2008. április 9., szerda

Zöldséges fehér rizottó erdei gombával

Imádom a rizottót, mióta JamieO meggyőzött róla, hogy egyszerű elkészíteni, csak tartsuk be a leírást, mert akkor nem lehet benne hiba.
Hát ez már elég régen volt, de készíteni azóta is úgy készítem ahogy az elsőt.
Köszi JamieO!! (hátha ide téved:-)))
Szóval rizottó,
egy a probléma vele, hogy csak frissen jó. Hétköznap általában előre készítem az ebédeket, így rizottó csak akkor kerülhet az asztalra, ha tudom hogy aznap frissiben el tudom készíteni. Hát ez néha nehézkes, de szombaton össze tudtam hozni.

Anyukáméktól kaptunk egy nagy csomag szegfűgombát (mást is kaptunk, de most ez a főszereplő), ami szerintem az egyik erős gomba ízű gomba:-)), na ezt jól megasztmondtam. Szóval egy termesztett csiperkéhez képest domináns íze van (tudom, ettem már vargányát az őrségből, de az teljesen más, szinte elérhetetlen, a másik pedig az hogy megfigyeléseim alapján a szegfűgomba jól tűri a fagyasztást, ezért szinte bármikor használható), és mivel van a frigóban, ezért mindenképpen teszek bele.



Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 maréknyi szegfűgomba,
1 ek kockára vágott füstölt szalonna/bacon,
30 dkg rizs (lehetőleg rizottó rizs, ha nincs akkor jöhet a sima, de csak jó minőségű rizs, ehhez egy kicsit több lét számoljunk, és tovább kell egy kicsit kevergetni),
10 dkg füstölt sonka,
1,2 l húsalaplé,
1/4 kaliforniai paprika,
1 kis cukkini,
1 tv paprika,
1 paradicsom, (vagy ha van a frigóban paradicsom belseje),
egy darabka zeller és karalábé (ez most fagyasztott, levesnek való, egy kicsit fás volt, ezért egyben hagytam, és a végén kidobtam belőle, csak az ízére volt szükségem),
1 dl száraz fehérbor,
só, bors,
szárított petrezselyem és zeller zöldje,
5-5 dkg sajt (lehetőleg parmezán, ha nem szereti a közönség, akkor tegyünk reszelt trappistát) és vaj



A hagymát és a zöldséget felkockáztam, a cukkinit meghámoztam. Vaj és olaj keverékén a hagymát megpároltam, rá a szalonnát és a sonkát, és együtt pároltam. Jöhet a paprika, a cukkini, ezt is alaposan megpároltam. Felöntöttem a borral és belekevertem a rizst. Ezt addig pároltam míg az összes nedvességet felitta. Közben az alaplét felforraltam, és hagytam hogy gyöngyözve forrjon. Belekevertem a paradicsomot és a gombát (mivel fagyasztott volt, és engedett egy kis lét, azt is ráöntöttem), és megvártam, hogy kevergetés közben azt is beszívja a rizs. Az energiát le vettem, és merőkanállal adagolva kezdtem a lé felitatását. Ehhez a rizses-zöldséges alapot állandóan kevergetni kell. Két merítés után addig keverem míg beissza a levet. Így tovább addig míg a lé teljesen elfogy. Ha még kemény a rizs, akkor vízzel pótoljuk a levet, de az mindig forró legyen.


Ha puha a rizs, és elfogyott a lé, és megvan a krémes állaga, akkor készen is vagyunk. Sima rizs esetén ez 30-35 perc, ha rizottó rizsből csináljuk, akkor kb. 25-30 perc. Elzárjuk az energiát, a vajat és reszelt sajtot belekeverjük. Tálaláskor meg megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal.



A krémes állagát kb 30 perc alatt elveszti, akkor még élvezhető, de sokat ne várjunk vele.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Garffyka: Szia Max, nyami, irigyellek a szegfűgombáért, isteni íze van, valóban nagyon karakteres. Ha hozzájutsz esetleg rókagombához, az is vmi fenséges tud lenni.

Max írta...

:-))
Igen tudom, azt is szoktam kapni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin