2010. február 15., hétfő

Parasztkenyér (DNK)

Az úgy volt, hogy....
Az állványos robotgép elhagyta az ékszíját, még szerencse hogy kapható, 2 hónap alatt ide is ért a márka szervizből, és az 1800 Ft-os ékszíj, 4000 Ft lett, mert Ők csak utánvétes futárral hajlandók küldeni.

Mindegy megvettük.

Közben, míg vártuk azt a nehéz alkatrészt, addig azt mondta a kenyérsütő, hogy neki elég egy lapát is, a másikat tengelyestől nekünk adta. De rendes. Ezt is lehet kapni, 6800 Ft postázva, de ha ügyes vagy a gazda(g)ságosban, 9900 Ft az akciós Nethaus gép. Jó majd.

És addig mit eszünk?



Hiszen van nekünk DNK receptünk (DagasztásNélküliKenyér), régebben csináltunk is sokszor, de valahogy feledésbe merült.
Még annak idején, mikor a DNK őrület futott a blogokon, akkor lett kidolgozva a recept, és felváltva csináltuk a Túrós bucival. Ez is már legalább 2 éves recept. Pompás alternatíva azoknak, akik nem akarnak beruházni egy kenyérsütőre, de kipróbálnák a házi kenyérsütést.

Na de térjünk vissza a Paraszt kenyérhez.



Ehhez a verzióhoz teljes kiőrlésű rozslisztet adunk, és a folyadék egy része tejsavó, amit a krémsajt készítése közben mentettem meg.

Hozzávalók:

- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 40 dkg sima liszt
- 2 ek tejpor (elhagyható)
- 1 dkg élesztő (friss)
- 1,5 tk só
- 1 dl savó és 3 dl víz  (vagy 4 dl langyos víz)














A lisztek átszitálva, összekeverve, az élesztő belemorzsolva. Egy nagy tálba bele a lisztet, arra a folyadékot és a sót, pár mozdulattal összekever, mint a nokedlit. Nem kell simára kavarni, csak úgy össze. Letakarva állni hagyom 12 órát.



Egy sütőedényt, ez lehet jénai, lehet fém, beteszek a sütőbe, és bemelegítem 250 C-ra a sütőt. A tésztát újra átkeverem, és jól belisztezem, és pihentetem, míg a sütő felmelegszik.



Kiveszem a formát, belisztezem, majd a tésztát belefordítom. Ha van teteje, azt rá teszem, ha nincs akkor letakarom alufóliával, és beteszem a sütőbe. 40 perc, letakarva, utána meg 15-20 perc takarás nélkül.



Rácson hagyom kihűlni. Jó étvágyat hozzá!

Max

6 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Jonak nez ki. Kiprobalom...
A kenyszer jo otleteket szul...

Chef Viki írta...

Eddig mindig csak olvastam, de sosem merészkedtem a tettek mezejéig :-)

Gabi írta...

Max, kérlek segíts! Megcsináltam a kenyeret, nagyon szépen megkelt, viszont (mint sajnos mindig a teljes kiőrlésű liszttel készült kenyerek esetén) ki kellett dobnom a kukába, mert a belseje ragacsos lett. Tudom, hogy nem a recepttel van a hiba, hanem velem! Mit kéne máshogy csinálnom? Fehér kenyeret tudok sütni minden gond nélkül. Köszönöm! Gabi

Max írta...

Szia Gabi!
Hát teljes kiőrlésűt csak úgy szoktam, hogy sima liszttel keverem. Talán vedd ketté a tésztát, kis bucikra, és alacsonyabb hőfokon próbáld meg.
Hamarosan jelentkezem a kelt tésztás gondolataim 2. részével, és abban megpróbálok erre is kitérni.

Gabi írta...

Szia Max!
Köszi szépen! Meg fogom próbálni 2 részre véve sütni. Igen. Tettem bele sima lisztet, ahogy írtad a receptben. Várom a kelt tésztás gondolatok folytatását!

Max írta...

Gabi!
Ha gondolod, írj a blogomon található mail címre, és pár gondolatot máris leírok. Vagyis este, mert most megyek dolgozni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin