2008. október 6., hétfő

Édes-savanyú csirke

A nyáron egyszer Aya(aki mostanság TittyBaba, de nem írom át a cimkét), kínait kért. Nem főzni, hanem rendelni. Rendeltünk, nem volt rossz, de igazából nem is volt olyan kiemelkedő. Akkor megígértem, hogy majd csinálok. Most amikor megláttam Wang mester ajánlását az esttv-ben, tudtam, itt az inspiráció, most kell megtennem.

Megtettem!




Édes-savanyú csirke (6 főre):

Hozzávalók:

Étolaj

2 egész csirkemell

egy darab gyömbér (kb. 5 cm)

3-4 szál sárgarépa

keményítő


bors

2 ek cukor

víz

6 ek finomliszt

1/2 cs sütőpor

7-8 ek paradicsompüré

2 ek édes paprika krém (édes anna, vagy annak a kisipari változata, a pirosarany nem jó!)

1,5-2 ek 10 %-os ecet 



A csirke mellet megmosom és felkockázom. Besózom, és egy edényben megszórom keményítővel és egy kis vízzel összekeverem. Idézet Wang mester receptjéből: (A húsnak enyhén iszapos állagúnak kell lennie: ügyelni kell arra, hogy se ne maradjon száraz, se ne legyen túl nedves (nem lehet víz/ folyadék leülepedés az edény alján!))

Ebben hagyjuk pácolódni 5-10 percet (én hagytam 25 percet)




Elkészítjük a tésztát, 6 ek lisztet, 9 ek keményítőt kikeverünk 3 dl vízzel, 1/2 zacskó sütőporral, és egy kis olajjal. Ebbe a masszába keverem a húst, és olajat hevítek.

Lehetőség szerint bő, forró olajban süssük ki, ne tegyünk egyszerre sokat az olajba, mert lehűti, és akkor megszívja magát az olajban.


Ropogós szép sárgára sütjük. Lecsepegtetjük, és elkészítjük a mártást. A gyömbért és a répát vékony csíkokra vágjuk. Kevés olajat melegítünk, abban megpároljuk a zöldségeket, nem kell puhára, akkor jó ha egy kicsit ropogós (herseg).




A zöldségre teszem a sűrített paradicsomot és a paprika krémet. Cukrozom és ízesítem az ecettel, majd fel engedem vízzel. Itt lehet beállítani hogy mennyire legyen tocsogós ill. száraz.

Sűríthetjük egy kis vízben oldott keményítővelm, és forgassuk bele a kisütött húst.



Párolt rizzsel tálaljuk.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

very cool.

Garffyka írta...

Hm, ezt muszáj lesz kipróbálnom, hátha páromnak is bejön, pár napja úgyis tervezzük, hogy eszünk vmi kínait. Köszi!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin