2008. február 6., szerda

Golyó mánia: Olaszos húsgolyók

Láttam ( igazából halgattam ) JamieO, vidéki konyhákról szóló filmjéből egy részt. Az őrült angol, fogott egy darabka kolbászt, meggyúrta golyónak, rottyantott hozzá egy jó kis mártást, és kifőzött egy adag spagettit. Nálam a tv általában háttérzajnak van, így arról lecsúsztam hogy felírjam a receptet, pedig nagyon tetszett. Cicaanya darálthúsos makarónit rendelt ebédre, gondoltam meglepem egy kis olaszos húsgolyóval, JamieO. után szabadon.




Tehát az Olaszos húsgolyók:

A golyókhoz: 60 dkg darált sertés lapocka, 1 kis fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tk szárított metélőhagyma, só, bors, fűszerpaprika.
A hagymát apróra vágom, kevés olíva olajon megdinsztelem, a fokhagymát a kés lapjával összezúzom, és megvágom, majd azt is ráteszem a hagymára, és lekapcsolom az energiát, hagyom kihűlni.


Ha kihűlt leszűröm az olajról ( az olajra még szükségem van ). Belekeverem a húsba, fűszerezem, és alaposan átkeverem. Mehet a hűtőbe pihenni úgy 2 órát.
Ha összeértek az ízek, kigombócolom, és a hagyma visszamaradt zsiradékán megsütöm.



Kiszedem a serpenyőből, és félreteszem ( a zsiradék még mindig kell, ha esetleg kevés, akkor egy kis olívával pótolom ).

A raguhoz: 10 dkg gomba, 2 szál újhagyma zöldjével, 3 gerezd fokhagyma, 1 doboz aprított paradicsom levében ( 400 gr-os ), 1/2-1/2 tk bazsalikom és oregano.


A gombát, a hagymát összevágom, és elkezdem pírítani a zsiradékon ( amiből kiszedtem a golyókat ), ha már megdinsztelődött, fűszerezem, és felöntöm a paradicsommal, és még 1 dl vízzel.


Alaposan összeforralom, majd visszateszem a golyókat, és még azzal is párolom 5-8 percet.


Ha másnapra főzők, akkor lehet egy kicsit hoszabb a lé, mert felissza.



Tálalás: főztem hozzá egy csomag durum lisztből készült spagettit. Megszórom reszelt parmezánnal, és egy csipet szárított petrezselyemmel.

Már nem emlékszem hogyan csinálta, de az inspirációt megadta:-)) köszi JamieO.

3 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Ez nagyon jónak tűnik, én is csak háttértévézés közben hallottam JamieO receptjét és elhatároztam, hogy majd egyszer megcsinálom. Most már nem fogok improvizálni, hanem téged követlek :-)

Max írta...

Köszi!
Remélem azt is elmondod milyen volt?

Névtelen írta...

kedves Max!

Kár azon "veszekedni" hogy van-e valamilyen "rokoni" kapcsolat az AMC vagy Zepter között. Ezeket a típusu edényeket Olaszországban egy ugyanazon cég gyártja és olyan címkét nyomtat az edényre amilyet a megrendelő kér. Ha valaki a kezében fogott már AMC és Zepter edényt akkor azt józan paraszti ésszel is látja a rokoni vonást. A két edény tök egyforma. Technológiában is tejesen hasonló. úgy mint főzés, úgy mint edény szerkezete. Ez olyan mintha most akarnánk kideríteni mi volt elöbb a tyúk vagy a tojás. Mindegy, a lényegen nem változtat.Én is Zepter edényben főzök, rövid ideig voltam edény kereskedő is. Örülök hogy ebben fözök a családomnak , életem egyik legjobb döntését hoztam meg amikor ezt az edény készletet részletre megvásároltam.
További jó étkezéseket a csodaedényből.
Üdv.
Huth Ani
Nagymányok

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin