írottak között még olyat, ami szimpatikus, és biztosan el fogom készíteni.

Köszönöm!!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nahát, ez tök érdekes, én is a napokban kezdtem heves kutatásba kókuszos keksztekercs recept után. Átböngésztem a netet, a szakácskönyveket (vajon miért nem szerepel ez a fajta egyikben sem???), anyukám ősrégi recept-cetlijeit stb. Aztán végül saját magam gyúrtam egy receptet az olvasottak alapján, és láss csodát, megalkottam gyerekkorom szülinapi zsúrjainak sütijét, azzal a felejthetetlen ízzel a számban :) Az én receptem eléggé eltér a Tiédtől, de asszem hogy ahány ember, annyiféle keksztekercs... :)
Üdv.: krisztusi korú Kriszti

Névtelen írta...

Üdvözöllek!
Már régóta olvasgatom a blogodat. Nagyon tetszik. Sok jó ötletet, tanácsot merítek belőle. De nagyon szeretem a kézzel írott nagyik receptjeit is. Ha időd engedi, beraknád a blogodba. Biztosan sokan örülnénk neki.
Köszönöm. Éva

Max írta...

Kedves Éva!

Köszönöm a szép szavakat.
A receptesről annyit, hogy a többi recept igazából nem az én ízvilágom, és nem is szeretném még elkészíteni sem. Ez az egy ami nekem jó és fontosnak tünt. De ha majd megkaparintom a Mamám-Anyukám által gondozott füzetet, akkor lesz ám nemulass!

Mária írta...

Ezt én is nagyon szeretem:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin