2008. április 23., szerda

Padlizsánkrém és ajvar

A család két kedvenc (grill)krémje, amit akkor is kell csinálni ha nem grillezünk, hiszen kenyérre is kenhető, mártogatható...stb.
Egyszerre készítem a kettőt, mindegyikbe kell padlizsán, és ha már egyszer koszolok, akkor meg mindegy.
Nem csinálok nagy mennyiséget, inkább csak arra törekszem hogy kihasználjam a tepsi adottságait.
Tudom hogy nem igazán autentikusak a receptek, de inkább azt fejlesztettem ki, ami a legjobban izlik a családnak. Hiszen egy magyarországon kapható spanyol/portugál (melegházi)paprika sosem adja azt az ízt, amit a balkánon, a sós szélben termelt zöldségek adnak.
Ezért ez a verzió az állandó fellépő nálunk, és mivel nincs grammra kidolgozott receptúrája, így sosem egyforma.
Előre is elnézést kérek azoktól, akik (velem együtt) imádják azokat a recepteket, hogy amennyit felvesz vagy izlés szerint, de ezt most nem tudom másképp leírni.





Hozzávalók (egyben minden, a recept leírásnál feltüntetem, hogy mennyit tettem bele):

2 db szép kaliforniai vagy kápia paprika
2 db tv paprika
3 db közepes kemény padlizsán

Az összes zöldséget megmosom, és megtörlöm, egy tűvel megböködöm, a tepsire teszem, meglocsolom étolajjal, és megszórom tengeri sóval. Előmelegített sütőbe teszem, nagy lángon sütöm 30 percet, közben többször megforgatom. Lejjebb veszem a hőfokot kb. 150-160 c-ra és ott sütöm időnként forgatva, még kb. 35-40 percet.

Közben megpucolok egy nagyobb fej vöröshagymát, 2 szál újhagymát, és 4-5 gerezd fokhagymát. Vaj-olívaolaj keverékén az apróra vágott hagymákat megfonnyasztom, ha szép üvegesre pirult, lezárom az energiát, és ráteszem a zúzott fokhagymát is.






Padlizsán krém:

A pirított hagymás egyveleg fele
2 padlizsán
1 ek házi majonéz
2 ek joghurt
olíva olaj
só, bors





Még melegen a padlizsánt félbe vágom, egy kanállal kikaparom a belsejét, a hagymákkal együtt a késes aprítóba teszem. Kis fordulaton elkezdem aprítani, és ha már kezd krémes lenni, feltekerem a fordulatot, és finoman csorgatok bele kb. 2 ek olíva olajat. Jöhet utána a majonéz, és a joghurt, közben egy kis só-bors. Megállok megkóstolom, és megnézem az állagát. Ha kell ízesítem, ha túl lágy akkor adok még hozzá egy kis majonézt, ha kemény akkor egy kis olajat. Mégegyszer megjáratom, és még melegen üvegbe szedem. Ha teljesen kihűlt, utána teszem rá a fedelet, és hűtőben tárolom.


Nem tudom meddig áll el, 5 napnál tovább sosem maradt meg, addigra mindig elfogyott.

Ajvar (balkáni paprika krém):

2 db sült kaliforniai paprika,

2 db sült tv paprika,

1 db sült padlizsán

a hagymás keverék másik fele

olívaolaj, só, bors

A parikákat félbe vágom, kiszedem a magját és a csutkáját, a kés fokával lehúzom-kaparom a héját. A padlizsánt is kikaparom, bele az aprítóba. A hagymás keveréket, sót és borsot is beleteszem. Alacsony fordulaton turmixolom, majd emelem a fordulatot, és közben finoman belecsurgatok 2 ek olíva olajat. Megállok, megkóstolom, ha kell utána ízesitek, de olajat csak akkor teszek, ha nagyon sűrű lenne. ezt is melegen belteszem az üvegbe, és ha kihült, akkor mehet a hűtőbe.


Vigyázat nagyon forró, de nem szeretem leöblíteni hideg vízzel,mert akkor hígabb lesz.
Azért is a kés fokával kapirgálom le a héját, mert így közben akár fel is tudom aprítani egy kicsit.

Szándékosan nem aprítom teljesen pépesre, jobban szeretjük egy kicsit rusztikusabban.

5 megjegyzés:

Garffyka írta...

Köszi, Max, az ajvárt szeretem, de még nem csináltam, most itt a remek alkalom. A padlizsánkrémet másképp készíted, mint én szoktam, a változatosság jegyében becsempészem majd ezt is a kínálatba.
Grízes tésztát én soha nem ettem, és jó, hogy leírtad, eddig csodálkozva gondolkodtam, milyen lehet a kifőtt tésztán a pirított gríz, nem tudtam, hogy pici tfőzni is kell. Péntekre betervezem Manómnak.

Max írta...

Nem szeretnék egy erdélyi származású gasztronóm Hölgy-el vitázni a padlizsánkrémről:-)),szívesen közzéteszem az autentikus verziót, kérem elkészíteni, archíválni.
Beütöttem a keresőbe, csak úgy kiváncsiságképpen, hát kb. ezer verzió, bár egyben minegyik hasonlított: kell bele padlizsán:-)

Névtelen írta...

Csak azt nem értem, hogy állhat el 5 napig. Nálunk a maximum 2 nap volt eddig padlizsánkrémből.
Addigra tuti elfogy.:)

Max írta...

A titok nyitja, hogy mindig van mellé olyan étel amihez nem lehet enni: pl. tökfőzelék fasirozttal, krumplis tészta..., így elég korlátozott a fogyasztása, de tényleg lehet hogynincs 5 nap:-))

Garffyka írta...

:-)) Olvastam a MM-én a hozzászólásod, gondolhatod, lóhalálában jöttem ide át, megnézni, mit írtál ... Teljes mértékben egyetértek Veled, ilyen szempontból a padlizsánkrém hasonlít a lecsóra és a gulyásra ... ahány ház, annyiféle.
Igyekszem majd, hogy a közeljövőben vegyek padlizsánt és egyéb hozzávalókat és elkészítem azt a néhány fajta p.krémet, amit szoktam.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin