2008. április 22., kedd

Menza retró: a grízes(darás) tészta

Vannak ételek amikre jó kedvel emlékszem a menzás időszakból, és vannak amire gondolni sem merek. A grízes tészta az első kategória oszlopos tagja, bár ettem már olyan helyen is ahol ezt is el bírták rontani.
Pedig annyira egyszerű....


Egészséges étkezés ide vagy oda, ehhez kell a tálaláskor, egy-két kanálka cukor, a lekvár mellé, illetve főlé.

Grízes tészta:
500 dkg szélesmetélt,
15 dkg búzadara
3 ek olíva olaj

tálaláshoz: a Mama barack lekvárja (köszi Anya) és kristálycukor




A tészta főzéshez forralok vizet, ha forr akkor teszek bele sót. Az olajon megpirítom a darát világosbarnára, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Alacsony lángom, addig főzöm kevergetve, míg a vizet felissza, ez pár perc csak, majd elzárom az energiát. Közben a lobogó sós vízben kifőzöm a tésztát.
Alaposan lecsepegtetem a tésztát, és belekeverem a darába. Jól átforgatom és már tálalom is.
Jó étvágyat és nosztalgiázást hozzá:-)

3 megjegyzés:

"saját levében" írta...

A nagyapámnak péküzeme volt anno és ő megvetően azt mondta a grízes tésztára, hogy "lisztre liszt?!" De én szerettem, a tésztát és a nagypapit is. A tésztát azért, mert a menzán adták és mindig finom volt.

Max írta...

Ez jóóó: lisztre liszt:-))
Nem semmi lehetett a kedves Papa:-)

Névtelen írta...

Még finomabb,ha a darát kissé megsózzuk,mikor felöntjük a vízzel.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin