2008. október 4., szombat

Tortát kaptam, virtuálisat

Kaptam tortát!!

Igaz virtuálisat, de mákosat és citromosat. Köszönöm a lelkes olvasómnak, Bubutának a blogszülinapi köszöntést, és a torta receptet. Tudom nem azért küldte, hogy ide kerüljön, de a recept annyira jó, és könnyű, gondoltam mindenképpen meg kell osztanom a kedves Olvasókkal.

Tehát  citromos máktorta ála Bubuta, és a hivatalos verzió is. 



Máktorta citromkrémmel

 

máktorta:

6 tojás

20 dkg darált mák

5 dkg liszt

3 dkg étkezési keményítő

csipet só

2 cl rum

20 dkg porcukor

15 dkg vaj (10 dkg- az én verziómnál)

fél citrom reszelt héja

őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg

a liszt és étkezési keményítő egy részét lehet darált mandulával helyettesíteni

és én szoktam néha tenni bele rumban felfőzött mazsolát is, nagyon jót tesz neki

Bubuta: tojás sárgáját,15 dkg cukorral, a fűszerekkel, és néhány kanál hideg víz-fehéredésig keverni. Majd bele az olvasztott vajat, a lisztes-keményítős mákot, és végül a néhány kanál vízzel és 5 dkg cukorral keményre vert tojás fehérjét beleforgatni.

Csak az alján vajazott, és csak az alján kör alakú sütőpapírral bélelt tortaformába teszem, és kb. 170-200 C-on megsütöm.

Hagyományosan így szokták: vajat a cukor 1/3-ával habosra keverni, hozzáadni a citromhéjat, rumot, sót. Majd egyenként, nagyon alaposan elkeverve a tojás sárgákat.

Maradék cukorral kemény habbá verni a tojások fehérjét. Illetve a mákot, keményítőt és lisztet összekeverni.

Tojáshab 1/3-át a sárgája krémhez keverni, majd ráhalmozni a maradék habot és a mákos-lisztes keveréket és óvatos mozdulatokkal összekeverni.

190 C-on 45-50 percig sütni. Illetve tűpróbáig.

            




citromkrém:

 

1,5 dl frissen facsart citromlé

2,5 dl víz

15-20-25 dkg cukor

3 dkg vaj

4 dkg étkezési keményítő

2 tojás sárgája

 

citromlét, vizet, vajat, és a cukrot felfőzni, kevés hideg vízzel étkezési keményítőt simára keverni. A léhez adni és habverővel csomómentesre keverni, sűrüsödésig, majd a két tojássárgához tenni kevés forró krémet, elkeverni és ezt a keveréket a citromkrémhez tenni, de már nem szabad tovább főzni, nehogy a tojás összerántsa. a tojás nyers mivoltától meg nem kell félni, mert még elég forró a krém ahhoz hogy hőkezelődjön.

Porcukorral szoktam meghinteni és frissen forgácsolt vékony citromhéj csíkokkal megszórni. De lehetne porcukorból és kevés citromléből kevert citrommázzal is bevonni.

 

max kommentje: nem akarok elfogultnak tűnni, de a Bubuta verziója jobban tetszik, nagyon köszönöm:-))

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyon szépen köszönöm drága Max, nagyon jólesett a figyelmességed, és mégegyszer nagyon boldog blogszülinapot kívánok :)
bubuta

Unknown írta...

Sziasztok, szeretném megsütni de nem értem, hogy mikor tegyem bele a kremet?? sussem meg a tortat vagjam kette es kremezzem? vagy azzal egyutt sul? :(

Max írta...

Farkas!
Süsd meg, hagyd kihűlni, és akkor bele a krémet.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin