2007. november 23., péntek

Almás puffancs és a Tigris kalács

Folytatódik a kalács dizájn, és el is készült az új mű, a

Tigris csíkos kalács.

Sikerült ki számolnom azt az idő pontot, amikor a kenyérsütő gépbe bele kell rakni úgy, hogy ne dolgozza bele teljesen. Ez az időpont a dagasztás vége előtt 1-1,5 perc. ( Hausmaister HM1200-as gépnél a sípolás után 3.-ik és a 4.-ik perc között)

Hozzávalók: 1 adag kalács alaptészta, 2-3 ek keserű kakaó por.

Amikor eléri az aktuális időt, akkor szórom bele a kakaót, eldolgozza a gép, de amikor végzett a kelesztéssel, egy kicsit még át kell gyúrni.




Tipp&trükk: lehet tenni egy kis kardamómot a kakaóba, az még jobban kiemeli az ízét.
Lehet ugyanígy készíteni fahéjas cukorral is.

Kaptunk a Sógoroméktól almát, sokat, így elő kellett venni a régi almás recepteket. Ilyen az Almás kelt puffancs:( 12 db, a muffinsütőben készíthető )


Hozzávalók: 2 dl tej, 6 dkg margarin, 2 tojás, 1 kiskanál almás sütemény fűszer keverék, 2 ek cukor ( vagy méz ), 1 tk só, 50 dkg liszt, 2,5 kismérő szárított élesztő és 30 dkg durvára reszelt alma.



Bekészítjük a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe, csak annyit modosítunk hogy a reszelt almát a lisztbe beleforgetjuk és úgy öntjük fel. Tészta programon indítjuk.



Lágy, gyenge tésztát kapunk, lisztezett nyújtó lapon átgyúrjuk, majd elosztjuk 12 felé, és darabonként megformázva tesszük a formába.
Tipp&trükk: ha teflonos formát használunk, ha papír kapszlit, mindegyiket kenjük ki olvasztott vajjal vékonyan.
Ha valaki erőteljesebben szereti az alma ízét, az növelheti + 5 dkg-al az alma mennyiségét és az összes mennyiség felét kiskockára vágva, így jobban érvényesül a tésztában.
Készíthető körtével is, csak kemény gyümölcsöt keressünk hozzá. Készítik az olaszok banánnal is, csak ott nagyon vigyázni kell, mert a gép könnyen összetöri, ezért késöbb kell beletenni.


25 perc kelesztés 50 c-on gőzben, utána sütés 200 c-on 25 perc. Rácsra szedve kihűtjük. igény szerint díszíthető a teteje.
Izgalmas péksütemény, nagyon jól variálható, ideális az ünnepekkor amikor nem sok idő jut az evésre.
Isteni reggeli felszelve, vajazva és az almás-narancsos lekvárral.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

Névtelen írta...

Pannicica: örülök, hogy kipróbáltad a lekvárt, annak meg még jobban, hogy átment a meón :)) Az almás puffancs lenyűgöző, azt hiszem, heti listára kerül :)
Csíkos kalácsot már én is szerettem volna sütni, de egyszínű homogén kakaós lett :( Nagy duzzogva megettük úgy :D

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin