2008. szeptember 25., csütörtök

A top 100 (nálam)

Láttam már Horasznál az Ő 100-as listáját, de azon sok volt amiről még halvány lila dunsztom sem volt, ezért mindig csak kerülgettem.

De most Áginál(aki főz) megtaláltam a magyaros verziót és belekezdtem, először az olvasásba, majd a válaszolásba. Kemény egy óra volt, de azt hiszem megérte.

Azt szeretném kérni, hogy aki innen kap ingerenciát a kitöltésére, az kérem dobjon egy kommentet ide.

Használati utasítás, jelöljük vastagon szedettel, amit az ember már kóstolt, és áthúzni, amit soha nem enne.

Miután mind a százhoz volt szerencsém, Ági után szabadon én sem emelném ki az összeset. 

TOP 100 by max:

1.      Ajvár – Imádom csinálni is, és enni is (ezt biztosan sokszor el fogom mondaniJ), és az idei reprodukciók hasonlítottak ahhoz amit a dalmát tenger parton ettünk.

2.      Aszú – A folyékony arany, és csak úgy beszélgetéshez, lelki barátokkal, bár egy kicsit drága.

3.      Bableves csülökkel – vitaindító kérdés, nyers vagy füstölt légyen a csülök, végül is mindegy

4.      Baklava – Törökországban ettem, azóta is azt keresem

5.      Baracklekvár – Anyukámtól és császármorzsa!!

6.      Bárányhús – szeretem de nem vagyok az a nagybetűs rajongó

7.      Barátfüle – Most megenném, szilvalekvárost

8.      Békacomb rántva – „Annyira ez sem volt különleges”, direkt bent hagytam Ági kommentjét, mert egyezik a véleményünk, nem estem tőle hasra

9.      Birsalma sajt – Anyukám szokott csinálni, keményre, nagyon jó a gyümölcskenyérbe, de buktába sem kutya

10.  Bodza szörp – nyáron sokat ittunk-ettünk granítaként, imádom

11.  Borsóleves – egy kanál tejjel, és már süt is a nap

12.  Bundás kenyér – Nem is rossz ötlet vacsira, Cicaanya specialitása, de én eretnek módon megsózom.

13.  Burek – Ezt is a dalmát emlékként keresem, de azt hiszem megpróbálom reprodukálni.

14.  Cékla saláta – hah ezt elcsesztem, Cicaanya készített volna nekem frisset, és én lemondtamL

15.  Csalántea – csak ha az életem függ tőle, rohadt fű szaga van

16.  Csevapcsicsa – Szervánszky Laci bátyámmal, Soltvadkerten, autentikus helyen, örök emlék

17.  Csicsóka – utána kell néznem, sokat emlegetjük

18.  Csiga – már majdnem találkoztunk, de elmaradt, de meg lesz az még, bár…

19.  Csirkeláb a húslevesből – imádom a gondolkodós-szopogatós dolgokat

20.  Disznósajt – puha fehér kenyér, alma és egy darabka presszbors, esetleg sült krumpli

21.  Erdei gombák – vargánya az őrségből, vagy szegfűgomba Anyutól, aromás és isteni

22.  Esterházy torta – dió, dió és dió, jöhet

23.  Fagyasztott hal rudacskák – hát ha tényleg nincs más…

24.  Fánk – szalagos és baracklekvárral

25.  Fasírt – gombócban piszkos (petrezselymes) újkrumplival

26.  Finomfőzelék – néha megenném, menza-retró díjnyertese

27.  Fokhagymás lángos, sajttal és tejföllel – Firga barátom tud istenit, a Nagynéném meg díjnyertest, én meg jól tudom enni

28.  Fonott kalács – kezdünk gyakorolni, fonottat, megígértem az olvasóknak, hogy a 4-es fonást felrakom

29.  Főtt csöves kukorica – mindig a fogam közé megy, és nehéz kiszedni

30.  Gulyásleves – pogácsával, komplett ebéd

31.  Gyümölcsbor – meggy, de vigyázni, alattomos, meleg helyen nagyot tud ütni

32.  Hagymaleves – lehet simán, lehet tejszínnel, egy pirított bagettel

33.  Halászlé – most megenném, mindegy hogy bajai, szegedi, csak jó legyen

34.  Jeges kávé – vitaindító, fagyival, hideg kávéval, jéggel, friss kávéval, jeges vagy frappé..

35.  Kakashere pörkölt – Villány. Márton napja, Wunderlich Lojzi bátyám pincéje, kapros túrós galuskával, ez is feledhetetlen.

36.  Káposztás tészta – zvekedli, és rápirítva a sütőben

37.  Kapros tökfőzelék – régen csináltam, akár hidegen is megenném

38.  Karalábé – levesbe, vagy töltve, de lehet csak úgy rágni is

39.  Kaszinó tojás – Party kellék, néha-néha, de nem ugrok rá

40.  Kecsketej – ebből lesz a fincsi sajt

41.  Kemping sajt a tömlőből – ideális szósz alap, de mehet a szendóba is

42.  Képviselőfánk – mecerás csinálni, de megéri

43.  Knédli – annak idején a cseh barátunk szokta hozni, de meg is csinálom, ha megkívánom

44.  Kocsonya – évekig citrommal ettem, de mostanában a tormával a menő, az unokaöcsém augusztusban megkívánta, így Anyu nekünk is főzött, lassan itt a szezonja

45.  Kókuszgolyó – meggy nélkül, de tonna mennyiségben

46.  Kovászos uborka – jöhet, bármihez, de egy adag sült keszeggel és fehér kenyérrel

47.  Körömpörkölt – imádtam, de a doki távolságtartásra ítélt, azóta kerülöm

48.  Körözött – érik a hűtőben, hagyma lekvárral, ez is vacsora alap

49.  Krémes – házi, házi a SütisNorbitól, vagy tiroli

50.  Krumplipüré – tej, vaj, és habverő, csomómentesre, porból sosem, inkább nem kérek

51.  Krumplis tészta – ecetes uborkával

52.  Lecsó – tarhonyával, hússal, virslivel, tejföllel, tojással, de lehet fehér kenyérrel is, csak legyen

53.  Lekváros bukta – sütni kéne

54.  Libamáj – aktuális média szereplő, csak ne lenn ilyen bazi drága

55.  Lóhús – egyszer már ettem, de nem emlékszem rá

56.  Madártej – Örök szerelem, de keveset találkozunkJ

57.  Majonéz – állandó szereplő, szerves része a konyhánknak

58.  Mákos guba – mézzel, alapmű

59.  McDonald’s Big Mac Meal – nem bírja a gyomrom a pálmazsírt, így csak salátát szoktam enni, vagy almás táskát

60.  Meggyszósz húslevesben főtt marhahús mellé – menza-retró alapmű, kb. 20 éve nem ettem

61.  Muszaka – nehézkes, és ez is azeredetiajó kategória

62.  Nyúlhús – Kitti és én fogyasztjuk, elég gyakran sütünk, de Anyukám befujtott nyula a csúcs 

63.  Őszibarack befőtt – light verzió, vannak ételek amihez ezt kell enni

64.  Pacal – alapmű, hála az égnek Cicaanya is szereti, de nem készítem, csak eszem!!

65.  Padlizsánkrém – ezt is csinálni kellene, szintén alapmű

66.  Palacsinta – lekvár, kakaó, túró, hús, puding…de úgy jó magában is

67.  Pálpusztai sajt – egyedül a hegytetőn, egy szelet rozskenyérrel

68.  Paradicsomos káposzta – oldalassal és egy kis füstölttel…

69.  Párizsi – ideális szendvics alap, de csak minőségi, jöhet rántva is

70.  Pilóta keksz – az sem olyan mint régen, de azért jöhet, szét szedni, és ízenként enni, jó móka

71.  Pogácsa – tömény emlékezés, Garffyka barátság pogija, a Bence pogácsa, alapmű, és a jót meg kell becsülni

72.  Puding – frissen sült ampallal (amerikaipalacsinta), vagy pohárba

73.  Puliszka – régen ettem, fel kell eleveníteni az emléket, a Morzsikáknál gyakori vendég

74.  Rántott hús – a legújabb szerelem: csirkecombfiléből, de egy jó winersnitzel is jöhetne

75.  Rakott krumpli – minden verzióban jöhet, alapmű (ez is)

76.  Rácponty tejföllel – jajjjaj elvesztem, ide most azonnal

77.  Sárgarépa krémleves – ettem már, de semmi emlék, újrapróbálni!!!

78.  Somlói galuska – Soma szerelme, fagyiból sem utolsó

79.  Sóskaleves – kusza emlékek, lehet hogy újra kellene ezt is?

80.  Sült gesztenye – macerás a pucolása, ezért inkább Cicaanya gesztenyés tortája

81.  Sült kolbász papírtányérról, a hentesnél – régi húsáruházas emlék, tapolca, puha fehér kenyér, mustár és egy traubi

82.  Sült tök – néha megy, néha nem

83.  Szilvapálinka – Néha kell egy-két-hár…. Pohárka és a társaság

84.  Szilvás gombóc – hajlamos vagyok a kiegyezésre, lehet barackos is

85.  Szőlős rétes – jól sikerült, ismétlés a tudás….

86.  Sztrapacska – juhtúró, pirított szalonna, tejföl és fél óra önfeledt emlékezés

87.  Tatár beefsteak – régen volt, mindenki szereti, ismételni!!!

88.  Tintahal – egyszer ettem egy paradicsomos raguval, azóta is ennék még

89.  Torma – kalács, főtt sonka és tojás és újhagyma

90.  Töki pompos – nálunk péti pite néven állandó fellépő

91.  Töltött káposzta – ide vele, most, most akarom, (ez volt a hiszti)

92.  Töpörtyű – frissen sütve, pogácsa, minden verzió jöhet

93.  Túró Rudi – házi verziók voltak a vkf!-en azóta nem kívánom a boltit

94.  Túrós tészta cukorral – „Inkább sok pörccel” támogatom!!

95.  Vaddisznó pörkölt – dödöllévelJ

96.  Véres hurka – májas hurka és a sült kolbász, kenyér és ecetes almapaprika

97.  Virsli – bármilyen verzióban, de csak minőségit

98.  Zöldbab – leves, főzelék, rakott és rántott, izgalmas és sokoldalú, imádom

99.  Zúzapörkölt – nokedlivel és kanállal, ide vele

100.  Zserbó – a Soma másik nagy szerelme, ünnepek állandó kísérője, alapmű (bár ettem már sok pocsék verziót is), hála az égnek Anyu és Cicaanya is istenit tud készíteni

 

Nos hát ez volna, bár minden alkalommal találok benne olyat amit átírnák, ezért mentem és postolom.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Türelmes ember vagy Max, de ezt sejtettem:)
Egy dolog jutott gyorsan eszembe: a baklava...Ahogy Te sütni tudsz, nem okoz ez neked nehézéget! Csak egyszer neki kell futni, ja , és rengeteg dió kell hozzá, de nagyon egyszerű és ISTENI!!!Szóval hajrá!(receptem van , évek óta tervben tartom:O)

Max írta...

Akkor kérném a receptet, és belekezdek ígérem.

Cukroskata írta...

Én is megcsinálom, nem tudom meddig fog tartani, de egy életem, egy halálom, belevágok :-)

Annamari írta...

Mna, megszültem én is :-) Max tényleg mindenevő. Velem ellentétben.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin