A nyáron egyszer Aya(aki mostanság TittyBaba, de nem írom át a cimkét), kínait kért. Nem főzni, hanem rendelni. Rendeltünk, nem volt rossz, de igazából nem is volt olyan kiemelkedő. Akkor megígértem, hogy majd csinálok. Most amikor megláttam Wang mester ajánlását az esttv-ben, tudtam, itt az inspiráció, most kell megtennem.
Megtettem!
Édes-savanyú csirke (6 főre):
Hozzávalók:
Étolaj
2 egész csirkemell
egy darab gyömbér (kb. 5 cm)
3-4 szál sárgarépa
keményítő
só
bors
2 ek cukor
víz
6 ek finomliszt
1/2 cs sütőpor
7-8 ek paradicsompüré
2 ek édes paprika krém (édes anna, vagy annak a kisipari változata, a pirosarany nem jó!)
1,5-2 ek 10 %-os ecet
A csirke mellet megmosom és felkockázom. Besózom, és egy edényben megszórom keményítővel és egy kis vízzel összekeverem. Idézet Wang mester receptjéből: (A húsnak enyhén iszapos állagúnak kell lennie: ügyelni kell arra, hogy se ne maradjon száraz, se ne legyen túl nedves (nem lehet víz/ folyadék leülepedés az edény alján!))
Ebben hagyjuk pácolódni 5-10 percet (én hagytam 25 percet)
Elkészítjük a tésztát, 6 ek lisztet, 9 ek keményítőt kikeverünk 3 dl vízzel, 1/2 zacskó sütőporral, és egy kis olajjal. Ebbe a masszába keverem a húst, és olajat hevítek.
Lehetőség szerint bő, forró olajban süssük ki, ne tegyünk egyszerre sokat az olajba, mert lehűti, és akkor megszívja magát az olajban.
Ropogós szép sárgára sütjük. Lecsepegtetjük, és elkészítjük a mártást. A gyömbért és a répát vékony csíkokra vágjuk. Kevés olajat melegítünk, abban megpároljuk a zöldségeket, nem kell puhára, akkor jó ha egy kicsit ropogós (herseg).
A zöldségre teszem a sűrített paradicsomot és a paprika krémet. Cukrozom és ízesítem az ecettel, majd fel engedem vízzel. Itt lehet beállítani hogy mennyire legyen tocsogós ill. száraz.
Sűríthetjük egy kis vízben oldott keményítővelm, és forgassuk bele a kisütött húst.
Párolt rizzsel tálaljuk.
Inspiráció: Wang mester, és az est.hu/tv magazinja
2 megjegyzés:
very cool.
Hm, ezt muszáj lesz kipróbálnom, hátha páromnak is bejön, pár napja úgyis tervezzük, hogy eszünk vmi kínait. Köszi!
Megjegyzés küldése