2008. április 24., csütörtök

Érettségizőknek

Azt a kérdést kaptam, mit is ajánlanák olyankor, ha a szülőknek kell felvállalni az érettségizők, és a tisztelt vizsgabizottság alkalmi étkeztetését. A szülők felosztották e dicső napokat, és a szóbeli napjain biztosítják a hadtápot. Viszont szeretnének kitörni a bűvös szendvics-pogácsa körböl. Mondjuk biztos hogy jó ötlet, mert elég rosszul nézne ki, ha szegény elnök asszony/úr, leenné a nyakkendőjét/sálját piros arannyal:-)
Készítettem egy olyan verziót, ami laktató, viszonylag egyszerűen elkészíthető (akár előző este).


Csülkös csiga:

1 adag kifli tészta

töltelék:

15 dkg sült csülök (de lehet bármilyen sülthús, pl. grillcsirke)
5 dkg húsos szalonna
10 dkg erdei gomba
2 szál újhagyma vagy 3-4 levél medvehagyma
1/2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tubus krémsajt
2-3 ek tejföl
só-bors

1 tojás sárgája és 1 ek tej a kenéshez
10 dkg reszelt félkemény sajt a szóráshoz



A tésztát bekészítem a kenyérsütőgépbe, és tészta programon indítom (ha nincs kenyérsütőgép, akkor kidagsztom kézi robotgéppel, és félre teszem kelni).

A szalonnát zsírjára pirítom, a hagymákat apróra vágom és megfonnyasztom. Rárakom a gombát és azt is megpárolom, a végén rá a zúzott fokhagymát, és félre teszem hűlni.


Késes aprítóba teszem a kockázott sült húst, a hagymás-gombás keveréket, ízesítem, összeaprítom, belenyomom a krémsajtot, majd lazítom a tejföllel. Jól kenhető állagú krém legyen, de ne legyen híg.


A tésztát ketté veszem, kinyújtom, megkenem az alsó felét a krém felével. Jó szorosan feltekerem, és felvágom egy éles késsel, 2 cm szélesre. Ez kb 24-26 tekercs, szépen elterítem a sütőpapírral bélelt tepsiben. Megkenem a tojás-tej keverékkel, és megszórom a finomra reszelt sajttal.



Meleg helyen kelesztem, kb. 35-40 percet, majd előmelegített sütőben 210 c-on, szép pirosra sütöm. Rácson hagyom kihűlni, majd becsomagolom, és másnap viszem a tisztelt bizottságnak.

Sok sikert az érettsigizőknek, és jó étvágyat hozzá:-))

3 megjegyzés:

Dulmina írta...

Hmm... Végre lesz egy érettségiztetés-mentes évem :) De ahogy visszaemlékszem, az aznap érettségiző diákok nem nagyon fogták fel, hogy mit is kapnak enni (legfeljebb akkor kezdtek megnyugodni, mikor már túl voltak az egészen, és a kocka el volt vetve :). A bizottságból pedig ki-ki vérmérséklete szerint falatozott (a "mumus" tanárok persze előre "le voltak káderezve"), és általában a bankettre is maradt a sok-sok finomságból. Én személy szerint a friss gyümölcs mellé ültem oda mindig (friss, ropogós cseresznye - de jó is volt!), de volt, aki a házi kolbászt preferálta inkább...

Névtelen írta...

Max, ha férfiban létezik tündér, akkor az Te vagy!! Mondták már???
Ilyen aranyos vagy, hogy felvet Ági egy problémát, s Te máris egy egész komplex megoldási tervvel állsz elő :))))) Tényleg ritkaság vagy a nap alatt :))))
Köszönjük mi is, akik épp már/ még nem érettségizünk ( mármint a gyerek ) de még founk!!! A receptek meg szokás szerint szuperek/
Lilian

Névtelen írta...

A helyesírási hibákért bocs, a receptek többesszámába meg beszámítottam a korábban innen ajánlottakat is. De ez a csülkös csiga is nagyon nyami :) Egyébként az semm rossz ötlet, ha egy kicsit a tanárokat is jóllakatjátok, csak pozitív lehet a diákokra nézve :))
Lilian

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin