2015. október 21., szerda

Rakott édesburgonya

Rakott (édes) burgonya, kicsit kibővített kiadásban. Nincs a zöldség előfőzve, a tejfölben párolódik meg. Tálalhatjuk körteként, vagy egy kis salátával, remek főétel is lehet.

Elkészítési idő: 45-50 perc

6-7 db. ~10 cm-s kerámiaformához


3-4 darab édesburgonya (batáta)
1 db krinolin
3 tojás
15 dkg joghurt
15 dkg tejföl
1-2 teáskanálnyi vega ételízesítő
só, bors, és kevés olaj a formák kikenéséhez




1. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra, a kerámiaformákat vékonyan kenjük ki olajjal. Az édesburgonyát hámozzuk meg, és vágjuk vékony karikákra.
2. A krinolint is karikázzuk fel, és felváltva rétegezzük bele a formákba, a tetején édesburgonyával zárjuk le. Keverjük a tojásokat a joghurttal, a tejföllel és az ételízesítővel.
3. Csorgassuk bele a tojásos keveréket a formákba. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 20-25 percet, majd hagyjuk a formában kihűlni, langyosra.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. október 12., hétfő

Angol hagymaleves



Borongós a kinti időjárás, egy igazi, tartalmas leves ilyenkor elengedhetetlen. Több féle hagyma és egy testes barna sör házassága ez. Erősítik egymás előnyeit, hibáikat viszont diszkréten elrejtik. A beforralt barna sör izgalmasan édes lesz a hagymával. Én most egy helyi (vonyarcvashegyi) Blonder barna sört választottam. Nagyon jó íze van, tiszta és frissen meg lehet vásárolni. Jól illik hozzá a ropogósra sütött sajtos pirítós.

Elkészítési idő: 65-70 perc (2 főre)





2 nagy fej vöröshagyma
2 fej fehér hagyma
2-3 szál újhagyma vagy egy kisebb póré
5 dl (Blonder) barna sör
1-2 evőkanál olívaolaj
só és bors
8 szelet szendvics kenyér
10 dkg reszelt, félkemény sajt






1. A hagymákat megtisztítjuk és nagyobb kockákra vágjuk. Melegítsük meg az olajat, és adjuk hozzá a hagymákat.
2. Sózzuk és borsozzuk, majd a legkisebb lángon, lefedve, időnként megkeverve, pároljuk 30-35 percet. Figyeljünk, hogy a hagyma ne égjen meg.
3. Öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, és fedő nélkül, főzzük tovább 20-25 percet.
4. A kenyereket vágjuk háromszögekre, fedjük be a reszelt sajttal, és a sütőben pirítsuk rá.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. szeptember 28., hétfő

Harcsakrém, friss krémsajttal (kence)

Volt egy rendezvényünk, ahol a Gyenesi Rádi borház egy nagyon finom olaszrizlingje mellé kellett előételt készíteni. Halas ízelítőt készítettem, és az egyik kence ez a harcsás recept szerint készül. Sóoldatban főzést választottam, és utána már csak a metélőhagyma ízesítette a krémet. Ha előhűtött a hal, akkor legalább két órával előbb vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni. Ha sima sóoldatban főzzük, utána mindenképpen ízesítsük sómentes fűszerrel. 
Friss krémsajt: túrószerű állagú kis rögökből álló krém.


Elkészítési idő: 15-20 perc + a pihentetés


0,5 kg Szarvasfish afrikai harcsafilé
1 liter hideg víz
40 g Maxgastro hagymás fűszer só (vagy 30 g tengeri só)
10-15 dkg friss krémsajt

kisebb csokor metélőhagyma apróra vágva


1. A halfilét öblítsük le. A vízbe keverjük el a fűszeres sót, kis lángon forraljuk fel.
2. Tegyük bele a halszeleteket a forrásban lévő vízbe, addig várjunk, míg újra felforr, és zárjuk el az energiát. Hagyjuk a főzővízben kihűlni.
3. Csepegtessük le a kihűlt halat, és törjük össze villával. Keverjük hozzá a friss sajtkrémet, a metélőhagymát, és ha szükséges, akkor fűszerezzük. Tegyük tálkába, fedjük le háztartási fóliával, és hideg helyen legalább 2-3 órát érleljük. Tálaláskor adjunk hozzá puha, fehér kenyeret, és pár csepp, frissen facsart citromlevet.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a friss halat Szarvasfish biztosította, köszönjük!


2015. szeptember 18., péntek

Sült körte krémleves, édes pirítóssal

Csodás körtéket kaptam, jó kemény hússal, ízletest. Elrakni kevéske, de főzéshez pont elég. Elsőként mártásban gondolkoztam, de aztán inkább leves lett belőle. Jót tesz a körtének (is) a karamellizálás, a pirítás, és a vajtól kellemesen selymes lesz a levesünk. Ha édes körtét kapunk, a cukor mennyiségét csökkentsük, vagy akár el is hagyhatjuk.


Elkészítési idő: 35-40 perc + a pihentetés


4-5 db kemény húsú körte
5 dkg vaj
2-3 evőkanál cukor
4 dkg étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
5-6 szelet kalács
1-2 teáskanálnyi citromlé

kevés vaj a pirított kalácshoz


1. A körtéket meghámozzuk és vágjuk apró kockákra. Olvasszuk meg a vajat és közepes hőfokon pirítsuk le a körtét.
2. Hintsük meg a cukorral, és gyakran, óvatosan átkeverve, süssük a gyümölcsöt 5-6 percet.
3. Keverjük ki a keményítőt/pudingport 3 dl vízzel. Öntsük fel a körtét 7-8 dl hideg vízzel, keverjük bele a pudingos vizet is.
4. Kevergetve, kis lángon főzzük össze a levest, adjuk hozzá a citromlét, és kóstoljuk meg, ha kell, kevés cukorral korrigáljuk. Főzzük pár percet és utána hagyjuk kihűlni.
5. A kalácsokat kenjük meg mindkét oldalán vajjal, és pirítsuk meg. Tálaláskor adjuk a leves mellé.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. szeptember 13., vasárnap

Sült, húsos spagetti fészkek

Biztosan többen jártatok már úgy, hogy a tésztás tasak szétszakadt a forró víz felett, és az egész adag, zutty bele a sós vízbe. Pedig nekem csak a fele kellett volna. Igaz, így megfőtt az ebédhez szükséges tészta, de maradt is. Nos, ez az alkalom szülte ezt az ételt. Azóta már előre megfontolt szándékkal is, de itt megmentette a tésztát, és megoldotta a másnapi ebédet is.

Elkészítési idő: 55-60 perc

6 db, 10 cm-s kerámia edénykéhez


30-35 dkg Gusztahús darált sertéshús
20-25 dkg spagetti
6 db kisebb tojás
4-5 evőkanálnyi mirelit zöldségkeverék (mexikói, francia)
2 evőkanálnyi olaj
2 evőkanálnyi csemege paprikakrém

só és bors



1. Kenjünk ki 6 db porcelán vagy fém kis tálkát vékonyan olajjal. A maradék olajat melegítsük fel, és pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát.
2. Adjuk hozzá a zöldség keveréket, sózzuk és borsozzuk, és pároljuk pár percet.
3. Keverjük bele a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Főzzük ki a tésztát, forrásban lévő sós vízben a tasakon szereplő, utasítás szerint. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
4. Keverjük össze a paprikakrémmel a zöldséges húst. Szűrjük le a kifőtt tésztát és keverjük össze a hússal.
5. Kanalazzuk a kikent formákba a tésztát. Tegyük a forró sütőbe, és süssük, 15-20percet. Vegyük ki, tegyünk minden tészta tetejére egy felütött tojást, és tegyük vissza még 6-8 percre, míg a tojás is megsül. Hagyjuk a formában pár percet hűlni, és utána egy villa segítségével emeljük ki a tésztát.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. szeptember 9., szerda

Vagdalttal töltött mini cipó

Maradt a hűtőben egy kis házi húskenyér (hasonló, csak most sertés dagadóból), amit már senki sem akart elfogyasztani. Kicsit sokat sikerült csinálni, így érthető. Kicsit átalakítva, új formát nyert, és persze nem kell mondanom, így hamar elfogyott. Vacsorára gondoltam, de a programváltozások miatt, másnap ebéd lett belőle. Meg kell állapítani, jót tett neki az egy éjszaka pihenés. Megsütöttem, de csak addig, míg a sajt következett volna. Kihűtöttem, hidegre tettem, majd másnap a sütőben rásütöttem a sajtot, így át is melegedett.


Elkészítési idő: 45-50 perc, ebből munka 8-10 perc


40 dkg házi húskenyér vagy vagdalt hús (konzerv)
4 db óriás császárzsemle
10 dkg reszelt, félkemény sajt
10 dkg krémsajt
1 tojás
1 teáskanálnyi édes paprikakrém




1. A zsemlék tetejét vágjuk le, és egy kiskanállal vájjuk ki a belsejét. A kikapart tésztát szárítsuk meg, és tegyük el, tökéletes sütőben sütött húsok panírozásához. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
2. A tojást keverjük egy villával habosra, majd adjuk hozzá a krémsajtot. A vagdaltat vágjuk darabokra, majd a paprikakrémmel és a tojásos masszával dolgozzuk össze.
3. Töltsük meg a zsemléket a húsos keverékkel. Tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és süssük a forró sütőben 20-25 percet.
4. Vegyük ki, és fedjük be a tetejét a reszelt sajttal, tegyük mellé a kalapokat és süssük még 5-6 percet, míg a sajt megpirul. Vegyük ki, és hagyjuk pár percet pihenni. Óvatosan, a közepe nagyon forró!

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. augusztus 29., szombat

Harcsa halkrém-leves, sült paradicsommal

Krémes, tartalmas leves, ízletes halból, hozzá a (házi) sült paradicsom édeskés íze. Ismét egy igazán egyszerű alternatíva a friss halfogyasztására. Azt gondolom, érdemes kilépni a halászlé, rántott hal és halpaprikás aranyháromszögből. Szerencsére, egyre több helyen elérhetőek a friss halfilék és ebből könnyedén készíthetünk remek fogásokat. Készíthetjük pontyfiléből, balinból vagy éppen nagyobb keszegből is.


Elkészítési idő: 45-50 perc


50 dkg Szarvasfish afrikai harcsafilé
2 kisebb sárgarépa
1 kis fej hagyma
3 evőkanál étolaj
1-2 evőkanál rizsliszt
2-3 teáskanálnyi hal fűszerkeverék
8-10 db koktél paradicsom

só és bors


1. Két evőkanál olajon fonnyasszuk meg üvegesre a kockákra vágott hagymát. Adjuk hozzá a kockákra vágott répát és pár percig pirítsuk együtt.
2. Öntsük fel 1 liter hideg vízzel, sózzuk és borsozzuk, fedő alatt kis lángon főzzük 8-10 percet. A halat öblítsük le, töröljük szárazra, és dörzsöljük be a fűszerkeverékkel.
3. Vágjuk kockákra a halhúst. Hintsük meg a levest a rizsliszttel, forraljuk be, közepes lángon.
4. Tegyük bele a halhúst 3-4 részletben, úgy hogy mindig várjuk meg, hogy újra felforrjon.
5. A félbevágott koktélparadicsomokat, a maradék olajon, süssük 5-6 percet, közben fordítsuk meg. Tálaláskor tegyük a leves tetejére, és csorgassunk rá az olajból is, amiben sült.


Jó étvágyat hozzá!
Max

A recepthez a friss halat Szarvasfish biztosította, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


2015. augusztus 10., hétfő

Töltött csillagtök és a töksaláta

Töltött csillagtök és a töksaláta

Elkészítési idő: 50-55 perc, ebből munka 10-15 perc


4 kisebb csillagtök (patisszon)
35-40 dkg füstölt kolbász
25-30 dkg krémsajt
15-20 dkg reszelt félkemény sajt
2-3 felvert tojás
1-2 evőkanál Maxgastro pörkölt fűszerkeverék (apróra őrölve)




1. A tökök tetejét levágjuk (a tetejét ne dobjuk el, hámozzuk meg, felkockázva, fűszeres vízben főzzük meg, és készítsünk belőle salátát), magjait kaparjuk ki egy kanállal, sóval meghintjük.
2. Keverjük ki a krémsajtot a tojásokkal, és a fűszerrel. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott kolbászt. Töltsük be a tökökbe, tegyük sütőpapírral bélelt lemezre, előmelegített sütőben, 165-170 fokon süssük 20-25 percet.
3. Vegyük ki a tököket, a reszelt sajtot halmozzuk a tetejére, és tegyük vissza még 10-15 percre.



Töksaláta

Elkészítési idő: 20-25 perc + a pihentetés, ebből munka 5-10 perc

A tökök teteje, hámozva kockákra vágva
1-2 evőkanál Maxgastro leves zöldség keverék, apróra darálva
1-2 teáskanálnyi Maxgastro hagymás fűszer só

1. Forraljunk fel 1-1,2 liter vizet, a fűszerekkel és a hagymás sóval. Tegyük bele a tök kockákat, és lefedve 10-12 perc alatt főzzük puhára.
2. Szűrjük le, és melegen keverjük bele a mártásba, hagyjuk kihűlni, és tálalás előtt pihentessük 2-3 órát, hideg helyen.

Mártások:

Paprikás:

2 dl tejföl
1 dl joghurt
2-3 evőkanál édes paprikakrém
1-2 teáskanál Maxgastro pörkölt fűszerkeverék (apróra darálva)

Mustáros:

2 dl tejföl
2-3 teáskanál Maxgastro narancsos-magos mustárkrém
2-3 teáskanál Maxgastro leves zöldség fűszerkeverék, apróra darálva

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez az alapanyagot a Tulipán - Helyi Termék és Magyar Áruk Boltja  biztosította, köszönjük!
A recept, a fotó és a videó a Monitor Magazin segítségével jött létre.


2015. július 29., szerda

Citromos sajttorta

Nagyon népszerűek azok a sütemények, mikor nincs külön tésztaalap, hanem a töltelék adja meg a testét. Meleg időben, szinte üdítően friss tud lenni egy citromos sajttorta. Egyszerűen csak keverjük össze, öntsük formába és süthetjük is.

Elkészítési idő: 40-45 perc + a pihentetés



40 dkg krémsajt
2 közepes tojás
2 dl habtejszín
15 dkg cukor
1 citrom

3 dkg süteményliszt



1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyünk egy 20 cm-s kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt, az oldalát kenjük ki vékonyan olajjal.
2. Keverjük habosra a tojást a cukorral, és a tejszínnel. Reszeljük bele a citrom héját.
3. Keverjük hozzá a krémsajtot és a lisztet, majd facsarjuk bele a citrom levét is. Dolgozzuk össze, és öntsük bele a masszát a formába.
4. Süssük 30-35 percet, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. július 19., vasárnap

Töltött, sült paprika

Töltött paprika, kicsit megint másképpen. Sütőben sütve, tojással és marhahússal. A húst ízesíthetjük fűszerkeverékkel, zöldfűszerrel, de érdemes kipróbálni így is, milyen íze van ha nincs túlkomplikálva.

Elkészítési idő: 60-65 perc




5 darab kaliforniai paprika
40 dkg darált GusztaHús marhahús
1 kisebb fej fehérhagyma
8 db kisebb tojás
1 evőkanál olaj
1 evőkanál csemege paprikakrém
só és bors




1. A hagymát kisebb kockára vágjuk, az olajat felhevítjük, és üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a marhahúst és fehéredésig pirítjuk.
2. Egy paprikát kicsumázunk, és kisebb kockákra vágjuk.  A paprikakrémmel a húshoz adjuk, és pár percig pároljuk. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
3. A maradék paprikát félbevágjuk, a magházát kiemeljük, úgy, hogy a paprika csutkáját meghagyjuk. Egy sütőedényt kibéleljük sütőpapírral.
4. Töltsük meg a paprikákat a raguval, a közepébe nyomjuk bele a kanál hátát, egy mélyedést képezve, ebbe kerül bele a tojás majd. Tegyük a sütőbe és süssük 20-25 percet.
5. Vegyük ki és minden mélyedésbe töltsünk egy-egy tojást. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 8-10 percet. 

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin