2007. december 12., szerda

Kalács és kenyér verziók

Kalács és kenyér verziók, kis változtatás, nagy siker, és nem utolsó sorban egy kicsit előre lehet dolgozni, hiszen ezek a dolgok jól el állnak ( már ha megérik azt a "kort" ).

Kakaós-diós fonott kalács:

Készítési módja, hogy az alap tésztát kenyérsütő gépben 2x re készítem el. Az első kalács tészta:
10 dkg cukor, 6 dkg vaj, 1 ek olaj, 2 tojás sárgája, 270 ml tej, 1 kk só, 650 gr liszt, 2,5 kismérö szárított élesztő, és 3 ek keserű kakaó por,

Ezt felkészítem, és elindítom, majd amikor végez a dagasztással ( ez kb. 1 óra ) akkor megállítom, kiveszem egy fedeles kelesztő tálba, és meleg helyre teszem. Ez a kakós tészta, jöhet a diós:
10 dkg cukor, 6 dkg vaj, 1 ek olaj, 2 tojás sárgája, 270 ml tej, 1 kk só, 650 gr liszt, 2,5 kismérö szárított élesztő, 6-7 dkg darált cukrozott dió vagy dejó.
Ezt is felkészítem és elindítom.




Amire végez a gép, addigra megkel a kakaós tészta is. Kinyújtom mindkettőt, körűlbelül egy formára, majd egymásre terítem őket és feltekerem. Hosszában elvágom és így kapok két csíkot, amit összefonok. ( lásd a designes kalácsnál ).

Tipp&trükk:
mindenképpen magasfalú, hosszúkás formába kelesszük és süssük, mert hajlamos elterülni, kinyúlni, és jól fonjuk össze, mert ha a közepén levegő marad, aakor nem sül meg a belseje.



45 perc kelesztés és sütés 200 c-on kb. 45-50 perc ( számoljuk bele hogy nagy a tészta, de természetesen készíthető kis adag tésztával is. )
Vajjal, és a narancsos-almás lekvárral isteni.


Rozsos kenyér:
kenyér alaprecept ( behelyezési sorrendben ):
2 ek olaj, 2 dkg só, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj ( nem margarin hanem márkázott teavaj ), 370 ml langyos víz, 450 gr sima fehér liszt ( nosztalgia liszt BL55 ) 60 gr rétesliszt ( alba liszt BFF55 ), 150 gr teljes kiőrlésű rozsliszt ( mind a három liszt szobahőmérsékletű, és a behelyezés előtt szitálva, kivéve a rozs, azt mindjárt az edénybe mérem, így megmaradnak a rostok ), 2,5 kis mérő kanál szárított élesztő ( haas, kb. 7,5 gr )



Eredmény egy kellemes rozskenyér, nem keserű, és az elvetemült "egészség ellenségek" is bátran fogyaszthatják.








1 megjegyzés:

libra írta...

Helló Max!

Úgy látom, hogy nyert a Szigetházi!

Gratulálok!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin