2008. október 25., szombat

Tejszínes gesztenye torta

Ezt a tortát Cicaanya készítette, Anyukám szülinapjára.
Fontos, ez a torta nem egy zselatinnal kötött, műanyag szörny, és nem is vajas-margarinos retrokrém, hanem egy igazi rusztikus házi édesség. Nem egy keményen álló, hanem hajlamos megfolyni, (lehet még kisérletezni a megkötésével, csak arra vigyázzunk az ízét ne vigye el) de istenien finom.


Tehát innen folytatás csak saját felelősségre!


A másik fontos dolog, az alapanyag minősége. Ehhez nem jó a sajátmárkás kitudjamiveldúsított gesztenyeízű krémdesszert. Igazi gesztenyepürét vegyünk, és igazi tejszínt, meg fogja hálálni. Vagyis nekünk lesz jobb, amikor falatozzuk.


Még annyit szeretnék, és aztán tényleg jön a recept, szóval azt akarom mondani, hogy nem untatnák senkit a piskóta sütési leírással, ezt talán majd egy külön postban foglalnám össze, szóvala krémet betölthetjük előre gyártott piskóta lapba, akár felhasználhatjuk pohárkrémnek is.
A mennyiség 3 db 30x40 cm-es piskótalap töltéséhez és bekenéséhez elég.





Főzött tejszínes gesztenye krém:


4 tojás sárgája


10 dkg cukor


1 cs vaníliás cukor


25 dkg gesztenye püré


1 cs vaníliás pudingpor


7,5 dl tej


4 dl habtejszín


10 dkg cukor


a díszítéshez:


10 dkg gesztenye püré





A tojás sárgáját, 10 dkg cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverünk, majd bele az összetört gesztenyét. Jól összedolgozzuk és hozzákeverjük még a pudingport, amit 1,5 dl tejjel kikevertünk.
Közben a maradék tejet (6 dl) felforraljuk, és belekeverjük szépen csorgatva, a tojásos alapba.
Lassú tűzön addig főzzük míg besűrűsödik, utána félre tesszük kihűlni.





A hideg tejszint a 10 dkg cukorral kemény habbá verjük, és szép egyenletes mozdulatokkal a kihült krémhez keverjük.
Tegyük a hűtőbe egy fél órácskára és utána már dolgozhatunk is vele, de ha végeztünk a töltéssel, vagy adagolással, akkor is tegyük a kész remekművet hidegre.


Még pár szó Anyukám tortájáról: betöltöttük a piskótákat, lekentük a szélét és a tetejét is, majd egy óra hűtés után dekoráltuk. Ráreszeltünk 10 dkg pürét, és pár kocka keserű csokoládét.
Hát nem lett agyoncicomázva, de igazából anya nem is szereti a csicsás dolgokat.


Anya mégegyszer, inen is:


Boldog szülinapot!

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát innen is Isten éltese, nagyon finom lehetett, hamarosan kipróbálom !Judit.

Garffyka írta...

Boldog születésnapot Anyukádnak :-)

Névtelen írta...

Isten éltesse az ünnepeltet!
Fini lehet ez a torta, megkóstolnám:)Még sose ettem gesztenyést, nálunk nem lehet kapni,szeretném megkérdezni, hogy te már otthon készitettél-e marcipánt?
És az üzletben mennyiért lehet kapni, mert itt nagyon drága, és onnan szeretnék hozatni.
köszi
Ildikó

Max írta...

Ildikó!
Nem itthol még nem csináltam marcipánt, kicsit macerás, de megoldható. Venni austriában szoktam, ott egész elfogadható ára van, itthol horror az ára. Attól is függ, hogy milyen a marcipán, 1X, 2X, 3X. A mandula -cukor arányt jelölik, a 3X-os az olcsóbb, de árat most sajna nem tudok.

Névtelen írta...

köszi szépen, de ha te is azt mondod macerás, akkor elhiszem, mert már kétszer próbálkoztam vele és egyszer sem sikerült, fondant helyett csak cukrot kaptam, lemondok róla ha ott is drága, de akkor mivel diszitsek egy Thomas tortát?
KÖszi és üdv.Ildikó

Névtelen írta...

Hasonló finom recepteket találsz itt:
www.finomreceptek.hu

Névtelen írta...

szia Max! A segitsegedet szeretném kérni gesztenye ügyben.Kaptam egy csomag Gesztenyepürét(Obenque) ajándékban, rum és vaniliával van izesítve, habár garanciában van még, de mivel én enyhe savanykás ízét éreztem, igy kételkedni kezdtem, hogy már nem lenne jó?Azt tydni kell, hogy fogalmam sincs, hogy milyen ize kell legyen, mivel felénk nem lehet kapni,mostanig enm ismertem.
Mit gondolsz?Lehet romlott?
Köszi!
Boldog Karácsonyt!
Ildikó

Max írta...

Szia Ildikó!

Ha savanyú/savanykás, akkor semmiképpen ne egyétek meg mert az szerintem nem jó. Ízének, gesztenyésnek kell lennie, ha rumos, akkor pedig azt az ízt, es a gessztenyének olyan semlegesnek, de érezhetőnek kellene lenni. Az az igazság, hogy én minden olyat aminek nem jó az illata (számomra), inkább kidobom, jobb mint ha gyomorrontás lenne belőle:-)

Névtelen írta...

Köszönöm Max!Semmiképp nem használom fel, viszont sajnálom, mert gondoltam végre megtudhatom milyen a gesztenye, de majd legközelebb:)
Kellemes Ünnepeket!!!
Ildikó

Unknown írta...

Finom receptek - http://www.finomreceptek.hu/

Névtelen írta...

Anyunak és nagyinak egynapon van a szülinapja: okt 22. Hagyományosan gesztenyepűrét eszünk ilyenkor, de holnap elkészítem ezt a tortát. köszi, örülök neki nagyon! Csak a piskótakészítést ne baltázzam el....

Unknown írta...

Szóval, ma megcsináltam, nagyon egyszerű, bárki meg tudja csinálni. Sok a 7,5 dl tej!!!
megjegyzés: tejből elég a 6 dl, esetleg egy kicsi lisztet lehet bele tenni, a tejszínbe meg 2 cs habfixálót. Tuti siker :) szerintem egy kis sót is kell a krémbe belerakni, jobban kidobja a finom ízeket, én tettem bele egy kis rumot is.

Max írta...

Örülök hogy sikerült. Ez egy három éves recept, valószínű most én is másképpen csinálnám, és változtatnák sok mindenen. Nem kőbe vésett receptek ezek, nyugodtan lehet változtatni, formálni a saját íz és ízlés világ szerint.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin