2009. december 12., szombat

Karácsonyi parfé torta 1934-ből

Karácsonyi parfé torta 1934-ből

A recept Magyar Elektől, az Ínyesmestertől származik.
Mindenféle kötőanyag és habosító adalék nélküli parfé torta. Egyszerű ízek, és máig hibátlan párosítás.




Az eredeti recept:

25 dkg reszelt csokoládét és 40 dkg porcukrot néhány kanál tejszínnel felforralunk és felolvasztunk. Miután az egészen kihűlt, belekeverjük 7,5 dl kemény habbá vert, egészen friss tejszínbe. A megfagyott parféba üreget vájunk, ezt megtöltjük cukrozott tejszínhabbal, amibe apróra vagdalt, cukrozott gyümölcs szeleteket vegyítünk. A megtöltött üreget beborítjuk parféval, a formát gondosan lezárjuk, 2-3 óra hosszat újra a hidegre tesszük.






Az újragondolt és átalakított recept, 2009-ből, by Max (20 cm-es tálhoz):

Csokis rész:

5 dkg keserű kakaóport (min 18% kakaóvaj tartalom), egy csipet citromos sóval és 1,5 dl vízzel összefőzzük, majd a tűzről levéve adjunk hozzá 5 dkg porcukrot, (ez lehetőleg gyári legyen, mert az keményítővel kezelt, az egy kicsit köti a csoki krémet), és hagyjuk kihűlni.




Verjünk kemény habbá 45-50 dkg habtejszínt, ha akarjuk, adjunk hozzá egy adag habfixálót, és ebbe keverjük bele a csokoládét.




Kanalazzuk a habot a tálba, majd nyomjunk a közepébe egy kisebb, lehetőleg vastag üvegtálkát, és alaposan fagyasszuk ki. Én egy egész éjszakát hagytam pihenni.





Tejszínes rész:

Kockázzunk apróra 10 dkg gyümölcsös zselé cukrot, amiről előtte dörzsöljük le a felesleges cukrot. Miután felvágtuk, tegyük be a hűtőbe, akkor egy kicsit megkeményedik, így nem fog összetapadni.




Verjünk kemény habbá 80 dkg habtejszínt, adjunk hozzá egy tk. Vanília kivonatot (vagy 1-2 tk. Vaníliás cukrot), és 10-12 dkg porcukrot. Tetszés szerint ezt is megköthetjük 2 tasak habfixálóval, és óvatosan keverjük bele a zselé kockákat.




Vegyük elő a csokis részt a hűtőből, óvatosan vegyük ki sablonnak használt üvegtálkát, és töltsük fel a tálat a vaníliás habbal. Simítsuk el az alját, és tegyük vissza kifagyasztani.




Tálalás előtt vegyük ki a fagyasztóból legalább ½-1 órával előbb.




A zselécukrot kiválthatjuk aszalt gyümölcsökkel, befőttel, de ez utóbbit alaposan csepegtessük le.

Jó étvágyat hozzá!

10 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hibátlan!

Megyek, verem az ablakot :-) Hátha beengedtek :-)

Fantasztikus! Mit számít egy bő emberöltő... S a recept most is él.

judit magos írta...

Ez tokeletes, ilyenkor nem szabad szamolni a kaloriakat!!!!!

trinity írta...

Szép ez a parfé!
Tükörkérdés ahogy kérted, ment:)

szepyke írta...

Ez de jó!
És karácsonykor fagyit enni! Yes!:)))

Berry írta...

Csak tátom a szám! Ez szuper és biztosan nagyon finom!

Pixie Pie írta...

De klassz! Végre egy ilyen formatortás recept! És nagyon szép is lett ráadásul. Köszi, hogy megosztottad a nagyvilággal! :)

Max írta...

Pixie: nagyon szívesen. Találsz még nálam tortákat, nézz körül, és nemsokára jönnek a Zila tortaformás recepetek is.

Pixie Pie írta...

De klassz! Akkor be is jelentkezem hozzád rendszeres olvasónak. :) Eddig nem tudtam mi ez a Zila, de most hála neked, gyorsan utánanéztem, nagyon jópofa. Én legtöbbször fondantbevonatos tortákat csinálok, de most kaptam ajándékba egy parfétortához használható formát amiben piskótát is lehet sütni, így a Te recepteddel nem kell majd tálakkal ügyetlenkednem. :)

Leácska írta...

Én ezt a parfé tortát úgy készítettem el a Férjemnek, hogy a vaniliás részbe tortadarát tettem. Ez olyan sztracsatellás jelleget adott neki. még a mélyhűtöben van, de alíg várom, h kiborítsam és szépen feldiszitsem tejszinhabbal és ribizlivel...
Lea

Max írta...

Leácska! Szuper, majd azt is írd meg, hogy ízlett!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin