2008. február 25., hétfő

Fagylalt vs. jégkrém

Az első komolyabb napsütéses hétvége előhozta belőlem a gondolatokat.
Nem tisztem ezt a vetélkedőt eldönteni, hiszen elfogult vagyok, hanem szeretném egy kicsit az információkat felfrissíteni. Ami alapján szeretném a termékeket megkülönböztetni, az a szavatossága, állaga, és az ún. allergiás információk.

Nézzük mit ír a "szaksajtó":

"A fagylaltot iparszerûen gyártó kisebb- nagyobb üzemek többféle technológia között válogathatnak manapság, s az eredmény vetekedhet a legjobb kis cukrászmûhelyek alkotásaival is.
A kézmûves fagylalt például a hagyományos alapanyagokból készül, természetes ízesítõ-, színezõanyagok és gyümölcsök, csokoládék felhasználásával, ilyenkor a késztermék sterilitását maga a fõzési eljárás szavatolja, fõzés után, pedig fagyasztják.
Ennél egyszerûbb és kevésbé igényes eljárás, amikor eleve kikevert fagylaltporból, vagyis porított tejbõl, tejszínbõl, ízesítõ- és adalékanyagokból készül a fagylalt, víz hozzáadásával.Sokan szeretik a kész parfékat és jégkrémeket.
A parfé sem más, csupán tejszínnel dúsított fagylalt, vagyis fagyasztás után sem túl magas a víztartalma, tehát ha a hûtõben keményre is fagyott, felengedéskor lágy, krémes marad az állaga.
A jégkrém szintén fagylalt, de teljesen zárt technológiai rendszerben készül. Minden mûvelet automatizált, a gyártás kulcsa a mélyhûtés, ez tartja el viszonylag sokáig.Pasztörizálás után elõször 4-5 C- fokosra hûtik, majd mínusz 40 fokra fagyasztják, hogy legbelseje is legalább -30 fokos legyen. Így aztán már kibírja a -18 fokos tárolást és szállítást."

Forrás: Fagylalt.hu



Akkor sorjában:

Jégkrém: iparszerű termeléssel előállított, mesterséges aromákkalés szinezőkkel, különböző zsírokkal, margrinokkal, ipari cukrokkal ( dextróz, fruktóz, invert és izo cukrok), készített termékek. Kell a zsiradék, hiszen az olvadáspontja magasra van helyezve, hogy kibírja az utat haza a boltból, de hogy milyen zsiradékot használnak erre az már más kérdés (kókusz, pálma, és egyéb zsírok, hidrogénezett margarinok). Aromákkal és ízesítőkkel tuningolva, de természetesen ez az átlagra vonatkozik, a prémium kategória más kérdés, ott már az eper öntet lehet hogy látott epret. Az sem véletlen hogy a szavatossági ideje elég hosszú, hiszen a felhasznált anyagok jól bírják a -18 c-on való tárolást. Állaga és minőségromlása csak otthol, a doboz felbontása után érzékelhető. Néhány terméken hiányos az allergiás tájékoztatás, veszélyforrás a laktóz, liszt, mogyoró..stb érzékenységnél.

Parfék: Különböző ízanyagokkal dúsítottt tej-tejszin keverék, -15 c-on is kellemes krémes állaggal, de ne felejtsük, ezt a zsír tartalmának köszönheti.



Fagylaltok:

Az ún. elviteles/előre gyártott fagylalt: nagyobb készítők által forgalmazott, gyártott termék. Előnyös az olyan helyeken ahol az üzemeltető nem tud/akar fagylaltot készíteni, akkor megveszi. Túlnyomó többségében aromákkal, ízfokozókkal készített termékekről beszélünk, a szavatossági idő ebben az esetben elég rövid, -13 c-on 3/7 nap, -18 c-on 3 hónap. Minősége helyben észlelhető, ha problémánk van azonnal orvosolják. A forgalmazó nem biztos hogy teljes körű felvilágosítással tud szolgálni az allergiás információkrol.

Lágyfagylalt/az ún. csavaros: általában porított alapanyagokból készített termék, magas cukor és zsírtartalommal. Minőségi megőrzési ideje rövid, 24 óra. Az allergiás információk nehezen megtudhatóak.

Porfagylalt: előre gyártott, zacskózott előkevert termékek, vízzel és kötőanyaggal készített, az íze és minősége vitatható. Itt is és a lágy fagylaltnál a kritikus pont a hozzáadott víz mennyisége, hiszen ha a dolgozó saját zsebre akar játszani, akkor a temék állaga és íze nagyot változhat:-))

És a végén a kézműves fagylalt: általában helyben frissen készített termékek, főzött alapokon, minőségi ízesítőkkel és pasztákkal készítve. A fagylalt alapot felfőzzük 85 c-ra, majd vissza hűtjük 5 c-ra. Ebből az alapból készülnek a tejes fagylaltok. A gyümölcs fagylaltok nagy része igazi gyümölcs alapú (pl: eper, málna, citrom, áfonya, körte...stb), az egzotikus gyümölcsök pedig jó minőségű pasztákból.

Az ízek, állgok és nem utolsó sorban a küllem azonnal érzékelhető. A személyes kapcsolatnak köszönhetően azonnali információt kaphatunk az allergiás tudnivalókról. Szavatossága 3/7 nap.

Egy kis kalória és egyéb információk:

Gyümölcsfagylalt (2 gombóc, 100 g)
Energia kj / kcal: 526 / 126
Fehérje: 3
Zsír:-
Szénhidrát: 28,5

Tejes fagylalt (2 gombóc, 100 g)
Energia kj / kcal: 720 / 172
Fehérje: 4,3
Zsír: 3,8
Szénhidrát: 30,1

Fagylalt, tejszínes (2 gombóc, 100 g)
Energia kj / kcal: 896 / 214
Fehérje: 7,2
Zsír: 6,4
Szénhidrát: 36

Jégkrém, csokoládés, poharas
Energia kj / kcal: 643 / 153
Fehérje: 3,7
Zsír: 3,9
Szénhidrát: 28,3



Az információk megszerzése azért is nehézkes, mert az árusító személyzet/forgalmazó néhol képzetlen, illetve nincs tisztában a gyártási folyamattal és a felhasznált anyagokkal. A mai világban, amikor kezd kialakulni a tudatos/egészséges táplálkozás, nem mindegy hogy mit is fogyasztunk. Mindenkinek saját magának kell eldöntenie mit is szeretne fogyasztani, és esetleg erre mennyit hajlandó áldozni pénzben, illetve időben, hogy megtalálja a számára biztonságos forrásokat, gyártókat, készítőket.

max kommentje: mit is szeretnék? bemutatnám hogy mi, hol és hogyan, és főként miből készítünk kézműves fagylaltot.

A mellékelt képek 2007 nyarán a gyenesi Bringatanyán készültek.

7 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Max, Ti milyen fagyit készítetek a Bringatanyán?

Névtelen írta...

Ránézésre kézműveset! Ugye Max?!
A györöki strand előtt is van egy fagyis. Ismered?

Névtelen írta...

Szóval akkor kiütéssel győz a kézműves :)

Kár, hogy ennyi művi van a jégkrémekben, mert otthon az ugye, ami tárolható....Ezt azért én sosem bírom felfogni, minek bele minden vacak, hiszen mínusz 18 fokon elvileg minden eltartható, egyébként meg a boltba viszünk magunkkal hűtőtáskát és kész....Csak ugye a szín, meg az állag, meg az eperíz pl.fakéregből, meg a többi hasonló.
A prémium kategória, lásd pl. Mővenpick, de biztos van ennél még drágább is , az meg szinte már megfizethetetlen.
Kár.
Lilian

Max írta...

Válaszok:
Gabojsza:helyben készült, főzött, kézműves fagyit, és én csinálom:-))
Ízbolygó: hogyne ismerném, a Bátyám, és Üzlettársam (a Bringatanyát közösen csináljuk, a két család):-))

Gabojsza írta...

Most már biztos, hogy meglátogatlak!:-))) Lehet, hogy Ízbolygóval?

Max írta...

Szeretettel várlak Benneteket, és minden kedves Olvasómat, csak várjatok húsvétig:-)) (a tervek szerint akkor nyitunk)

Névtelen írta...

Gabojsza! Menjünk! Ha minden jól megy, akkor idén is Györökre megyünk nyaralni, úgyhogy éljen a Max-Family-Fagyi!!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin