2009. december 26., szombat

Omlós tésztakosárka, főzött csokoládékrémmel töltve

Csoki krémes kosárkák:

Omlós linzer kosárka, rumos, főzött csoki krémmel. A tészta finom ropogós, benne a kicsit folyós csoki krém. Készítsünk egy pohárka forró csokit, tegyünk egy tányérra pár kosárkát és a kedvenc könyvünket, és irány a fotel.




Hozzávalók, 44-46 db, kb. 8 cm-es kosárkaformához:

Tészta:

- 25 dkg hideg vaj
- 12,5 dkg porcukor (lehet ízesített, pl. narancsos)
- 37,5 dkg sima liszt
- 1 egész tojás + 1 fehérje
- 1 csipet (citromos) só

Főzött csoki krém:

- 4 egész tojás
- 4 ek liszt
- 40 dkg porcukor
- 4 dl + 4-6 ek hideg tej
- 1 tk vanília kivonat, vagy egy egész vanília rúd, vagy 1 cs vaníliás cukor
- 6 ek keserű kakaópor
- 1-2 tk (sütő) rum
- 20 dkg vaj/margarin

A sütéshez:

- kosárkaformák
- olaj a kikenéséhez
- alufólia vagy sütőpapír
- bab vagy borsó a vakon sütéshez

Először a tésztát készítjük el. Késes robotgépben a hideg vajat a liszttel és a porcukorral morzsásra daráljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a plusz fehérjét. Összedolgozzuk, és ha kell még adunk hozzá 1-2 ek hideg vizet. A kész tésztát egy frissen tartó dobozba tesszük, és hideg helyen hagyjuk pihenni legalább egy órát.





Ez idő alatt elkészíthetjük a csoki krémet.
Az egész tojást elkeverjük a liszttel, a porcukorral és 4-6 evőkanál hideg tejjel. Hozzákeverjük a kakaóport, felöntjük a vaníliával felfőzött 4 dl tejjel és a rummal, majd állandóan keverve, kis lángon vagy gőz fölött, sűrűre főzzük. A tűzről levéve és tovább keverve belemorzsolunk a vajat vagy margarint, és kihűlésig keverjük. Addigra kemény, sűrű krém lesz.




Vegyük elő a tésztát, vágjuk ketté, az egyik felet tegyük vissza a hidegre. A másik darabot igazgassuk szögletesre, és nyújtsuk ki kb. 2 mm vastagra. Egy akkora szaggatóval vagy pohárral, mint a kosárka, készítsünk 22-23 tészta korongot. A kosárka formákat olajozzuk ki, és a korongokat szépen nyomkodjuk bele a fém formába. Tépjünk fólia lapkákat és tegyük a tészta belsejébe. Töltsük fel babbal a pereméig, rakjuk a formákat egy sütőlapra, és előmelegített sütőben, 200 C-on, 15-18 perc alatt süssük szép pirosra. Ugyanígy készítsük el a másik darab tésztát is.
Vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a babot és a fóliát, vegyük ki formából a tésztát, és hagyjuk rácson kihűlni.




A kihűlt krémet egy habzsákkal nyomjuk a kosárkába, és hagyjuk pihenni egy kicsit.


Tetszés szerint díszíthetjük, de így magában is megállja a helyét.




Jó étvágyat hozzá!

Max

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nyami! Már fel is tettem a lábamat kényelembe!

Kicsit folyós csoki... Jesszus...

Edit (Esc) írta...

Jesszus, es en mar duplan latok!

Max írta...

Viki: a takarót ne feledd!

Esc: így jár az aki nem bírja, bár ez egy borász párjaként egy kicsit ciki:-)

Garffyka írta...

Sír a szívem, fél évig nem állok mérlegre, de ebből egyszerűen muszáj (lenne) ennem! :D ajjj, érzem, ahogy roppan a tészta, hogy utat engedjen a csokinak ...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin