2008. október 22., szerda

Kenyereink(update)

Mindennapi kenyerünk...

Maradt sós vízben főtt borgonya. Nem is főtt, hanem pucolt kockázott nyers. Ott árválkodott a hűtőben, nyakig vízben. Valamit kezdeni kellene vele. Burgonyás kenyér!
Annak idején próbáltam, de burgonya pehellyel, és az nem volt igazán nyerő. Nem kelt meg normálisan, meg az íze sem az lett amit képzeltem. 
De most! Igazi burgonyából, ez tutti lesz. 
Az lett!!

Update: kérdeztétek hol lehet tejport beszerezni:

nagyobb bevásárló egységekben, arra felé lehet megtalálni, ahol a completta van.

forgalmazok én is, van zsíros (francia, 25%-os zsírtartalom, szav: 2009. 06 hó), sovány (cseh, 1,25% zsírtartalom, szavatossága 2009.06 hó), és dextróz (szőlőcukor, monohidrát, szav: 2009. 06 hó).
Érdeklődni lehet a baloldalt található "kapcsolatok velem" ablakban található mail címen.



Burgonyás kenyér:

15 dkg sós vízben főtt, kockázott burgonya

1 tojás (ha megoldható, akkor vegyük ki a hűtőből 1/2-1 órával előbb)

3 dl langyos víz

3 dkg puha vaj

2-2 dkg só és cukor


10 dkg rétesliszt (BFF55)

20 dkg sima liszt (BL55)

30 dkg kenyér liszt (BL80)

11 gr szárított vagy kb.: 3,75 dkg friss élesztő

A kihült burgonyát törjük össze jó alaposan, és keverjük bele a tojást. Figyeljünk arra hogy minden összetevő legyen szobahőmérsékletű. A kenyérsütőgép üstjébe (ha nem azzal csináljuk, akkor készíthető dagasztógéppel is vagy kézzel) tegyük a puha vajat, a sót, a cukrot és öntsük fel a vízzel. Ebbe mehet bele a tojásos-burgonyás keverék. Rá az összekevert és átszitált liszt, a legtetejére pedig az élesztő.

Dagasztás (kenyérsütőgépen tészta fokozat, ~1 ó 50 p, ebben van kelesztés is), majd kelesztés. Ha megkelt, dagasszuk, gyúrjuk át újra, és formázzuk meg. Tegyük a formába, vagy a sütőlapra, és kelesszük meg ismét a duplájára.

Sütés előtt, hideg vizes kézzel simogassuk meg, és úgy tegyük a sütőbe. Légkeverésen, alsó-felső sütés, 175-180 C-on, kb. 35-40 perc. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor vegyük visszább a hőfokot, és tegyük csak alsó sütésre. Vigyázat hamar megég a teteje!  

Amikor megsült, akkor is kenjük át hideg vizes kézzel, így lesz egy kis héja.


Az erededti recept Margittól származik, köszönöm! 




Paraszt kenyér:

1 ek olaj

2-2 dkg só és cukor

38 dkg langyos víz


1 ek 10%-os ételecet

10 dkg rétesliszt

20 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt

18 dkg kenyérliszt

15 dkg sima liszt

11 gr szárított élesztő (vagy ennek megfelelő friss élesztő)

Elkészítem a tésztát, megkelesztem, majd formázom. Ezt nem tettem formába, csak simán a sütőlapra, és azon is kelesztem, kb. 45-50 percet. Megkenem hideg vizes kézzel, mehet a sütőbe, légkeverés, alsó-felső sütés, 180 c-on, 30-35 perc. Ha megsült, rácsra teszem és ezt is megkenem hideg vizes kézzel.

Ez egy tömörebb állagú kenyér egy kicsit kesernyés ízzel, viszont tovább eltartható, és nem szárad meg gyorsan.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Aha, köszi, megtaláltam. :o)
SEta

Névtelen írta...

vajon zsiros tejport hol lehet beszerezni? előre is köszönet a válaszért
alt

Max írta...

Szia Alt!

Ha rákattintasz a tejpor szóra, az mindjárt egy alternatíva, de nem kell a vaterán, lehet privátban is, ez is én vagyok. A másik, nagyobb bevásárló helyen kapható, túrista tejporként fut, és arra szokott lenni ahol a completta van.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin