2008. február 24., vasárnap

Újragondolva: Guacamole (update)

Elég sűrű vendég nálunk a guacamole, többen szeretjük (én például nagyon), és isteni bulikaja, mártogatni (dip), vagy mint jelen esetben, egy kis teljes kiőrlésű rozsos pirított kenyérkére kenve.
Az alap guacamole, amit hosszas kutatások után sikerült kikevernem, azóta sokat változott.
Ismét kutattam egy kicsit utána, és rájöttem a tex-mex e jeles eleme a texasi-mexikói határ közelében, millió féle változatban található, van olyan verzió, amibe pár csepp tequilla is kerül.
Hasonlóan mint nálunk az ételek nagy részénél, ahány ház annyi guacamole.

De nézzük mit is ír az össznépi lexikon (Wikipedia.org):
A guacamole (Közép-Amerikában és Kubában guacamol) avokádóból készült pikáns étel. Különösen a mexikói konyha és a tex-mex ízlés kedveli.
Különféle receptek szerint készíthető. Pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készül hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve.

Hah, most már mindent tudok:-))


Gaucamole by max:

2 db avokádó, 1/2 (zöld)citrom leve, 1/2 ek olívaolaj, 1 tubus natúr krémsajt, 1 tk fokhagymás olíva olaj, 2 db újhagyma, 1 tv paprika, 1/2 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom, 1/2 ek szárított petrezselyem zöldje, só, fekete bors, és egy csipet durvára őrölt színes bors



Az avokádót megvettem a hét elején, két egyforma kemény, éretlent választottam, és a kamra mélyén egy sötét zugban érleltem.

Ketté vágtam, a magját kifordítottam és egy evőkanállal kivájtam, egy műanyag keverő tálba (ha lehet akkor vagy kerámia, vagy műa tálba, kevésbé oxidálódik), és azonnal meglocsolom a citromlével. Villával összetöröm, közben mehetnek bele az olajak. A hagymát (a zöldjével együtt), és a paprikákat kis kockákra vágom, a paradicsomnak a magját kiveszem (egy kis tálkában elteszem a frigóba, jól jön, ha olaszos húsgolyót, vagy pizza krémet csinálok, viszont ha benne hagyom, nagyon felhigítja a krémet), és apró kockákra vágom. Ezeket a krémsajttal együtt belekeverem az avokádó krémbe.


Sózom, borsozom, mehet bele a petrezselyem zöldje is, és alaposan átkeverem. Frissen fogyasztom, ha másnapig áll akkor egy kicsit megbarnul a teteje, át kell alaposan keverni, és fogyasztható.



Fogyasztjuk dip-ként, vagy szendvicskrémnek, vagy csak úgy simán egy kis tortillával, grissinível, de isteni egy kis pirított kenyérre kenve is. Van akinek kicsit túl zöld, de szerintem nagyon finom, friss ízek kavalkádja, amúgy is rajongok a Tex-Mex kajákért.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin